Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Największy płacz i lament w tym temacie mają dostawcy Mlekovity - ile by nie było, zawsze jest za mało bo Mlekpol to, Piątnica tamto, Sierpc itd. Wy jeszcze niskiej ceny za mleko nie mieliście, więc wyhamujcie trochę. Cena w miarę stabilna, ale 1,4-1,5zł/l to dla Was za mało. Skoro Wam się tak nie podoba, to dlaczego nie zmienicie odbiorcy? No tak, wymagania są przynajmniej 2zł/l a kto tyle zapłaci... Za chwilę będziecie doić za 1,20zł (czego szczerze nikomu nie życzę, ale nic nie wskóramy). U mnie średnia za cały rok wyjdzie ok 1,20 zł brutto, ale wypowiedzenie już wręczone. 1,4-1,5 zł to dobra cena, nikt tutaj (czyt płd Wlkp) więcej nie zapłaci. Mlekovite zapytam o cenę i warunki przyjęcia, ale raczej tylko orientacyjnie.

Edytowane przez chuck00
  • Like 2
Opublikowano

Nie widzieli? To sobie poczytaj ceny z 2016. Dostawałem 1,05 brutto. 

Opublikowano
33 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Nie widzieli? To sobie poczytaj ceny z 2016. Dostawałem 1,05 brutto. 

0,91zł/l brutto przez 1,5 roku. Jedni płacą więcej, inni mniej ale Wasze strony to jednak wyższe ceny niż reszta kraju.

Opublikowano
20 godzin temu, DanielFarmer napisał:

Nie myślałeś do naszej mlekpolowego bagienka się przenieść? zawsze kilka groszy miałbyś więcej

Na pewno nie zmienię spółdzielni na inną poza ceną liczy się jeszcze podejście do rolnika prezesa

Opublikowano
1 godzinę temu, chuck00 napisał:

0,91zł/l brutto przez 1,5 roku. Jedni płacą więcej, inni mniej ale Wasze strony to jednak wyższe ceny niż reszta kraju.

Jak porównamy koszty, pasz, maszyn,  środków do produkcji to realnie wyjdzie to samo lub mniej. Przykład  słomy chociażby.

Jak porównamy koszty, pasz, maszyn,  środków do produkcji to realnie wyjdzie to samo lub mniej. Przykład  słomy chociażby.

Opublikowano (edytowane)

10-12 tyś litrów po 1.50zł brutto 4,5 tł i 3,3 bi Mlekpol. Tylko ciekawe ile dorzucą w tym roku premii.. Pamiętam że kiedyś dali po 30gr ale połowa poszła na udziały

Edytowane przez Bercik92
Opublikowano
3 godziny temu, karol091193 napisał:

ładnie to napisałeś. podejście do rolnika przez prezesa. Ja bym to nazwał branie prób mleka ze słoika

Wiesz ja mam somatykę na poziomie 90 - 180 z całego stada próby są brane dwa razy w miesiącu ale jak dla mnie mogą być brane co odbiór

3 godziny temu, DanielFarmer napisał:

Ahaaa to Wasz klepie Was po plecach i rżnie na cenie :) Ciekawe podejście :)

Chcesz to się śmiej bo z ceną to Mońki nie odbiegają od konkurencji a jest sporo co poszło z Moniek do Mlekpola i teraz chcą wrócić  z powrotem do Moniek. 

Opublikowano
Dnia 14.12.2018 o 22:21, bartlomiej456 napisał:

osm radomsko w tym roku życzenia przysłali zamiast premi świątecznej 😥

jak radomsko płaci ?

Opublikowano
Dnia 15.12.2018 o 08:54, leszek1000 napisał:

Ale jak będę miał powyżej 15tyś to wyjdzie 1,27 brutto. A teraz mam 1,05 brutto. Więc różnica jest spora 

Cuiavia teraz niezłe przedziały ilościowe dowalila. Co 5k i na każdym przedziale + 5-6gr, a kiedyś było 1-2gr. Wiedzą że małego dostawcy nikt nie przejmie to pierdziela, a więksi hodowcy nigdy nie widzieli na fakturze ceny powyżej 1.30, więc liczą że w tej euforii nie przyjdzie im do głowy, że gdzieś może być jeszcze lepiej 

Opublikowano

a ile masz ? I co nie przenosić się nigdzie 

W dzisiejszych czasach 20tyś to nie jest dużo Już jeden znajomy co produkuję 40tyś odszedł. Słyszałem że kolejny co produkuję 3tyś litrów dziennie połowę oddaję do kogoś innego. 

Dobrze że od stycznia będzie na chleb  bo teraz to zdychamy z głodu 

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v