Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pedro2 napisał:

U mnie to instruktor super chłop zrobił całą robotę, wstawił się za mną i z prezesem rozmawiał bo od początku znał sytuację i nawet sam namawiał żeby rzucić. Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron i tyle.

U was jeździ instruktor samochodem marki KIA SPORTAGE? Jeśli tak, to on z moich stron i faktycznie dobry chłop 😉

alfa napisał:

Mlekpol 10 do reki 5 udzial

No tak, o udziałach nie zapomnieliście 😶

Opublikowano
27 minut temu, karol091193 napisał:

U was jeździ instruktor samochodem marki KIA SPORTAGE? Jeśli tak, to on z moich stron i faktycznie dobry chłop 😉

No tak, o udziałach nie zapomnieliście 😶

Taką jaskrawo pomarańczową? Jeśli tak to i u nas też jeździ. Naprawdę Równy chłop. 

Opublikowano

Nie, akurat on jeździ grafitową. Mój ojciec ma taką samą jak on i tablice też takie same tylko kolejność cyfr zmieniona 😂 Daj spokój z monkami. Mam je pod nosem i uwiez że nie chciałbyś do nich oddawać. U nas cena jest bardziej stabilna niż w Mońkach

Opublikowano

Mlekovita w tym roku sięgnęła dna , a w gazecie znowu dwie strony o jego wyczynach jaki to dobroczynca dla dostawców, że takie stabilne ceny -stabilne bo ani drgną do góry a po nowym roku tylko słuchać jak pierwszy w dół będzie ciągnął 

Opublikowano

Do mnie przyjeżdżał kia cee'd w kombi srebrna. Albo wszyscy instruktorzy równi goście albo jeden miłośnik kianek ☺️

Rolland jest z naszych stron, do rady powiatu się załapał

Opublikowano
Dnia 20.12.2018 o 10:57, Jaro70 napisał:

U nas słoma 75 -90 zł za belkę , wyslodki teź droższe bo do cukrowni daleko za to ziemia tańsza ale co z tego jak klasa 5-6 i areały małe i tylko źytko rośnie no i kukurydza bo są takie odmiany co i na pustyni rosną tylko jaką mają wartość pokarmową, dlatego trzeba nadrabiać soja , rzepak i pełnoporcjówki a to ciągle w górę -rejon Kurpie

skąd jesteś? bo do kurpi mam nie daleko..

11 godzin temu, DanielFarmer napisał:

kia cee'd i on z naszych stron

Facet z mojej wsi ;)

Opublikowano

Hej, takie pytanie- jak w Waszych mleczarniach mają się parametry mleka do tych pobieranych przez federację? U nas wiecznie pretensje, że na próbnym udoju zupełnie inne parametry, niż na fakturze. W sumie w całej wycenie mleka pewnym jest tylko to, że "federacja zawyża parametry".

Opublikowano
27 minut temu, lusjan napisał:

Hej, takie pytanie- jak w Waszych mleczarniach mają się parametry mleka do tych pobieranych przez federację? U nas wiecznie pretensje, że na próbnym udoju zupełnie inne parametry, niż na fakturze. W sumie w całej wycenie mleka pewnym jest tylko to, że "federacja zawyża parametry".

Próbowałeś podmienić próbkę mleka od krowy na taką ze zbiornika? Co wtedy ci wychodzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v