Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszą i tak zebrać trochę mleka żeby opłacało się jeździć. Zobaczymy co będzie w 2019

No próby na antybiotyk są co odbiór 

Najgorzej jest w lato bo problem z somatyką jest. Bo teraz to mam  240tyś 

Może przejdziemy. Zobaczymy czy zbiorą wystarczającą ilość mleka. 

Opublikowano

Jeśli ktoś przechodzi do Mlekpolu Grajewo i ma stado pod oceną to niech zapomni o dopłacie do oceny a wszystko to przez cichą wojnę między Mlekpolem a Federacją. 

Opublikowano
ocena czy jest dopłacana przez podmiot skupujący czy też nie to rzecz bezcenna i każdy kto myśli poważnie o krówkach powinien być nią objęty.
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Janusz napisał:

Gdyby w Polsce dostawców mleka było o połowę mniej to kto wie mleko mogło by kosztować tyle co paliwo....

gdyby połowa z tych co obecnie produkują mleko nie musiała produkować ze względu na raty w banku cena za mleko też byłaby inna 😡

Opublikowano
4 minuty temu, boo45 napisał:

ocena czy jest dopłacana przez podmiot skupujący czy też nie to rzecz bezcenna i każdy kto myśli poważnie o krówkach powinien być nią objęty.

3 minuty temu, leszek1000 napisał:

My jesteśmy od lat pod oceną. 

Mleko mam ekstra a płacą jak za pozaklasowe 1,05brutto. 

Tak! Tylko że dużo rolników zrezygnowało z oceny tylko dlatego że Mlekpol zabrał dopłaty do oceny. 

Opublikowano

Aha. Ciekawi mnie jak ktoś nie miał ekstra ile by dostał. Wiadomo że wstrzymują mleko,ale czy by miał więcej jak mi teraz płacą 

Bez oceny to nie ma sensu. Bo wiem która krowa wymaga obserwacji albo leczenia. Bo są przypadki że nie widać że krowa ma wysoką somatykę. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, leszek1000 napisał:

Aha. Ciekawi mnie jak ktoś nie miał ekstra ile by dostał. Wiadomo że wstrzymują mleko,ale czy by miał więcej jak mi teraz płacą 

u mnie w mleczarni potrącenie za pozaklasowe to 5 gr w 1 miesiącu w drugim 10gr a w 3 nie biorą  mleka 

Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Mlekpol od nowego roku w mojej okolicy prawdopodobnie zacznie brać mleko. 

Za wysokie progi na moje nogi 

Mlekpol z Bydgoszczy będzie brał?

Opublikowano

Oj nieprawdę mówisz, w mlekpolu obcinają ci dopłaty jakościowe czyli ok. 20gr. Mi we wrześniu skoczyły ponad średnią bakterie przez 2 odbiory i miałem pozaklasowe za pół miesiąca i było za 1,24zł 

Opublikowano
42 minuty temu, pedro2 napisał:

Kolega w lato doił w pozaklasowe 10 tys to mówił, że ledwie 1zl brutto. W mlekpolu

Więc ponad 40gr mniej

U nas w Cuiavii cały czas płacą jak za pozaklasowe, więc nas to nie przeraża 🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mlekovita w cenniku ma 15 gr za pozaklasowe, hochland 10 gr ale mogą zrobić Ci korektę jeśli kolejna próba będzie dobra, nie wiem tylko jak w hochlandzie liczą, czy znaczenie ma średnia trzymiesięczna czy próby w danej połówce miesiąca 

Edytowane przez PATr
Opublikowano
2 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Oj nieprawdę mówisz, w mlekpolu obcinają ci dopłaty jakościowe czyli ok. 20gr. Mi we wrześniu skoczyły ponad średnią bakterie przez 2 odbiory i miałem pozaklasowe za pół miesiąca i było za 1,24zł 

Mówię to co słyszałem, za taką ilość powinien mieć ponad 1.4 

Opublikowano

ale w mlekpolu tez mozesz zlozyc podanie o korekte prob i wtedy przy nastepnym odbiorze ci biora dodatkowa probe do sredniej. no chyba ze wypadniesz na ostanim odbiorze w miesiacu to lipa. a proby ja bedac w mlekpolu chcial bym miec co kazdy odbior. mam kilka w miesiacu ale naprawde im wiecej prob tym lepiej na biezaco wiesz ze cos w stadzie jest nie tak. nastepna sprawa jak masz 10 prob z niska somatyka do sredniej to jedna proba 800 tys somatyki nic zlego nie zrobi a jak masz w miesiacu 2 proby do sredniej to lipa moze byc po takiej jednej wpadce.

mlekpol tl 4.35 bi 3.33 przedzial 15-30 tyys litrow 1.55 brutto dla watowca za listopad. za grudzien ma byc +15gr  z czego 5 na udzialy.

• Like 1
Opublikowano

Za pozaklasowe Mlekpol obcina 28gr. Co do dopłaty do oceny to do momentu tych zawirowań na górze dopłatę 2gr mieli tylko ci ktorzy byli pod oceną a teraz mają wszyscy dopłatę 2gr wliczoną do ceny a nazywa się to dopłata wynikająca z umowy kontraktacyjnej jak dobrze pamiętam 

Opublikowano

@karol73

A co ci ten FigAND nie pasuje że chcesz przejść do Mlekpolu zakład produkcyjny ROLMLECZ gdzie pracuje banda i tu przemilczę kwestie uczciwości kierownictwa zakładu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v