Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To faktycznie jak masz taka dawke to nie powinno być tak źle, ale u mnie to samo, zmienilem pasze na pelnoporcjowke energetyczna bo skonczylo się zboże, a bialko ciągle 3,18 i czekam na proby z federacji to porównam bo powinny byc za 2 dni 

Opublikowano
11 godzin temu, ThePerkins napisał:

OSM Kosów Lacki 1.13 brutto tł 4.1 bił 2.85 <7500. Nie ma to jak dać podwyżkę i upier*** ją na parametrach .. Szkoda , że z wypowiedzeniem trzeba czekać  do czerwca...

Raczej stawiam, że coś ci się wycieliło i ma niedobory energetyczne. To temat na żywienie, ale faktycznie krowa z możliwościami może zaskoczyć białkiem na poziomie poniżej 2%.

U nas Święto Mleka też ma wpływ na parametry. Chyba, że krowy świętują i mniej przeżuwają, to tłuszcz niższy😜

Opublikowano

Witam. OSM Ostrów wlkp czerwiec 2018 1,03 netto 9tys l. Panowie podpowiedzcie jak ominąć okres 6 miesiecznego wypowiedzenia z mleczarni nie płacąc kary. Każdy kto daje wypowiedzenie w ostrowie cene ma urwana na dzien dobry o 15 g malo tego proby mleka pozostawiaja wiele do zyczenia...

Opublikowano (edytowane)

Znając życie to będzie to co kiedyś było z Prostkami na podlasiu. Wejdzie syndyk ściągnie zaległe udziały, sprzeda majątek mleczarni, spłaci wierzycieli i oczywiście rolnicy kasę za mleko dostaną jak coś z tego Rotrowego tortu zostanie. 

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano
No niby wycielenia były 2 lecz jedno końcówka miesiąca, lecz co miesiąc to mniejsze parametry ...
Opublikowano

Dziwią się dlaczego mleczarnia upada, niech przejrza faktury. Dlaczego znajomi prezesa i rada miała po 1,6 a inni po 0,8? Dlaczego żadnych parametrów co niektóre mleko nie spełniało a szło ekstra? O antybiotyk też się co niektórzy nie mieli co martwić. 95 osób na zmianie w tym 15 kierownikow. Jak to miało funkcjonować? 

• Thanks 1
Opublikowano

Mlekovita przedział 15-25 tłuszcz 3.5 białko 3.05 1.38 zl/L 

Opublikowano

OSM Łobżenica - pow.20 tys. L tł.- 3,85 b. 3,38 1,42 zł brutto

Opublikowano
3 godziny temu, zkordalski napisał:

Mlekovita przedział 15-25 tłuszcz 3.5 białko 3.05 1.38 zl/L 

Coś niskie parametry. Z oceny też takie? nie ma problemu z zacieleniami? Jaka wydajność

Gość Robercik1
Opublikowano

Osm w sierpcu  19600L  1,37 brutto na konto      śr tłuszcz i bialko  podam jak bd fakrura    co do tluszczu to skacze co probe z 3,8 na 4,5 i tak na zmiane..............

Opublikowano

Myślałem że w końcu dadzą jakąś podwyżkę zwłaszcza że pracownicy w Żurominie podobno coś tam dostali. No nic, trzeba liczyć że w końcu podniosą cenę i to tak porządnie :-)

Opublikowano

Spora grupa rolników ma podobne . Moje to chyba wina tego że cisne z nich ile się da.  10 kg tresciwej Plus 1 kg wyslodki z wszystkim zjadają 60 kg. 

Opublikowano

Panowie jakies opinie o mleczarni CEKO Sery z goliszewa?

Opublikowano
10 godzin temu, Xawier napisał:

Mlekowita oddział trzebownisko tł 3.90 bi 3.20 pod oceną 1.42

Jaki przedzial litrowy ?

Opublikowano (edytowane)

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/spoldzielnia-rotr-w-rypinie-na-skraju-upadku-zaleglosci-wobec-rolnikow-ida-w-miliony/

Bardzo ciekawy artykuł warto przeczytać i wyciągnąć wnioski. 

Odnośnie jakości skupowanego mleka OSM Łowicz w 2017 roku skupiła   mleko Extra w 98.99%  natomiast Mlekpol 97.89% w klasie Extra.  Powiem Wam że Łowicz ma złotych dostawców nie dość że dostają co najmniej 30gr mniej za litr to produkują mleko lepszej jakości. :D Fenomen na skalę co najmniej europejską. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Mleko słoiczkowe od paproków jest wysokiej jakości.xD

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v