Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Robercik1
Opublikowano
3 godziny temu, sacrable napisał:

Było by dobrze gdyby jeszcze próby z mleczarni zgadzały się z oceną. Ostatnio brakło mi 0,45 tłuszczu i 0,3 białka.

włączaj mieszadło prze odbiorem to ci sie będzie bardziej zgadzalo.......... sprawdzone  . od kiedy pobiera karuzela szczegolnie w lato jak nie włącze mieszadła to mi braknie tłuszczu nawet 0,8%

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Marcin133 napisał:

A Lowicz coś myśli o podwyżkach czy nie ma szans?

Wg słów Dębskiego to najbliższe miesiące bez szans na podwyżki,czy jak on tam się nazywał...

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Krowiarka po malu się rozkręca może w przyszłym roku zlapiesz milion oddanego.  Oczywiście życzę tego jak naj szybciej .

Opublikowano
18 godzin temu, Krowiarka napisał:

Sierpc pobiera próby karuzelą jeszcze nie podawałam ceny za czerwiec 1,54 zł powyżej 68 000 litrów bi.3,4  tł.3,72

A u nas Sierpc i kierowca pobiera próbę pipetą  .

Opublikowano

Solinski123 a w tej chwiili za mala cene masz w mlekovicie? bys mial cene jak leszek ponad 1 zl to wtedy moglbys sie martwic. a co do Mlekovity to pewnie dopiero na wrzecien bedzie jakas premia kukurydziana ale nie wczesniej

Opublikowano

Mogliby jednak płacić tyle co Mlekpol a nie jak zawsze kilka, kilkanaście groszy mniej. ^_^

Opublikowano

Jest różnica w cenie na półkach sklepowych to pewnie i będzie różnica w skupię mleka. Ja tam życzę aby każdy miał choć te 1.4

Szkoda @leszek1000 po 1.04 doić. Nieporozumienie. To chyba teren tez i mlekpolu, ale zapewne nie przyjmują?

• Like 1
Opublikowano

Ja już mam 500 litrów mniej na odbiór obora nowoczesna i 27 stopni  temperatury mimo otwartego wszystkiego. Fakt nie mam jeszcze mieszaczy powietrza. Biedne nasze krowiny. :/ Podobno mleka brakuje w skupach to może cena pójdzie do góry dla wyrównania szczególnie, że zapalenia ostatnio szaleją, krowy mniej jedzą i mniej dają mleka.

Opublikowano

U mnie się trzyma. Jest nieco mniej, ale to dlatego, że krowa dostała antybiotyk. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krowiarka napisał:

Ja już mam 500 litrów mniej na odbiór obora nowoczesna i 27 stopni  temperatury mimo otwartego wszystkiego. Fakt nie mam jeszcze mieszaczy powietrza. Biedne nasze krowiny. :/ Podobno mleka brakuje w skupach to może cena pójdzie do góry dla wyrównania szczególnie, że zapalenia ostatnio szaleją, krowy mniej jedzą i mniej dają mleka.

Jak w cieniu jest 30° to 27 to i tak dobrze no chyba że Klime założysz  😂. Sama wysoka temperatura nie jest tak bardzo groźna ale w połączeniu z wysoką wilgotnością już tak i tu dobrze działają wiatraki bo osuszania powietrze także radzę kupić higrometr i będziesz wiedziała od czego ten spadek u mnie mleko spadło o 2-3% także niewiele

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Pewnie u większości to samo, masa zapaleń nie wiadomo skąd, choć mleko u mnie nie spadło to codziennie nowe zapalenie, żadne dippingi, dezynfekcja legowisk nie pomaga, aż człowiek nerwicy dostaje

Opublikowano

Na mykotoksyny dajesz? Ja dawałem przez 2 tyg mycofix. Miałem wpadkę, bo 4 krowy w jednej ćwiartce złapały paciorkowca. Doiłem więc na 3, wrzuciłem mycofix i z prawie 600 tyś spadło na 199 a dzisiaj wynik 89. 

Cena za sierpień w Mlekovicie bez zmian.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v