Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z grajewa. No wlasnie dlatego ze wybory slabo by wygladalo zeby na 7 dni przed wyborami rejonowymi obnizka byla ale byc to bedzie tyle ze na marzec. Trzeba jeszcze zwiekszac produkcje bedziemy miec po 2 zl jak nic hehe. Mleko wzrasta w zastraszajacym tempie jeszcze chwila i zamiast 40 dojnych i zalozmy 30 ha zeby miec ten sam zysk bedziemy musieli daj boze doic 100 krow i obrabiac 80 ha. Badzmy realistami cena jaka mleczarnia moze zaplacic przy rozsadnych ilosciach to 1,4 natomiast w ilosciach ktorych spodziewamy sie do czerwca 1,1 maks w dobrej koniunkturze przy slabej ponizej 1. Ustalmy koszt produkcji 0,9 mamy odpowiedz. Panowie nie chce smucic ale juz za chwile cene 1,5 pozegnamy na zawsze obawiam sie ceny oscylujacej wokol 1 we wrzesniu cos wiecej bede wiedzial 31 dam znac. Ktos pisal ze magazyny puste a cena spada przemysl co piszesz co z tego ze pusteskoro np maslo trzeba oddac po 2,8 a mozna bylo wziac 4,5 za nie . Nie opuscisz to zostaniesz z nim na hali i nie zarobisz nic .

Opublikowano

w czerwcy jeszcze nie mysle w granicach 1,3 ale wrzesien juz tak .moze to sie zmienic bo czesto sytuacje poprawia susza lub pozary w australi i nowej zel. Lub chociazby susza u nas tak jak bylo ostatnio automatycznie spada mleko

Opublikowano

Jakby nie płacili po 1,7-1,8 to nikt by się nie napalał. U mnie w okolicy nic się nie zmienia i każdy produkuje na podobnym poziomie jak rok, dwa czy więcej lat wstecz.

Opublikowano

zawisza wez jeszcze pod uwage mgr w polsce wedlug przewidywan dostanie 20000 rolnikow wez srednia stada 35 kazdy zwiekszy minimum 10% to oznacza 70000 krow z wydajnoscia 7000 to daje 500000000 litrow rocznie czyli okolo 40000000 miesiecznie wyobrazasz to sobie? Ile bys tym szamb zalal? A i wiadomo ze ludzie sr** i plakac mlekiem nie beda ludzi na swiecie przybywa ale glownie w tym trzecim ktorego na nasze mleko nie stac. A sa juz produkty mlekopodobne niezwiazane z krowa . W gminie lomza zostalo wydanych juz 200 pozwolen na budowe obor w 2018 roku .

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Ktos pisal ze magazyny puste a cena spada przemysl co piszesz co z tego ze pusteskoro np maslo trzeba oddac po 2,8 a mozna bylo wziac 4,5 za nie . Nie opuscisz to zostaniesz z nim na hali i nie zarobisz nic .

Tak zjazd jest jak najbardziej realny, aczkolwiek w mlekovicie kilka działów stoi z braku mleka, wszystko cisną na nową proszkownie, która i tak nie pracuje na maksa.  zeby zarobić w kryzysie trzeba bedzie produkować jeszcze wiecej a na przerzut nie zawsze można liczyć.  Co do mgr nie kazdy bierze na krowy i nie kazdy krowiarz bedzie zwiększał 10% poprzez wzrost pogłowia. Także realnie bedzie duzo duzo mniej. A jak cena zacznie spadac od marca to nie jeden wstrzyma się budowa. 

Opublikowano (edytowane)

W twoim mniemaniu wszystko jest takie oczywiste i proste, a dla mnie to tylko liczby,  leci trzeci rok od zniesienia kwot i jakoś wszyscy żyją, jeszcze nie dawno był lament o brak mleka. Mgr? Był już jeden nabór, obory już dawno stoją, produkują i gdzieś te mleko idzie. 7k wydajności dla wszystkich? obniż z 2k to się zgodzę bo widze jeszcze jakie ludzie habety mają i doją... Jeden sie buduje, drugi likwiduje więc zostańmy przy liczbach, bo wynik końcowy będzie napewno mniejszy niż ten podany przez Ciebie :)

@@@kr

Tak zgadzam się z tobą, jednak proszkownia dzień w dzień nie przerabia. ostatnio milion litrów puścili to na drugim zakładzie nie było co robić przerzutów też teraz jest mało

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

Ludziska sami dzwonią i pytają czy jałówek cielnych nie chcę kupić a w grudniu i listopadzie nikt nie chciał sprzedać . Wystarczy trochę postraszyć kryzysem , mleczarnie w w czasie ostatniego kryzysu zarobiły podobno najwięcej od lat moze ten co ma przyjść też jest po to sztucznie wywołany żeby te gigantyczne proszkownie się już wróciły a w skupie tylko żeby produkować więcej i więcej tak że mleka za dużo nie ma .

Opublikowano

Jeśli cena naprawdę tak poleci w dół to gospodarstwa które przeinwestowaly fajnie nie będą miały. Przy obecnej dobrej cenie u mnie w okolicy większość "dużych" gospodarstw jest słabo wyplacalna to co będzie się działo teraz :-\

Opublikowano

strong to tylko proszek my patrzymy na maslo i ser oraz inne produkty gielda nijak sie ma do ceny ewentualnie maslo. Znakomita wiekszosc na mgr to krowy u mnie cala wies sie szykuje i wszyscy krowy beda dostawiac. Ktos pisal ze mleczarnie w kryzysie zarobily zobacz w danych finansowych danej mleczarni zysk netto na koniec roku i podziel na skupione litry to zobaczysz zysk dlatego i zmiana rady nic nie da bo jak nie ma z czego dodac to nie ma a jak pojdziesz miesiac na minusie to automatycznie trzeba -15 gr zeby zrobic jakikolwiek zysk chocby na naprawy maszyn i raty kredytu

Opublikowano

Nie wszędzie tak budują. Podlasie Polski mlekiem nie zaleje.

Opublikowano
To do jasnej cholery podpatrywać Piątnice i zainwestować w rozwój galanterii , nowy rodzaj serka,mleka smakowego czy coś i wyrobić markę w kraju i silną pozycję w negocjacjach z marketami i płacić te 1,6jsk Piątnica ciągle,jak widać można? można
  • Like 2
Opublikowano
13 godzin temu, strong44 napisał:

alfa a jak wytłumaczysz zwyzki na giełdach, ceny wszystkich produktów w góre a ty o obnizkach...

https://www.globaldairytrade.info/en/product-results/anhydrous-milk-fat/

Ja mogę Ci wytłumaczyć. Dwie sesje na plus nie świadczą o trendzie. Polskie spółdzielnie mogą tylko za pośrednictwem Polish Dairy sprzedawać na GDT. 

image.thumb.png.39dda9d19f1a48d96e4d67ced90c1d69.png

Żródło nowypm.pl

Analiza dynamiki w skali roku wszystko co jest poniżej 100 oznacza spadek na przestrzeni roku a więc tylko ceny surowca mamy wyższe niż rok wcześniej w tym samym okresie. Produkty jak widzimy wszystko grubo poniżej 100 a więc mocne spadki. Ceny nie są z GDT tylko z rynku krajowego a więc najlepiej odzwierciedlają sytuację na rynku krajowym. 

Ktoś pisał, że spółdzielnie zarobiły na kryzysie co nie jest prawdą. W poprzedniej hossie na rynku mleka rentowność w mleczarstwie to około 3% później słynny kryzys i rentowność spadła do około 1.7% a więc niech nikt nie mówi że spółdzielnie zarobiły na kryzysie!!!!

Dalej ktoś wałkował temat rady i zmiany na inna "lepszą". Z tego co mnie uczyli w szkole to rada nie jest od rządzenia tylko od nadzorowania działań zarządu!!! To nie rada negocjuje umowy z sieciami, hurtownikami itd tylko handel ludzie wybrani przez zarząd. Macie rację można by zmienić radę dać jej 100% swobody niech ustalą nawet realne 3zł za każdy litr mleka surowego bez żadnych progów i parametrów żeby było "sprawiedliwie" i tylko patrzeć jak w ciągu 12 mies nie będziecie mieć gdzie oddać swoje białe złoto!!! Ekonomia jest ekonomią i to trzeba równoważyć. Cena płacona za surowiec powinna odzwierciedlać sytuację rynkową, zapewniać stabilizację dla obu podmiotów czyt mleczarnia - gospodarstwo, pozwalać oby tym podmiotom na zrównoważony rozwój!!!!

@alfa pisał o scenariuszu który może się zdarzyć w niedalekiej przyszłości. Uważam że jest bardzo realny i planując przyszłe inwestycję radziłbym brać go mocno do serca. Oczywiście 1.3zł w połowie roku bez odwrócenia się trendu na rynku to będzie płacił Mlekpol a inni? 

Odnośnie Piątnicy to nie wydaje mi się żeby to właśnie rada wodziła prezesa za nos!! Po prostu osiągają wysoką marże na swojej produkcji i stać ich tyle płacić tylko że surowca przybywa i pomysłów na nowe innowacyjne produkty tez musi przybywać co będzie dalej po żyjemy zobaczymy!!!

Opublikowano

Skoro mlekovite w kryzysie było stać na premie pracownikom, praktycznie co miesiąc, które nie raz przekraczały 500zł, (nie mówie o pracownikach w biurach), to chyba tak zle finansowo nie było?????????

• Thanks 1
Opublikowano

Rada jest też powołana żeby cokolwiek robić, a jak siedzą stare wygi i kładą lache aby im tylko było dobrze to jest jak jest. Zależy też od hierarchii, w Piątnicy może rada nie rządzi, ale twardo stoją przy swoim. A jak będą trząść portkami bo wódz stoi z młotkiem nad głową to żadnego nadzoru nie ma tylko przyklasniecie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v