Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moze zlikwiduje moze nie zobaczymy co przyniesie czas a krowy w kryzysie nie pojda tak latwo. Piatnica ma malo mleka wszyscy chca produkt i hurtownie musza sie o niego bic a my jestesmy duzi mamy tego opor i ciezko to sprzedac jedynie w dobrej koniunkturze jestesmy do przodu bo mamy towar czeste dostawy gwarantowane

Opublikowano

Za wiele przewidzieć nie możemy, czy będzie więcej mleka w skali kraju czy nie itd. W okolicy Piast Pasze dzierżawi PGR-y łącznie kilka tyś ha, mieli krowy i w dwóch oddziałach obory stoją już puste tzn. decyzja z dnia na dzień że tu ponad 200 szt kasujemy a tam 300- ponad 500 krów było a wydajność ponad 9000 l. Obsieją pole, zbiory pojadą do mieszalni pasz i tyle. Część bydła pojechała na dalszą hodowlę a co słabsze to a rzeź. To że u mnie, czy u kilku innych zwiększyła się produkcja mleka dwukrotnie od zniesienia kwot to nic nie zmieni, bo jesteśmy kroplą w morzu. Ja już więcej nie dostawię, bo nie mam gdzie a budować nowej obory póki co nie będę. Krowy to nie koniec świata, można zyć i bez nich.

Wracając do cen to mam 1,38zł brutto (z premią było 1,43zł) i więcej nie miałem przez ostatnie 2-3 lata i lepiej nie będzie, więc biadolenie że była obniżka i zeszło na 1,50zł jest po prostu śmieszne:) Dlaczego nie zmieniłem odbiorcy? Za wiele by to nie zmieniło, kosmicznych różnic w cenie nie ma ale nie wykluczam takiej możliwości (możliwe że Koło, w Mlekovicie niezły chaos, bo co oddział to inna firma praktycznie, w Lazurze niezły bałagan ostatnio się zrobił, a i nasz kochany prezes ma zawiasy więc wszędzie się dzieje, tylko nie zawsze dobrze).

Opublikowano

Zapewne masz rację, ale są osoby które tak zrobiły - na początku cena miała być znacznie wyższa a okazało się raptem kilka groszy bo parametry nagle spadły itd. Pożyjemy zobaczymy:) Czytając wypowiedzi niektórych dostawców tutaj mam mieszane uczucia - chociażby sprawa z GMO, w której do końca nie potrafią się określić. Najbliżej mają do mnie z Kościana, zresztą jeżdżą cysterny w okolicy. Poza tym mam 6-cio miesięczny okres wypowiedzenia i znacznie niższą cenę w tym okresie a teraz nie mogę sobie na to pozwolić.

Opublikowano

Mlekowita oddział Trzebownisko za styczeń tak obcieli na parametrach że głowa mała.... tłuszcz poleciał o 0.3  a białko 0.4 czyli 'bez obniżki' będzie sporo mniej a w połowie stycznia jedno wycielenie było a reszta bez zmian. Z ciekawości oddam do innego lab żeby mieć jakieś porównanie

Opublikowano (edytowane)

U mnie tylko 0,11 % spadło.Tak to w normie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, bartlomiej456 napisał:

osm radomsko od lutego ponownie obniżka 8 gr na tłuszczu i z dnia na dzień tłuszcz spadł z 4,4 na 4,0 wycieleń nie było mleka tyle samo . dziwne rzeczy zaczynają się dziać .

To ile teraz wyjdzie przy jakiej dostawie? Kolega z klasy się chwalił że ma 1,6 zł ale coś mu nie wierzę patrząc na te wpisy, może na święta tyle miał. :P 

Opublikowano

Pytanie do dostawców Spomleku :

Prawda że obniżka od 1 lutego 22 grosze (RSC wynosi 11 groszy)?

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano (edytowane)

Przy takich prognozach to ja chrzanie te robote. ;) jak zejdzie mi do 1.2 to stan ciężki, powiedziałabym krytyczny przy złotówie zgon.... :/ 

Tak robcio, ale Ciebie to już nie dotyczy

Edytowane przez ZosiaSamosia
Opublikowano

Ponad rok temu doilem poniżej złotówki to kolorowo nie było... ale dałem rade i teraz maszyny juz prawie spłacone stado dosyć odbudowane. Tylko szkoda byłoby znowu doic po złotówce. 

A co do radomska ginie mi codziennie na basenie 5-7 l. Jak to u was jest gdzie to zgłaszacie? Nie będę trzymał krowy dla jakiegoś kierowcy. Jak u was w Radomsku zgadza się mleko?

Opublikowano
5 godzin temu, robcio90 napisał:

Pytanie do dostawców Spomleku :

Prawda że obniżka od 1 lutego 22 grosze (RSC wynosi 11 groszy)?

Prawda,ale wstrzymane pobieranie na fundusz 7gr także realnie od lutego -15 gr 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v