Polecane posty

komizmo    2695

jak to jest z tymi wynikami w Mlekovicie w Lubawie? Serio jest taka sinusoida? Liczyli wam pozaklasowe? Bo z tego co czytam i słyszę to różne opinie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, komizmo napisał:

jak to jest z tymi wynikami w Mlekovicie w Lubawie? Serio jest taka sinusoida? Liczyli wam pozaklasowe? Bo z tego co czytam i słyszę to różne opinie

u mnie wyniki w Mlekovicie Lubawa wychodzą dobrze ale jak ktoś ma złe mleko to nigdzie mu nie przejdą klasy czy to w mlekovicie czy w sierpcu tylko kiedyś w rotrze wrzystko szło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PATr    409
3 godziny temu, komizmo napisał:

jak to jest z tymi wynikami w Mlekovicie w Lubawie? Serio jest taka sinusoida? Liczyli wam pozaklasowe? Bo z tego co czytam i słyszę to różne opinie

Tam jak w każdej innej mleczarni, znam kilku takich co narzekali na próby w jednej mleczarni, przechodzili do następnej i w następnej było to samo, jak ktoś ma dobre mleko to wszędzie nie będzie miał problemu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pedro2    7245

Mlekpol zaczął badać punkt zamarzania mleka, ile powinno być? Mam -0,52

Ludzie mówią, że w mleczarni tłumy z wezwaniami w związku z tym


..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Hehe za chude mleko i wody za dużo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pedro2    7245

Tyle to i ja znalazłem, pytam ile u was w mleczarniach jest


..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PATr    409

U mnie w mlekovicie jest według emilk, tak różnie, 0.535, 0.538, 0.531, 0.539, ogólnie między 0,53 a 0,54, od listopada wszystkie wyniki w tym przedziale, tłuszcz w granicach 4

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czesio1612    102

to znaczy że w takiej temperaturze zamarza mleko chyba. W danonie kiedyś był próg -0,515 bo mieliśmy przypadek że przy przelewaniu mleka po doju dostawała się woda i zdziwienie bo mleko tańsze przy wypłacie, ale w taki sposób dowiedzieliśmy się jaki jest wymóg punktu zamarzania :D teraz poprawiłem żywienie i punkt zamarzania jest w przedziale -0,524 do -0,530 i to jest przy tłuszczu 4,3-4,5

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysieek    337
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Mlekpol zaczął badać punkt zamarzania mleka, ile powinno być? Mam -0,52

Ludzie mówią, że w mleczarni tłumy z wezwaniami w związku z tym

Zawsze badali tylko teraz to na kwicie umieszczają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pedro2    7245

U mnie dziś tł 4,3 -0,53. Podobno jak ostra kwasica to mocno rośnie punkt zamarzania, prawda? Może i będzie to do czegoś przydatne. Instruktor dziś po wsi jeździł, mi tylko ręką czesc machnął i pojechał dalej znaczy, że w normie. 😂 Dziś się dowiedziałem, że badali wybiórczo i od niedawna wychodziły niezłe kwiatki więc wrzucili tak jak somatyke zkazdego odbioru. Dodatkowo na paragonie pojawiła się średnia bakterii i somatyki, wcześniej tylko bieżące wyniki. Jak ktoś ma tł 3.8 to też lipa bo zaraz będą się burzyć, że wody wlał. 

Tak to chodzi o temperature -0,531°C. I jeszcze jak za bardzo schłodzone to też niby rośnie temp zamarzania. Do ilu schładzacie u siebie? ostatnio obniżyłem bo bakterie podskoczyły przy 5,2° 


..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    277

Jak wody nie wlejesz to i przy tłuszczu 3,6-3,7 wychodzi w granicach 0,525-0,530

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leszek1000    1816

Ciekawe czy reszki wody z dojarki wyczają 

Kupcie sobie mleko ze sklepu i zróbcie próbę zamarzania ciekawe jakie będzie :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pedro2    7245

Nie wiem nie ogarniam od czego to zależne, wyczytałem że im mniejszy tłuszcz tym wyższa temp zamarzania

Na ppr piszą,że do 3 litrów wody na 1000l mleka przejdzie


..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pedro2    7245

Nie wiem nie ma zbyt wiele na ten temat, pisze co przeczytałem. Przez 4 udoje z pozostałości coś tam zawsze się uzbiera


..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tedek2    65

Az do 3 schladzacie? Dlaczego tak

Edytowano przez tedek2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ninja    12
panowie jak u was parametry w mlekovicie bo u mnie tł 3,90 bi 3,10 a w federacji tł 4,20 bi 3,30 zastanawiam się skąd ta różnica?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Podobna zawartość

    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!
       
      Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.
       
      Pozdrawiam,
       
      Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

    • Przez gobi12
      Witam.
       
       
      Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).
       
      Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.
       
      Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.
       
      Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.
       
      Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.
       
      Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).
       
      Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.
       
      Tel. 86 274 50 89
       
      Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.











    • Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka
       
      Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
    • Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)
       

       
      Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.
       
       
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj