Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj było zebranie w Łowiczu z terenu Sochaczewa i Pan wiceprezes zapewnił że przez najbliższe dwa miesiące nie będzie obniżek pożyjemy  zobaczymy ale i tak jak któraś z mleczarń będzie mnie chciała to uciekam!

• Like 1
Opublikowano

Jak się tak grubo deklarują to albo wynik finansowy na działalności operacyjnej się im poprawił abo pogłębią stratę. Składają takie deklarację tylko i wyłącznie po to aby nie stracić ostatku dostawców. Zobaczymy co czas przyniesie. 

Opublikowano

Informacja z pierwszej ręki MLEKOVITA cena bez zmian za luty i marzec :)

Opublikowano (edytowane)

Właśnie ciągle ktoś mówi ze obniżka.  Była za styczeń jedna -5 groszy i tyle nic więcej.  Proszę nie wprowadzać w błąd.  I te 5 groszy cały czas obowiązuje. 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
6 minut temu, zkordalski napisał:

Właśnie ciągle ktoś mówi ze obniżka.  Była za styczeń jedna -5 groszy i tyle nic więcej.  Proszę nie wprowadzać w błąd.  I te 5 groszy cały czas obowiązuje. 

Mi na początku lutego przyszedł sms że za luty -5groszy. Za styczeń wyszło grudniowe bez premii tj bez obniżki. Jakiś dziwny bałagan w tej naszej Mlekowicie panuje. A powiedzcie że warto co mówić o wynikach z oceny a tymi jakie im wychodzą? różnica ponad 1% na tłuszczu a białko się zgadza.

Opublikowano
12 godzin temu, kr9292 napisał:

Nie tylko u ciebie. Co prawda tylko raz czy dwa brakowało mi 1% ale 0,2-0,3 to standard. 

Za 0.3 bym nic nie mówił. Różnica wynosi 1.3% ale i tak do 4.6 płacą więc na 4.5 było by spoko. Dużo pod zasuszenie jest i sam się zdziwiłem że taki wysoki tłuszcz

Opublikowano

a gdzie w świętokrzyskim oddajecie mleko, my do osm Końskie celna leci co miesiąc na łeb na szyję w dół za styczeń nam wyszło 1,32 za ponad 6 tys./miesięcznie, a od stycznia kierowca już dwie kartki przyniósł że w lutym obniżka i dzisiaj dał że w marcu jeszcze niżej spadnie mleko.

Wiem że dużo ludzi poodchodziło z końskich.

Jak by mógł się ktoś wypowiedzieć co zmienił mleczarnie czy miał problemy z odejściem od końskich czy wypłacili udziały itp.

Opublikowano

U mnie w okolicy sporo osob poodchodzilo z Konskich do Dabrowy Tarnowskiej cena podobno o kilkanascie groszy wyzsza ale jest duzy problem z odejsciem poniewaz obowiazuje cie 6 miesieczny okres wypowiedzenia oczywiscie za ten okres dostalbys najnizsza cene w tej chwili ok 70-80groszy ci ktorzy odeszli bez wypowiedzenia maja naliczone kary w zaleznosci od dostaw od kilku do nawet kilkudziesieciu tys zlotych

A moge wiedziec przy jakich parametrach miales za styczen 1,32 bo ja mialem 5600 litr wiec podobnie jak ty a cena to tylko 1,19

Opublikowano

jak dobrze pamiętam to białko 3,6 tłuszcz 4,6 ( albo na odwrót) kl ekstra i do 6 tys. i pow. 6tys jest inna dopłata do ilości

nie nosisz się z zamiarem odejścia? bo ja coraz bardziej myślę przejść gdzie indziej bo z tego co się orjętuję to w porównaniu z innymi mleczarniami płacą najmniej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v