Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osm Ostrowiec Świętokrzyski kolejna obniżka już nie tak drastyczna ale .... -4 grosze co daje całe 1.44 zł przy parametrach bi 3.51 tl 4.15 . Mleka coraz więcej a kasa taka sama 

Opublikowano

Nie pod oceną nie jestem , ale pewnie będzie trzeba iść, ale najpierw trzeba tam do mleczarni wpaść i zbadać zobaczymy co  oni tam wybadają ... U nas podobno dale każdy extra, ale nikt sie chwalił nie będzie że ma poza klasę ... A Jabłonna nie chciała wziąć ?, bo tą firmę to chyba wiem ,która nawet bo nwm czy sąsiad nie oddaje za Sokołów gdzieś. A Kosów jak coś to tylko sprzedaje, bo dzieje się tam teraz co dzieje i trzeba coś z mlekiem zrobić ... Handlują z Hohlandem i teraz ppewnie z Sierpcem ...

Opublikowano
2 godziny temu, kierowiec napisał:

U mnie w okolicy też większość miała pozaklasowe, nawet jakieś strajki urządzali i blokowali bramę ale co i jak to nie wiem ;) U mnie też po za klasówka ale delikatnie po za granicami więc średnia wyjdzie extra. 3 osobom z dnia na dzień przestali odbierać mleko z powodu bakterii i zmuszeni byli szukać kogoś na szybko, ktoś z za sokołowa pdl przyjeżdża i zbiera ten bród za złotówkę ;) A jeżeli chodzi o zebranie to będą wprowadzać GMO tylko jeszcze nie wiedzą kiedy, nie będzie dzielenia na dostawców z i bez GMO, tłumacząc się tym że jest to mała mleczarnia i nie opłaca im się dzielić, zaś będzie to tylko obowiązek z naszej strony i bez żadnej dopłaty. Obowiązek narzucony odgórnie z którego mamy większy koszt produkcji.

Z za Sokolowa to pewnie Jablonna oni wszystko biora ale malo placa.

Opublikowano
To tak jak i mlekpol niby nie kupuje i nie kupował ani litra mleka z zewnątrz ,prezesi się zapierają a wiadomo że kupował, Zarząd Sierpca też nie jest instytucją dobroczynną,jak może po 1,1-1,3zl kupić cysterny mleka extra z dowozem to kupuje a Wam obniża bo po co ma płacić,nie bądźmy naiwni
Opublikowano

A ja myślę ze kolega widział poprosty cysterne z napisem Mega Sierpc czyli firmy która się zajmuje transportem  mleka w całym kraju  ale nie mylić tego z osm Sierpc i myślę tak to właśnie było Sam takie cysterny widziałem nie raz w kole, Łowiczu czy nawet pod malutkimi krosniewicami A Sierpc ma tyle swojego mleka ze sam sprzedaje bo nie jest w stanie przerobić na chwilę obecną 

• Like 2
Opublikowano

Sierpc ze "ścieku" nie zrobiłby tak dobrych jakościowo produktów. Piszę to ogólnie, a która mleczarnia przerabia syf to niestety pokażą to produkty. Ostatnio prawie "wybuchła " mi w lodówce maślanka znanej tu firmy i chwalonej przez jej dostawców. I to będąca jeszcz w terminie przydatności. :o

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

@Krowiarka to nie temat na wywody nad produktami poszczególnych mleczarni. A jesli wybuchła w lodówce to weź pod uwagę to, że mogła być źle przechowywana zanim dotarła do Ciebie. I to nie musi być wina producenta. 

Opublikowano

Zosiu wiem, że mogła i dodam, że to nie z twojej firmy wasza jest zawsze świetna ;) ale ruszyło mnie to, że ktoś pomawia Sierpc o kupowanie mleka przerzutowego i kombinowanie.

Opublikowano
56 minut temu, Krowiarka napisał:

Sierpc ze "ścieku" nie zrobiłby tak dobrych jakościowo produktów. Piszę to ogólnie, a która mleczarnia przerabia syf to niestety pokażą to produkty. Ostatnio prawie "wybuchła " mi w lodówce maślanka znanej tu firmy i chwalonej przez jej dostawców. I to będąca jeszcz w terminie przydatności. :o

Takie wybuchowe produkty to typowy błąd na produkcji, albo uszkodzone podczas przeładunku/transportu. Żebyś wiedziała ile tego w każdej mleczarni się odwala to szczeka by ci opadła.;) Widocznie pracownicy za mało zarabiają ¬¬

Opublikowano

Dopóki sierpc nieodpali nowej serowni na pewno nie kupi mleka z innej mleczarni. 

Co do obrony rolnikow to wlasnie skupuje mleko po 1.5-1,6zl a sprzedaje przezotowe po 1.2zl. Bo ma go za duzo co do mozliwosci przerobu. 

Jest inna mleczarnia co ma gdzies rolnikow i skupuje ser niemiecki po 9zl. Kroi go i sprzedaje pod swoim logiem. Nie potrzebujac do tego rolnikow i ich mleka.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Bugii mlekovita ma i tak za malo mleka pomimo tego sera który skupuje. Większość działów stoi albo pracuje na pol gwizdka bo nie ma surowca. A co do traktowania rolników to inna sprawa. Okaże się za dwa tygodnie czy faktycznie ma ich gdzieś czy nie do konca.

Opublikowano
Mlekowita przymierza się do przejęcia agromleczu w Lipnie, podoba im się linia do produkcji masła, doszły mnie takie słuchy. I dobrze by było jakby przejęli Lipno, bo ta mleczarnia to już dno, wszyscy więksi dostawcy uciekli do Sierpca i podobno President przejął sporo dostawców. Większa konkurencja w okolicy to i cena będzie lepsza :)
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krowiarka napisał:

Koleżanko czytaj ze zrozumieniem ;) nikt nie napisał że Sierpc zabiera ścieki, tylko było wspomniane że być może była widziana ich ciężarówka na zakładzie OSM Kosów, kolega @xzzz wspomniał że około 180 osobom nie przeszło mleko za bakterie więc była selekcja i tyle, a ten bród zabiera jednostka prywatna i gdzie go zawozi? tego nie wiemy oby nie do OSM SIERPC :D a tym czasem OSM Kosów tł. 4,45 b. 3,25  1.40 zł brutto

Edytowane przez kierowiec
Opublikowano
2 godziny temu, rob334 napisał:

Mlekowita przymierza się do przejęcia agromleczu w Lipnie, podoba im się linia do produkcji masła, doszły mnie takie słuchy. I dobrze by było jakby przejęli Lipno, bo ta mleczarnia to już dno, wszyscy więksi dostawcy uciekli do Sierpca i podobno President przejął sporo dostawców. Większa konkurencja w okolicy to i cena będzie lepsza :)

Słyszałem o tym już jakiś tydzień temu ale nie pisałem bo kto tu na forum kojarzy agromlecz Lipno a widzę że kolega z okolic ;-) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v