Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja słyszałem od pracownika mleczarni, że marcowy SMS o "premii na święta   -5 gr" ma być jednym z trzech... Nie chciało mi się wierzyć, ale po waszych wypowiedziach widzę, że chyba to się jednak sprawdzi

Opublikowano
17 minut temu, lukasz20 napisał:

Ja słyszałem od pracownika mleczarni, że marcowy SMS o "premii na święta   -5 gr" ma być jednym z trzech... Nie chciało mi się wierzyć, ale po waszych wypowiedziach widzę, że chyba to się jednak sprawdzi

Ten nowy zarząd niszczy tą mleczarnię. U nas jak było zebranie rejonowe to nie zagłosowaliśmy na radnego, który startował na delegata na walne, a później do nowej rady,  za to, że tak pochopnie odwołali poprzedni. Jak się okazało nie taki zły zarząd. Konin i Sosnowiec już się odłączyły od Łowicza, a teraz to samo chce zrobić Kalisz. Cena mleka to padaczka. Takiej różnicy w stosunku do średniej krajowej to nigdy nie było, tylko nie ma gdzie iść, więc dlatego trzeba było działać i stąd taka decyzja rolników na zebraniu.

Opublikowano (edytowane)

Przenieść się nie jest to prosta sprawa, bo wiele mleczarni zachęciło dobrymi cenami a z upływem czasu cena podobna jak w Łowiczu albo taka sama. Jedynie u prywaciarzy nie biorą na udział więc parę groszy dojdzie. Sąsiad po roku współpracy z Mlekomą przeszedł do Presidenta. Poda ktoś bieżącą cenę w Głuchowie albo Skierniewicach?

Edytowane przez lukasz20
Opublikowano

Mlekovita Baranowo za nicałe 9 tyś, tł. 4,3 bi. 3,52 1,41 netto czyli 1,48 brutto dla vatowca.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano
Spomlek. tł. 4.6, kazeina 2.95, ilość pow. 50 tys, cena 1.46 netto
Opublikowano (edytowane)

Wie moze ktos cos o firmie inter milk z okolic Debicy?bo u nas w powiecie Opatowskim duzo osob odeszlo z Konskich wlasnie do nich, podobno to nawet nie jest mleczarnia tylko handluja mlekiem ,,przerzutowym,, ale wiecej placa

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

Jezdza u nas ponad rok juz z miejscowosci Jodłowa powiat dębicki podkarpackie,to jest jakis przewoznik zastanawiam sie nad przejsciem do nich ale troche sie obawiam tych ,,przezutowcow,,bo w kazdej chwili moga przestac odbierac

Opublikowano

Kosów 1,28 zł brutto bi 3,15 TŁ 4,38.  <10tyś l. No i przesympatyczny prezent w postaci -1gr do tłuszczu i -1gr do białka , no super ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v