Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, danielhaker napisał:

Hochland za wrzesień przy parametrach tł. 4,31% i b. 3,52% i ilości pow. 20tys 1,43. 

Gdyby nie skorygowali kilka miesięcy temu gusowskiego cennika o -8gr to byłoby nienajgorzej... 

To mniej niż Mlekovita przy połowie tego mleka o podobnych parametrach. Miałem 1,45.

Opublikowano

Słuchaj Damian jest na co, bo gdybyś miał taki przypadek że Twoja mleczarnia obiera sobie dzisiejszą cenę która jest porównywalna do innych czołowych mleczarni i będzie ją z każdym miesiącem korygować o wskaźnik GUSu, a po roku nagle zabiera 8gr to też by Cię szlag trafił

Tomek, a w ostatnich miesiącach mieliście jakieś podwyżki bo nie śledziłem tego tematu? Bo tą moją cenę należałoby porównać z Waszym lipcem. Każdy skok ceny u mnie jest z 2-miesięcznym opóźnieniem. Co do ilości, to każdy próg 5tys litrów to tylko 1gr różnicy. To cena na rękę czy macie od tego - na udział?

Opublikowano

W mojej mleczarni za tą ilość co masz byś miał 1.18 brutto i za tyle się doi. I nie, nie mówcie że można się przenieść, w tym yebanym Łódzkiem każda mleczarnia ma taką cenę +/- 5 gr. 

Także dalej mówię, nie narzekajcie. Cenę 1.4 na fakturze to ja już nie pamiętam kiedy widziałem. 

• Like 1
Opublikowano

Dali 5 groszy za wrzesień i październik, także odejmij od tej ceny. Za listopad będzie wiadomo za kilka dni. Udziałów nie potrają więc cena na rękę.

Opublikowano
17 godzin temu, leszek1000 napisał:

Jak teraz mam 1.03 zł a będzie miał 1,35zł to jest dla mnie raj. Przy 10tyś litrów jest sporo więcej kasy 

Kolego apetyt rośnie w miarę jedzenia, za rok bedziesz chciał mieć jeszcze wyższa cene

Opublikowano

danielhaker napisał: Hochland za wrzesień przy parametrach tł. 4,31% i b. 3,52% i ilości pow. 20tys 1,43.  Gdyby nie skorygowali kilka miesięcy temu gusowskiego cennika o -8gr to byłoby nienajgorzej... . Słyszałem że za listopad ma być 5 groszy premii Plus z gusu trzy grosze

Opublikowano

Thomas2135 napisał:

Pewnie ok 1,7-1,8 na rękę wyjdzie. Sławek dalej twierdzisz, że średnią cenę za rok masz taką jak ja w Mlekovicie?

A liczyleś swoją? Narazie rok się nie skończył a mleczarnię to powinno się oceniać na przestrzeni nie roku a co najmniej trzech ja do Ryk oddaję ponad dziesięć i przez ten czas najlepiej płacą w regionie mimo że jest to w porównaniu do mlekowity malutki zakład a mlekowita działa dopiero dwa lata w regionie a ci co tam oddają to nabrali wody w usta .

Opublikowano

Witam, są gdzieś na internetach pełne cenniki waszych mleczarni czy pełna konspiracja😀

Witam, są gdzieś na internetach pełne cenniki waszych mleczarni czy pełna konspiracja😀

Opublikowano
2 godziny temu, pawelmf napisał:

w polmlek cenę ustala się indywidualnie

Mam rozumieć ustalasz cenę przy określonych parametrach, a jak białko poleci to wolna amerykanka 👏

Opublikowano

Na podstawie czego ustalają cene; ilości, w ilu mleczarniach jest taki system?.

Opublikowano

Uuu to jak mi w Mlekovicie wyjdzie 1,4-1,5 to będzie max za ten rok i 1,3-1,4 za poprzedni.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v