Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie natomiast z 3 biegu normalnie ruszysz nic się nie slizga a kolo się grzeje nie można go dotknąć dłużej jak sie przejedzie do pola 300 m na napiętym na maxa pasie

Opublikowano

co znaczy napiętym na maksa ? Pas niezależnie od ustawienia wariatora powinien być napięty jednakowo, może coś ci się zacina ? Chyba że masz na myśli maks przyśpieszacz albo minimalny przyśpieszacz. Jak pas się ślizga, to koła będa się grzały, zwłaszcza przy szybkiej jeździe.

Opublikowano
1 godzinę temu, lexiflexi napisał:

Witam. Jaka powinna być minimalna szerokość pasa jezdnego mercatorze 60 ? Padło mi słoneczko w zeszłym sezonie i wymieniłem je jednak kolo zaczęło się grzać jak długo chodzi na maksymalnie naciagnietym pasie . Wcześniej nie pamietam jak było ... gościo w sklepie mówił ze pas jezdny może być do wymiany . Jednak jak zobaczyłem na necie pasy gatesa to mają szerokośc 51mm natomiast mój pas ma 47 mm 

Cmoj miał 46 i kupiłem Gatesa i miał 51 po pierwszym sezonie starło go do 50 i się grzał-wina leżała po stronie wariatora przy skrzyni biegów było mocno wyrobione! Dałem zregenerować i jest ok już się nie grzeje

Opublikowano
1 godzinę temu, lexiflexi napisał:

U mnie natomiast z 3 biegu normalnie ruszysz nic się nie slizga a kolo się grzeje nie można go dotknąć dłużej jak sie przejedzie do pola 300 m na napiętym na maxa pasie

Za mocno napinasz mniej i sprawdzaj a będzie ok .

Opublikowano
witam jakie macie sposoby na koszenie żyta zeby szło rownomiernie na mlocarnie bo u mnie w tamtym roku mialem 60 a żyta i meczylem sie z 2 godziny bo szlo kupkami i mlocarnia brzeczala i nie domlacalo. dodam ze kosze nisko i to może byc napewno główny moj problem ale slomy mało to musze mozliwie najnizej. macie na to jakieś sposoby bo w tym roku mam 3 ha tyle ze mniejsze bo skracane to może bedzie lepiej szlo
Opublikowano (edytowane)

Wrzucam nr filtra oleju Perkins 6. W silniku był wkład o takim nr 26540153 / U08X31. Odpowiednik z Donaldsona ma nr P550185.

Jak kosicie to rozkładacie rurę wysypu od samego początku czy dopiero jak naleci zbiornik?

IMG_20180710_213357_1.jpg

IMG_20180710_212955.jpg

Edytowane przez Buszmen11
Dodanie zdjęć
Opublikowano
Obecnie też szukałem filtra oleju do perkinsa 6, miałem włożony wkład fp-18.21 a to jest wkład paliwowy. W lokalnym sklepie dobrali mi według wymiarów i jutro jak odbiorę to zobaczę co to będzie. Jaki olej lejecie? Ja kupiłem turdus.
Opublikowano
Dnia 9.07.2018 o 20:53, robi57362 napisał:

witam jakie macie sposoby na koszenie żyta zeby szło rownomiernie na mlocarnie bo u mnie w tamtym roku mialem 60 a żyta i meczylem sie z 2 godziny bo szlo kupkami i mlocarnia brzeczala i nie domlacalo. dodam ze kosze nisko i to może byc napewno główny moj problem ale slomy mało to musze mozliwie najnizej. macie na to jakieś sposoby bo w tym roku mam 3 ha tyle ze mniejsze bo skracane to może bedzie lepiej szlo

Za bardzo w podajniku pochyłym(gardzieli) masz naciągnięte łańcuchy i za duży jest odstęp pomiędzy blachą a listwami, i nie zabierają listwy z koszonego zboża tylko dopiero aż więcej się uzbiera wówczas wciągają listwy.

9 godzin temu, Buszmen11 napisał:

Wrzucam nr filtra oleju Perkins 6. W silniku był wkład o takim nr 26540153 / U08X31. Odpowiednik z Donaldsona ma nr P550185.

Jak kosicie to rozkładacie rurę wysypu od samego początku czy dopiero jak naleci zbiornik?

IMG_20180710_212955.jpg

4 minuty temu, wieslaw16 napisał:

dopiero do wysypu zboża.

Opublikowano

Ja bym sprawdził ustawienie ślimaka w hederem bo może być za wysoko i nie zbiera do środka. Łańcuch może być napięty prawidłowo tylko ustawiony za wysoko. Na takie szarpanie wbrew pozorom pomaga czasem szybsza jazda

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Buszmen11 napisał:

IMG_20180710_212955.jpg

Czemu u ciebie nie widzę uszczelnień na wkładzie filtrującym? Ja kupuję o takich samych numerach i moje wyglądają jak tu 3efc3214da83575785766e097649c325.jpg

a co do żyta to je lepiej się kosi wciągając do gardzieli knowiem, a nie jak u innych zbóż kłosem

.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
15 godzin temu, Buszmen11 napisał:

IMG_20180710_212955.jpg

jakby ktoś potrzebował mam takie 2 filtry oddam za flaszkę^_^

Opublikowano

@Pigmei uszczelki były, tak jak na Twoim foto. U mnie nie było nic pod puszka i tak też złożyłem. Czy nie leci okaże się wieczorem. Jeszcze filtr powietrza został do wyczyszczenia i odpalam 

Opublikowano (edytowane)

Motowidło powinno kłaść zboże do przodu  i wciskać uciętym końcem pod ślimak hedera, inaczej  nie szło kosić wysokiego żyta tak by szło równomiernie. No ale to mój sposób, który nie musi się sprawdzać u innych ;)

Edytowane przez Pigmei
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bugi
      Witam
      Strzasznie ciężko w mojej trzydziestce chodzi sprzęgło, słyszałem że nie tylko u mnie, ale słyszałem też że da się coś z tym zrobić ale nie słyszałem co i właśnie dlatego chcę coś z tym zrobić da się? Jak tak to co?
    • Przez BenQ
      Witam.Kolejny problem z renatą.Pytanie czy dostane gdzieś docisk sprzęgła (nie wiem jak sie to poprawnie nazywa) cały komplet w sklepie kosztuje 2600zł.Może któryś z panów wymieniał. Z góry dziękuję za odpowiedź .Na dole zdjęcia o co chodzi
    • Przez Adek123rolnik
      Witam forumowicze, bardzo prosze o porade... mam wyciek w Reni-cieknie na laczeniu skrzyni I sprzegla (zalaczam zdjecie, oznaczone rozowa strzalka) myslalem ze poszedl uszczelniacz na walku sprzegla ale najciekawsze jest to ze nic nie kapie z "zawleczek" ktore sa zaraz pod sprzeglem... po popuszczeniu dekielka oznaczonego zielona strzalka wyciekal olej (zeszlo 20l I lecialo dalej) mysle ze tam oleju nie powinno byc bo nad tym dekielkiem jest dojscie do docisku sprzegla, jesli sie myle to mnie poprawcie... dodam ze cala akcja z wyciekiem na laczeniu skrzyni I sprzegla zaczela sie od wyniany oleju w skrzyni (starego bylo 35l wlalem swiezy 58l)

jutro wyjade w pole sprawdzic czy ze sprzeglem wszystko ok a puki co prosze o jakies porady...

Dlaczego cieknie olej (rozowa strzalka)?
      Co jest za dekielkiem (zielona strzalka)?
    • Przez byczek1999
      Witam
      mam pytanie mam na oku ciągnik ford 6610 i chciałbym poznac jakie są opinie o tym ciagniku 
      Jeszcze jest jedna sprawa otóż ma cos chyba ze sprzeglem poniewaz bierze raptownie przy samym końcu.czy duzo by wyniosla naprawa? I czy ciągnik by sie dobrze sprawowal w pracy z turem ?
      Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
    • Przez antonio8
      Mam problem ze sprzeglem w lamborghini lampo. Jest to sprzeglo dwustopniowe i drugi stopien (wom) jest rozlaczany za pomoca dzwigni. I wlasnie problem jest ze sprzeglem od wom, a mianowicie nie mozna do konca wylaczyc walka za pomoca dzwigni(walek sie kreci po zaciagnieciu dzwigni i niby mozna zatrzymac reka ale bardzo trudno. Calkowite zatrzymanie wom nastepuje po wcisnieciu sprzegla jezdnego  ). Sprzeglo zostalo wymienione na nowe razem z dociskiem ale problem pojawial sie tez przed wymiana sprzegla. Regulowane bylo sprzeglo zgodnie z wytycznymi jak rowniez i linka od dzwigni sprzegla.
  • Dodaj nową pozycję...
v