Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A zębatki nie masz wyrobionej w otworze i po wymianie klina jest bicie.A okładziny cierne są ok. Może masz źle ustawione na okładzinach i jest bicie.

Edytowane przez ferdek1
Opublikowano

Na zębace jest luz nie duży ale jest.A klin zmieniany był na łączeniu wałka z ślimakiem.Niewim może było tak od początku jak go mam.Może będzie chodził.

Opublikowano

Na  pewno krzywy wałek napędu ślimaka, mój kuzyn też tak miał ,a skrzywił go jak kosił przy słupie, trącił lekko o słup i wałek na krzywił i też tak ma że raz łańcuch dobrze a raz za lużno.

Opublikowano

Witam, jakie wymiary maja gumy/fartuchy które są przed początkami wytrzasaczy nad podsiewaczem (widać je z okiennka miedzy podajnikami) wydają sie juz za krotkie i chcialbym je wymenic.

Jak ustawić mercatora do lekko wilgotnego rzepaku tj. Góra sucha ale badyle mokre. Ciągle mi sie zapycha jakby zaraz za mlocarnia nie moze pchnąć na wytraszacze co moze byc przyczyna?

Opublikowano

A jakie powinny byc dlugie te fartuchy?
paski mam naciągnięte, obroty młocarni niecałe 800, nie spada z obrotów w trakcie pracy tylko jak sie zabije gdy juz sie zatrzymuje i zaczynają sie paski palic. Wcześniej nigdy nie miałem tego problemu w mokrym rzepaku, a od koncowki zeszłego sezonu juz w pszenicy zaczął sie problem z zapychaniem mlocarni jakby nie mogło przesunąć masy na wytrzasacze, i masa zbiera sie wokół mlocarni nic nie leci do zbiornika pozniej jak sie sporo nazbiera zatrzymuje kombajn mlocarnia sobie chodzi i przez kilka minuta zaczyna sie wymlacanie ziarna i wszystko leci do zbiornika. Wjezdzajac spowrotem w łan dalej sie zapycha mlocarnia, po kilku metrach zatrzymuje kombajn w koncu pociagnie tą mase i wymloci i można jechać dalej i zaczyna sie zapychanie od nowa

Opublikowano

Pasek ten co napędza odrzutnik słomy sprawdź. Mi w zeszłym roku zapychał sięw pszenicy. Okazało się że podczas wymiany wkładu filtra olej nakapał na koło od napędy podsiewacza to duże i pasek miał poślizg po odtłuszczeniu i dociągnięciu wszystko było ok. Ale zahęło mi to prawie cały dzień zanim zlikalizowałem przyczynę zapychania na odcinku 150 metrów 6 razy odtykałem kombajn gdzie dzień wcześniej nie było problemu , tylko że dzień wcześniej na koniec wymieniłem ów przeklęty wkład filtra i kilka kropelek oleju zrobiło swoje . Na błędach człowiek się uczy.Co do fartucha to nieznam wymiarów ja dirobiłem na wzór starego co był najdłuższy.

Opublikowano

Gumy oznaczone w katalogu nr 11, u mnie mają do 10 cm.gdy wytrząsach jest w najniższej pozycji to jest duża szczelina i czy przez to może sie wracac słoma na podsiewacz?

co to jest za element oznaczony nr 7? czy macie to w swoim mercatorze, bo po numerze katalogowym nic nie znajduje w internecie.

klepisko.bmp

Opublikowano (edytowane)

7 to wygląda jak grzebień coś takiego widać też na podsiewaczu to takie druty ( właściwie to tam nigdy jeszcze nie zaglądałem)
Słomę na podsiewaczu masz drobną czy długą . jak drobną to wentylator ją wydmucha.

Edytowane przez ferdek1
Opublikowano

Właśnie ze są takie długie kawałki, najgorsze jest to.ze kiedys nie bylo żadnych problemów i nic nie bylo naprawianie i nagle cos zaczyna sie psuć a niby wszystko sprawdzane po kilka razy jest mam tego mercatora juz kilka ładnych lat.

Opublikowano

@wyrebski1

Na tabliczce znamionowej powinieneś mieć wybity numer seryjny.

Swoją drogą na jaki okres jest takie ubezpieczenie i ile kosztuje? 

Ktoś już poruszał temat, ale nie uzyskał odpowiedzi. Czy w silniku mercedesa należy smarować pompę wody? Instrukcja mówi, że tak, ale... Zamiast kalamitki mam wkręconą śrubę robaczkową i wygląda to na oryginalne rozwiązanie. Fabrycznie zamalowana farbą, ewidentnie nie była nigdy ruszana. Silnik z końca '79 roku to może już jakoś inaczej to było rozwiązane? Jak to wygląda w Dominatorach x6?

Opublikowano (edytowane)

Numer masz wybity jak otwietasz klapę do młocarni to jest z lewej strony na ramie obok kalamitki co smsrujesz bęben młocarni

Edytowane przez ferdek1
Opublikowano

Pytania o hamulce:

1. czy przy mercatorach z hamulcami hydraulicznymi jest samoregulacja szczęk hamulcowych - u mnie, na szczękach są rowki (gniazda) prawdopodobnie pod proste ograniczniki ale ograniczników nie mam.

2. czy okładziny szczek hamulcowych można podebrać od innych pojazdów (średnica około 250mm)

Opublikowano (edytowane)
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez FantasticMrF
      Witam

Mam problem z zablokowaną skrzynią w Zetorze 8045
      Lewarki zmiany biegów normalnie działają. Biegi wszystkie normalnie wchodzą, jednak nawet na luzie po puszczeniu sprzęgła silnik dostaję sporę obciążenie tak jakby zablokowały się biegi.
      Po zdjęciu pokrywy wszystko jest w porządku.
      Co może być przyczyną?
    • Przez gospodarz1997
      Witam. Mam Ursusa 4011 skrzynia i silnik 355. W silniku lub skrzyni tak na środku łączenia skrzyni z silnikiem słychać szum dość głośny... Jak by śrutownik haha. Po wciśnięciu sprzęgła nic się nie zmienia. Biegi chodzą elegancko nawet nie zgrzytaja. Po włączeniu pompy hydraulicznej tak samo szumi nawet bardziej. Po wyłączeniu silnika wał odbija w druga stronę tak jak powinien ale silnik staje wraz. Tak jak by się ocieral o coś i go to zahamowało. Co to może być. W silniku jest do roboty pompa i wtryski. Był dzisiaj mechanik za 3tyg go weznie na warsztat. Chciałbym wiedzieć mniej więcej na co się przygotować  czy ktoś tak miał? Mam tez Ursus 360 i s porównaniu na siedzeniu słychać silnik a w tym praktycznie tylko ten szum... 
    • Przez Hari123
      Witam temat moze i prosty dla co niektorych ale mam problem z sprzeglem w t25 otoz po wcisnieciu sprzegla do konca majac ciagnik na biegu wszystko jest ok, ale po dodaniu gazu ciągnik sam jedzie tak jakby sprzeglo nie było do końca wcisniete. W tym roku podczas remontu wymieniłem na nowe osobiście koło zamachowe, tarcze sprzegłową, docisk, łabki, łożysko w skrócie wszystko co z sprzeglem związane, przejechane mam teraz ok 30mth i dopiero teraz cos jest nie tak, dodam że sprzeglo dzisiaj regulowalem od nowa bez większych efektów, proszę o radę  
    • Przez gadget
      Witam
      Zdecydowałem się na założenie nowego tematu bo  problem jest raczej niestandardowy a biorąc pod wzgląd że mamy w Pl sporo ciągników w wersji angielskiej to być może ktoś zetknął się już z tym problemem
      Otóż jest problem ze sprzęgłem w mf 235, jest to wersja angielska.
      Kupiłem nowe tarcze produkcji Ursusa i problem jest taki że po złożeniu i ,,zjechaniu'' silnika nie ma sprzęgła ( dźwignia sprzęgła wpada w podłogę) tak jak by tarcze były za grube?? podczas skręcania obudowy sprzęgła z kołem zamachowym widać jak pieski w pewnym momencie się cofają pod wpływem działającej na nie siły, w przezierniku pod obudową  sprzęgła widać że łożysko oporowe ma sporą drogę do pokonania żeby mieć kontakt z pieskami a prawidłowo odległość powinna być nieznaczna
      Po włożeniu starej tarczy jest nieźle ale nie tak jak trzeba, od kiedy go mam sprzęgło nie było rewelacyjne( jest zdecydowanie cieńsza  czyt. wyeksploatowana). Jest możliwe że tarcze w wersji angielskiej były węższe albo inne było koło zamachowe lub docisk i ktoś wymieniał jeden z powyższych elementów i teraz to się po prostu nie zgrywa?? zupełnie zaskoczyła mnie ta sytuacja i nie wiem co z tym zrobić, dodam tylko że jeśli skręcę  sprzęgło z kołem zamachowym tak że zostaje jakieś 2 mm luzu ( nie skręcam na maxa) to dźwignia sprzęgła jest twarda i wszystko ładnie się wysprzęgla. Wygląda na to że jeśli obie tarcze były by cieńsze lub pomiędzy obudową sprzęgła a kołem zamachowym były by jakieś podkładki ok 2-3 mm to wszystko by hulało tylko że raczej na pewno ich tam nie było
    • Przez koda92
      Witam
      W moim case Mxm 140 2004 r brakuje wtyczki do sprzęgła wiskotycznego. Jak go kupiliśmy już nie było. Wiszą tylko kable. I mam pytanie czy można kupić gdzieś taki kabel, wtyczkę ? Bo szukam na int i jest tylko sprzęgło, a nie ma nic o kablu. Może ktoś coś wie o dostępności takiej wtyczki, kabla. Bo wentylator chodzi na full cały czas. Zimno, gorąco, cały czas te same obroty. 
      Pozdrawiam 
  • Dodaj nową pozycję...
v