Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM]


46 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Jarekb20

Jarekb20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 110 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:opolskie

Napisany 10 październik 2009 - 20:49

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Witam. dzisiaj zauważyłem że w moim Fendzie nie działa WOM.
Wczoraj siałem pszenice do późnego wieczora i wszystko chodziło bez problemu. Gdy dzisiaj chciałem włączyć WOM nie chciał sie on załączyć. W ogóle to przy zapalaniu ciągnika nie chcą sie kontrolki 2 zielone zaświecić od wałka (jedna od przedniego druga od tylnego wałka) zawsze sie zaświecąły i gasły podczas włączania ciągnika. Jaka może być przyczyna że nagle przestało działać. Dodam ze bezpieczniki sprawdzałem i są ok.
Prosze o pomoc.

Ogłoszenia agrogrosik

  • agrogrosik.pl
  • agrogrosik.pl
Fendt 818 TMS 1 Własciciel


Zobacz ogłoszenia w kategorii Ciągniki rolnicze: Ciągniki Fendt
  • 195000.00 PLN
  • 15 sty 2017

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Dzisiaj, 14:51
  •  

#2 Share kosti68

kosti68

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 544 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 październik 2009 - 18:58

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] A moze bys najpierw napisal o Fendta jakiego typu sie rozchodzi..... niestety nie mamy tu szklanej kuli.. :)
Materiały do napraw wszystkich ciągników firmy Fendt i maszyn firmy Claas. Dodatkowo oferuję fachową pomoc przy tłumaczeniu kodów usterek i innych wybranych tekstów. Porady dotyczące napraw.

#3 Share Jarekb20

Jarekb20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 110 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:opolskie

Napisany 13 październik 2009 - 21:21

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Napisałem w opisie że 312. A konkretnie Fendt Farmer 312LSA z 1990roku. Wałek włączany jest juz przyciskiem na pulpicie.
Wczoraj zauważyłem też że po południu wałek zaczął chodzić, ale wcześniej ciągnik był na chodzie jakies 2 godzinki bez gaszenia.
Dzisiaj rano znów przestał pracować. Natomiast po godzinie pracy silnika zaczął chodzić.
Jaka może być przyczyna?

#4 Share kosti68

kosti68

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 544 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 14 październik 2009 - 11:03

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Dlatego pytalem sie dokladnie o jaki ciagnik chodzi...niestety z 312 LSA jest problem gdyz jest to tzw. "przejsciowka" czyli mozna powiedziec ciagnik eksperymentalny, gdzie Fendt po udanych wersjach 310-311 LSA chcial zrobic pare ulepszen i probowal patrzac w przyszlosc na wersje Farmer 307-312.I wlasnie z tego powodu firma Fendt nigdy nie wydala materialu do napraw tego ciagnika. Tut trzeba kombinowac pomiedzy 310-311 LSA a materialami do 307-312 Turbomatic. Ale nawet dzial techniczny Fendta nie moze zagwarantowc ze materialy te pokrywaja sie w 100% z tym co ma 312LSA. A wrasacja cdo twojego problemu to najpierw trzeba rozgraniczyc pare rzeczy, po pierwsze czy jest to usterka mechaniczna, hydrauliczna a moze elektryczna. Z opisu ktory podales to wykluczylbym ta pierwsza moziwosc.A co do elektrycznej i hydraulicznej to trzeba wziasc i troche pomierzyc. Na poczatek warto sprawdzic czy napiecie dociera wogole do zaworu elektromagnetycznego zalaczajacego walek.
Ponizej jest wycinek materialu do napraw , napisz czy tak waglada u ciebie wlacznik walka. ( mysle ze to powinno byc wlasnie w 312LSA). Jesli masz ta wersje o ktorej mysle to powinnes miec rowniez daignoze bledow, tzn. lampka w przycisku powinna migac, a ilosc migniec oznacza odpowiednia usterke.

Dodany obrazek

A tutaj znajduje sie zawor elektromagnetyczny: "MV-ZWhi"


Dodany obrazek
Materiały do napraw wszystkich ciągników firmy Fendt i maszyn firmy Claas. Dodatkowo oferuję fachową pomoc przy tłumaczeniu kodów usterek i innych wybranych tekstów. Porady dotyczące napraw.

#5 Share Jarekb20

Jarekb20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 110 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:opolskie

Napisany 14 październik 2009 - 18:42

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Dzięki kolego za pomoc. jeśli chodzi o pulpit to mam ta kontrolke z diagnozy. jeśli sie nie myle to ona zawsze mignie raz przy odpalaniu ciągnika. ale kiedyś sie zdarzyło że mrugała parę razy.
byłbym wdzięczny jakbyś mi podał co oznaczają poszczególne zapalenia się lampki.
No i zobaczę jak tylko będe miał chwilke i zmierze te wartości na zaworze elektromagnetycznym.
Pozdrawiam

#6 Share kosti68

kosti68

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 544 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 14 październik 2009 - 20:09

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Do tych kodow to jest cala tabela....jesli bylbys zainteresowany materialami ktore posiadam to napisz do mnie .
kosti1968@o2.pl
Materiały do napraw wszystkich ciągników firmy Fendt i maszyn firmy Claas. Dodatkowo oferuję fachową pomoc przy tłumaczeniu kodów usterek i innych wybranych tekstów. Porady dotyczące napraw.

#7 Share Jarekb20

Jarekb20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 110 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:opolskie

Napisany 15 wrzesień 2010 - 18:54

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Witam koledzy.
I znów mam problem z wałkiem. Otóż po ostatnim poście wszystko wróciło do normy, aż do tamtego tygodnia. Wałek przestał działać. Dopiero po pracy w polu (np orce) 2 godzinnej zaczęły mrugać kontrolki od wałka i tak mrugały z 5 minut i dopiero po tym wałek można było włączyć.
Później było coraz gorzej. ciągnik mógł chodzić cały dzień i dopiero pod koniec dnia można było włączyć wałek.
Sprawdzałem na elektromagnesie napięcie i nie dochodzi do niego prąd.
Mierzyłem również napięcie na elektrozaworze od blokady mechanizmu różnicowego i na nim było napięcie 6 V. Więc postanowiłem przełożyć wtyczki. I okazało się że po włączeniu blokady wałek zaczął chodzić.
Więc moje pytanie jest takie jaka może być przyczyna że prąd nie dochodzi do elektromagnesu. Lub dopiero pod koniec dnia się włącza wałek.

Proszę o pomoc :P

#8 Share hubertuss

hubertuss

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 4068 postów

Napisany 18 wrzesień 2010 - 08:18

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Najprawdopodobniej cos słabo kontaktuje skoro działa jak chce (zasniedziałe połaczenia, przełamany przewód itd.) Poproś elektryka samochodowego może coś znajdzie.

#9 Share waldek315

waldek315

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 466 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Leszno

Napisany 19 wrzesień 2010 - 15:41

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] sprawdź czy na włączniku jest prąd jak wałek jest włączony jak nie ma to sprawdzaj gdzie kable idą i sprawdzaj dalej

#10 Share kosti68

kosti68

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 544 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 20 wrzesień 2010 - 18:42

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Na twoim miejscu sprawdził bym połączenie z masa. Ale najpierw musisz znaleźć centralny punkt masy do którego należy zawór.
Materiały do napraw wszystkich ciągników firmy Fendt i maszyn firmy Claas. Dodatkowo oferuję fachową pomoc przy tłumaczeniu kodów usterek i innych wybranych tekstów. Porady dotyczące napraw.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Dzisiaj, 14:51
  •  

#11 Share Jarekb20

Jarekb20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 110 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:opolskie

Napisany 20 wrzesień 2010 - 20:58

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] A jeśli chodzi o masę to możliwe ze ta sama jest podłączona do przedniego i tylnego wałka.
bo albo działają obydwa albo żaden. Narazie jak potrzebuję wałek włączyć to przełączam wtyczkę z blokady mechanizmu różnicowego do elektomagnesu od wałka i jakoś się kręci ale będę musiał sprawdzić tą masę.
A jeszcze mam jedno pytanko skąd idzie prąd do włącznika bo podejrzewam że tam jest gdzies przewód przerwany.
I jeszcze czy ma ktoś może schemat elektryczny żeby sprawdzić jak idą przewody w tym wałku

#12 Share tomgli

tomgli

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 93 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ciechan
  • Zainteresowania:tomasz.g@g.pl

Napisany 01 listopad 2010 - 17:44

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] u mnie tak jest w farmerze 312, czasem musze poruszyc wajchą od regulacji 540/1000/750, wpadnie za głeboko i tak sie dzieje,

#13 Share juzy

juzy

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 październik 2012 - 14:18

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Witam. Może ktoś z uczestników forum posiada Fenda 310 LSA z elektrohydraulicznie włączanym WOm-em i ,,przerabiał" problemy z jego niemożnościa załączenia?

#14 Share JD1052

JD1052

    Slůnzok

  • Members
  • PipPipPip
  • 1219 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 październik 2012 - 14:27

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Przyciski(na błotnikach też!), elektrozawór to bys musiał sprawdzić... a w ostateczności sprzęgło.

#15 Share juzy

juzy

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 październik 2012 - 14:59

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Problem jest gdzieś wcześniej, przyciski są ,,nieaktywne" że tak to określę.To musi być zależne od innych czynników.

Edytowany przez juzy, 28 październik 2012 - 15:02.


#16 Share JD1052

JD1052

    Slůnzok

  • Members
  • PipPipPip
  • 1219 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 październik 2012 - 15:52

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Jak przyciski sa nieaktywne to chyba nie masz zasilania w tym układzie.

#17 Share juzy

juzy

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 październik 2012 - 18:53

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Możliwe. A wiesz gdzie tkwi ewentualny problem?
Cisza, więc zapytam inaczej. Czy zasilanie zależy tylko od czujnika temperatury, czy jeszcze od innych układów?
Od jakiej temperatury powinno działać? Może ktoś posiada do tego typu schemat elektryczny?

Edytowany przez juzy, 04 listopad 2012 - 20:45.


#18 Share luka84

luka84

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 listopad 2012 - 20:26

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] witam mam taki sam problem tylko ze z 308, w lato nie mam z tym problemu problemy zaczynają się gdy temperatura spada, wymieniłem olej filtr i nic. musze go za każdym razem rozgrzewać wtedy wom chodzi be zarzutu dopóki nie zgaszę ciągnika na 5 min i problem jest znowu proszę o jakaś podpowiedz pomoc dziękuje

#19 Share kosti68

kosti68

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 544 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 listopad 2012 - 20:47

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] W wiekszosci ciagnikow, rowniez w 310 LSA z elektrohydraulicznym zalaczanie WOMu znajduje sie tzw.samodiagnoza a sygnalizowana jest ona miganiem lampki w przycisku do wlaczania WOM. Jak wyglada i z ktorej strony masz zalaczanie?
Materiały do napraw wszystkich ciągników firmy Fendt i maszyn firmy Claas. Dodatkowo oferuję fachową pomoc przy tłumaczeniu kodów usterek i innych wybranych tekstów. Porady dotyczące napraw.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] Dzisiaj, 14:51
  •  

#20 Share luka84

luka84

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 listopad 2012 - 21:23

Problem z Fendtem 300 LSA [WOM] myga lampka gdy juz sie prawie rozgrzeje w mojej 308 jest z prawej strony obok przełącznika załączania blokady przedniego napedu jest koloru zielonego taki sam jest na błotniku

Podobne tematy