Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skrawmet
Symbol: CJ2F 40x22x160 KT2

233zl z allegro sztuka. Nic taniej sensownego o skoku 160mm nie znalazłem.

Ramiona kupiłem w agromar 699zł za 2szt.

Opublikowano

Jak sensownie ustawić układ podnoszenia? Wiadomo ze siłowniki wspomagające dałem na maks i tak ustawiłem ramiona. Teoretycznie w najwyższym położeniu siłowników wspomagających - siłownik główny już nie powinień podnosić. Co myślicie?

IMG_20250127_104740_compress25.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zostało jeszcze jeden odpowietrznik siłownika dokupić bo urwałem przy dokręcanie ręką.... Przy okazji nowych ramion nowy wał podnośnika i nowe tuleje. Z racji że nie mam akumulatora hydraulicznego przewód puściłem pod zbiornikiem paliwa. Na wiosnę testy.

1738324414811_compress87.jpg

1738324414768_compress42.jpg

1738324414783_compress15.jpg

1738324414798_compress86.jpg

Edytowane przez wsbil
Opublikowano

Czy ktoś ma zdjęcie co jest wkrecone w pompe wody aby podłączyć przewód z nagrzewnicy? To jest zwykły króciec?

Robię ogrzewanie do swojego mtz. Dokupiłem kolanko i kranik do przy kręcenia do głowicy. Rozumiem przed sama nagrzewnica muszę mieć zawór regulujący przepływ? Czy na powrocie z nagrzewnicy do pompy musi być drugi kranik? Czy wystarczy jeden? Chodzi mi o to żeby układ latem całkowicie zakręcić.

Opublikowano

ze względu na zmiany temperatury otoczenia lepiej nie zatykać obu wyjść z nagrzewnicy więc tak na logikę wystarczy jeden zawór żeby odcinać obieg.

Opublikowano

Ale ja bym dał dwa zawory przy kabinie, a no dlatego że jak będzie np rozpoławiał ciągnik to pozakręca zawory tak żeby nie wylewało się z nagrzewnicy zrzuci przewody I rozjeżdża i nie musi potem odpowietrzać nagrzewnicy.

Opublikowano
15 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

Ale ja bym dał dwa zawory przy kabinie, a no dlatego że jak będzie np rozpoławiał ciągnik to pozakręca zawory tak żeby nie wylewało się z nagrzewnicy zrzuci przewody I rozjeżdża i nie musi potem odpowietrzać nagrzewnicy.

Mozna założy plastikowe zaciski na przewód, przewód powyżej nagrzewnicy i nie leci. Ja akurat będę montował nagrzewnica na wysokości zegarów lub niżej. Narazie muszę obudowę wyspać, mam kabine Szyszkę, więc coś dopasuje.

14 godzin temu, marcinnowicki87 napisał(a):

Wpisz w gogle króciec termostatu mtz lub nr katalogowy 2451306027 i będziesz mieć zdjęcie.

Dzięki za linka. Zamówiłem. Zobaczymy czy będzie pasować. Bo musi być gwint m16x1,5 z uszczelnieniem na stożku.

19 godzin temu, mani51 napisał(a):

ze względu na zmiany temperatury otoczenia lepiej nie zatykać obu wyjść z nagrzewnicy więc tak na logikę wystarczy jeden zawór żeby odcinać obieg.

I tak zrobie. Zawór wkręcany w podstawkę głowicy i tyle.

Opublikowano

Optymalny 600-800kg.

Wszystko zależy od warunków, terenu, rozstawu opon i ich szerokości.

Wiadomo że idealnie by było by wchodziły dwa big bagi czyli 2x500kg plus rozsiewacz z 400kg i robi się prawie 1,5 tony.

Opublikowano

Wujo ma z MTZ-82 komplet obciążników z przodu na całą szerokość wieszaka, to ciąga polski rozsiewacz strumyk z nadstawką, gdzie wchodzi 1000kg saletry

Tak średnio to wygląda, czasem przednie koła w górze, jak podbije na dołku, mało to bezpieczne

Ja mam MTZ bez napędu, to sypię max 600kg plus masa rozsiewacza, dużo jeszcze zależy, jaka jest konstrukcja rozsiewacza, na przykład Unia N039 jest krótki to i 700kg weszło i nic się nie działo, a Sulky do tyłu jest dłuższy i 600kg to max

Opublikowano
27 minut temu, mani51 napisał(a):

500 kg to ja Władkiem sieję. Nie mówię że jest zapas ale daje radę a Wy straszycie że MTZ z toną będzie miał problem.

przyjedź do mnie na górki 18-20% nachylenia, inaczej porozmawiamy

nie to, że się nie da - ale trzeba robić tak, aby dożyć do emerytury w całościu i dobrym zdrowiu

Opublikowano
26 minut temu, mani51 napisał(a):

500 kg to ja Władkiem sieję. Nie mówię że jest zapas ale daje radę a Wy straszycie że MTZ z toną będzie miał problem.

Pojechałbyś w tereny @jahooo to zmieniłbyś zdanie🙃 ja osobiście c330 też baga saletry robię na raz, ale nie wszędzie się tak da...

Opublikowano
Grzechooo napisał:

Pojechałbyś w tereny @jahooo to zmieniłbyś zdanie🙃 ja osobiście c330 też baga saletry robię na raz, ale nie wszędzie się tak da...

Tak jak piszę zapasu nie ma grama bo jeszcze trzeba ze 100kg na przodzie powiesić ale MTZ z toną to powinien latać bez problemu. Zresztą mój targa agregat uprawowo siewny ponad 1300kg a przecież dużo dłuższu od rozsiewacza.

Opublikowano

Ogólnie daje radę ale podnośnik dostaje po d. Trzeba jeździć jak z jajkiem. Gleby w większości ciężkie, rędziny. Bez brony aktywnej nieraz nie szło porządnie doprawić, zresztą nawet i brona szału nie robi miejscami jak nie trafisz w warunki.

2,5m szerokości.

• Like 1
Opublikowano

Jaka pompę hydrauliczna byście założyli? Co byście polecili? Z tego co widzę prawa pompa musi byc. Moja jest pewnie oryginalna. Słabe ciśnienie daje pomimo podkręconego zaworu na maksa. 80bar na wolnych do 150 bar na wysokich obrotach. Oleju nie grzeje. Olej i filtr z 100mtg od wymiany. Doszły dwa siłowniki wspomagające. O ile przy 700kg pługu wystarczy to przy agregacie z siewnikiem jest mało. Agregat z siewnikiem 1100kg pusty. Wszystko działa ale mało bystro,trzeba gazować. A nie chce za każdym razem na uwrociu siewnik podnosić do góry najpierw hydropackiem a dopiero później agregat.

Wogole moja pompa ma dość mały przepływ, ale pewnie kiedyś takie tylko wychodziły.

c1_20250311_11091561.jpeg

c1_20250311_11091515.jpeg

c1_20250311_11182277.jpeg