Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Andpol napisał(a):

Mój też tak ma bo ten typ chyba tak ma?

Nie ma. Mój palił od strzała do -5 bez grzania świecy (bo nie działała). Myślę że jak jest dobra kompresja, ustawione wtryski i pompa, oraz początek wtrysku to powinien palić. Nigdy nie miałem problemu z zapalaniem nawet jak postał 3 miesiące nie ruszany (oczywiście na naładowanych akumulatorach)

Opublikowano
1 godzinę temu, wsbil napisał(a):

Niedawno zakończyłem zasiewy nowym agregatem z siewnikiem. Całość 1120kg plus zasyp skrzyni 200kg. Mam 370kg ciężaru na przodzie. Jak ktoś ma trochę oleju w głowie to taka masa jest do opanowania, chociaż po pierwszym wyjeździe urwał się wieszak pionowy ten na korbkę... Niziny, bez górek, to na spokojnie. Z rozsiewaczem tymbardziej bo ciężar jest niżej i bliżej ciągnika. Myślę o takim żeby wchodziły 2 big bagi. A czy mtz sobie da radę wyjdzie w praniu.

Zgadza się rozsiewacz jest dużo bliżej i u siebie  mam tylko standardowe obciążniki.

Opublikowano
8 godzin temu, Skowron16 napisał(a):

Panowie jaka może być przyczyna że mój mtz ciężko pali z rana długo kręci żeby odpalił.

Potem w ciągu dnia pali z obrotu

Może paliwo gdzies "ucieka".

U siebie mam podobnie - spruchniały\sparciały wężyk paliwowy.

Opublikowano
8 godzin temu, Skowron16 napisał(a):

Panowie jaka może być przyczyna że mój mtz ciężko pali z rana długo kręci żeby odpalił.

Potem w ciągu dnia pali z obrotu

Mój tak samo tz w chłodne dni w lecie pali praktycznie od strzała, powiem więcej od nowości tak miał, nowy przewód masowy i prądowy, nowy rozrusznik nic nie pomogły. Staram się zostawiać ciągnik blisko gniazdka żeby móc grzałkę podłączyć, albo rozruch albo jedno albo drugie pomoże, ojciec kiedyś odpalał go na "kawcza", ja tego nie praktykuję.

8 godzin temu, wsbil napisał(a):

Niedawno zakończyłem zasiewy nowym agregatem z siewnikiem. Całość 1120kg plus zasyp skrzyni 200kg. Mam 370kg ciężaru na przodzie. Jak ktoś ma trochę oleju w głowie to taka masa jest do opanowania, chociaż po pierwszym wyjeździe urwał się wieszak pionowy ten na korbkę... Niziny, bez górek, to na spokojnie. Z rozsiewaczem tymbardziej bo ciężar jest niżej i bliżej ciągnika. Myślę o takim żeby wchodziły 2 big bagi. A czy mtz sobie da radę wyjdzie w praniu

Ja też kiedyś urwałem wieszak/ukosnicę tz gwint z niej ścięło ale byla to chińszczyzna i od kiedy kupiłem "oryginalną" z ceną 3x taką jak te czarne to mam spokój, czarne się rwały i wyginały. Zawsze wożę ze sobą zestaw dolnych sworzni ukosnicy bo te też lubią pękać, chyba ruskie nie myśleli że ktoś będzie takie ciężary zawieszał do mtz. Szukałem czegoś mocniejszego ale nic nie mogę dostać więc zawsze mam przy sobie zestaw. Może ktoś poleci coś lepszego? 

Opublikowano (edytowane)

"Ja też kiedyś urwałem wieszak/ukosnicę tz gwint z niej ścięło ale byla to chińszczyzna i od kiedy kupiłem "oryginalną" z ceną 3x taką jak te czarne to mam spokój, czarne się rwały i wyginały. Zawsze wożę ze sobą zestaw dolnych sworzni ukosnicy bo te też lubią pękać, chyba ruskie nie myśleli że ktoś będzie takie ciężary zawieszał do mtz. Szukałem czegoś mocniejszego ale nic nie mogę dostać więc zawsze mam przy sobie zestaw. Może ktoś poleci coś lepszego? "

Wieszak jedną dziurkę w stronę narzędzia roboczego. 

Zresztą dobry spawacz i tych dziurek można zrobić\dorobić więcej.

Toć ja targam 4 skibowy pług obrotowy.

Targałem też agregat talerzowy z hydropakiem z siewnikiem talerzowym 2,5m i na przejazdach (oczywiscie nie wszystkich) nawet go nie składałem.

A no bo tura mam z przodu.

Edytowane przez 4pakplus
Opublikowano
2 godziny temu, Grzechooo napisał(a):

Mój tak samo tz w chłodne dni w lecie pali praktycznie od strzała, powiem więcej od nowości tak miał, nowy przewód masowy i prądowy, nowy rozrusznik nic nie pomogły. Staram się zostawiać ciągnik blisko gniazdka żeby móc grzałkę podłączyć, albo rozruch albo jedno albo drugie pomoże, ojciec kiedyś odpalał go na "kawcza", ja tego nie praktykuję.

Ja też kiedyś urwałem wieszak/ukosnicę tz gwint z niej ścięło ale byla to chińszczyzna i od kiedy kupiłem "oryginalną" z ceną 3x taką jak te czarne to mam spokój, czarne się rwały i wyginały. Zawsze wożę ze sobą zestaw dolnych sworzni ukosnicy bo te też lubią pękać, chyba ruskie nie myśleli że ktoś będzie takie ciężary zawieszał do mtz. Szukałem czegoś mocniejszego ale nic nie mogę dostać więc zawsze mam przy sobie zestaw. Może ktoś poleci coś lepszego? 

Ja po urwaniu ukośnicy na korbkę kupiłem druga śrube typową jak jest po lewej stronie oryginał belarusa.

1 godzinę temu, 4pakplus napisał(a):

"Ja też kiedyś urwałem wieszak/ukosnicę tz gwint z niej ścięło ale byla to chińszczyzna i od kiedy kupiłem "oryginalną" z ceną 3x taką jak te czarne to mam spokój, czarne się rwały i wyginały. Zawsze wożę ze sobą zestaw dolnych sworzni ukosnicy bo te też lubią pękać, chyba ruskie nie myśleli że ktoś będzie takie ciężary zawieszał do mtz. Szukałem czegoś mocniejszego ale nic nie mogę dostać więc zawsze mam przy sobie zestaw. Może ktoś poleci coś lepszego? "

Wieszak jedną dziurkę w stronę narzędzia roboczego. 

Zresztą dobry spawacz i tych dziurek można zrobić\dorobić więcej.

Toć ja targam 4 skibowy pług obrotowy.

Targałem też agregat talerzowy z hydropakiem z siewnikiem talerzowym 2,5m i na przejazdach (oczywiscie nie wszystkich) nawet go nie składałem.

A no bo tura mam z przodu.

Jak duży masz ten pług? Waga? 4x40? Sam szukam obrotowego zamiast mojego awemaka 4x40 zagonowego

Opublikowano (edytowane)

cos takiego.

A no ze tak powiem ze 20 koni troche brakuje do tego pluga - jesli chodzi o uciag.

Ostatnią skibę mogę zdjąć, ale mi się nie chce - zresztą ładnie się zgrywa z szerokością ciągnika.

A waga to ja nie wiem jaka, ale raczej nie piórkowa.

A i w tym Overumie jest fajne to, że przy obracaniu koło podporowe górą się obraca. Nie przyglądałem się w innych - ale słyszałem, że koło podporowe obraca się dołem i trzeba wysoko podnosić przy obrocie. Zresztą nie wiem może się myle.

plug.jpg

Edytowane przez 4pakplus
Opublikowano
4 godziny temu, wsbil napisał(a):

Ja po urwaniu ukośnicy na korbkę kupiłem druga śrube typową jak jest po lewej stronie oryginał belarusa.

Ja po założeniu siłowników wspomagających musiałem wyrzucić korbkę bo wadziła i kupiłem ukośnice śrubowa taką jak mieli w lokalnym sklepie po roku ścięło gwint, kupiłem drugą to się wygięła aż w końcu nabyłem oryginalną 3x droższą od tamtych i spokój już 5 lat, tylko co jakiś czas te sworznie na dole wymieniam.

Opublikowano

Panowie może ktoś już kombinował i podzieli się spostrzeżeniami odnośnie  wymiany tlumnika. Mój już dokonał żywota, a w zamyśle jest aby założyć cichszy może MF lub SDF 

Opublikowano

Pany, jakie negatywne skutki będą jeżeli podepnę zasilanie rozdzielacza od tura nie przez tuleję ciśnieniową a przez trójnik zamontowany między pompą a rozdzielaczem w ciągniku?

Opublikowano

Witajcie,

Jakiej szerokości maszyny do uprawy bezorkowej  ciągnięcie swoimi MTZ'tami?

Myślałem o gruberze 2,2 m 5 łap.

Mam lekkie ziemie i myślałem żeby odkręcić boczne skrzydełka i jechać od 20 do 30 cm.

Jeśli nie gruber to jaki bezorkowiec? Na 9 cienkich łap? 

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Rahl93 napisał(a):

Witajcie,

Jakiej szerokości maszyny do uprawy bezorkowej  ciągnięcie swoimi MTZ'tami?

Myślałem o gruberze 2,2 m 5 łap.

Mam lekkie ziemie i myślałem żeby odkręcić boczne skrzydełka i jechać od 20 do 30 cm.

Jeśli nie gruber to jaki bezorkowiec? Na 9 cienkich łap? 

Pozdrawiam 

Mam agrolifta na 5 łap na lemkenie to komin się prostuje, oczywiście zależy jak chcesz zrobić czy tylko podrapać czy zrobić dobrze. Podobno na vogel&nood idzie lżej, aczkolwiek osobiście uważam że mtz jest za słaby aby robić nim bezorkowo.

Edytowane przez Grzechooo
Błąd
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Grzechooo napisał(a):

Pany, jakie negatywne skutki będą jeżeli podepnę zasilanie rozdzielacza od tura nie przez tuleję ciśnieniową a przez trójnik zamontowany między pompą a rozdzielaczem w ciągniku?

Olej będzie uciekał tam gdzie ma lżej czyli przez przelew drugiego rozdzielacza i będzie to bardzo powoli chodzić chyba że zamkniesz przelewowy zawór w drugim rozdzielaczu np aktywując sekcje zewnętrzną. Przerabiałem już ten temat.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

U mnie w nowym ciągniku najpierw podłączyli tura pod te wyjścia co są z przodu z prawej strony( najprościej, najszybciej)ale trzeba było blokować tą dźwignie przy kierownicy, potem jak ich zapytałem czy tak można to serwisanci   podłączyli rozdzielacz z tura bezpośrednio do pompy, a reszta hydrauliki jest zasilana z powrotu tura. Działa tak już 4 lata.

Opublikowano (edytowane)

Źle dobrany oring. Miałem to samo. Wymiar oringa jest w katalogu.

Przy okazji zapytam pracował ktoś mtz 82 z talerzówka ciągana famarol u-236? Wiem że 3.2m szerokości to dość sporo. Mam lekkie ziemie a potrzeba czegoś ciężkiego a trafiła się nie za miliony.

Edytowane przez wsbil
Opublikowano
6 godzin temu, wsbil napisał(a):

Źle dobrany oring. Miałem to samo. Wymiar oringa jest w katalogu.

Przy okazji zapytam pracował ktoś mtz 82 z talerzówka ciągana famarol u-236? Wiem że 3.2m szerokości to dość sporo. Mam lekkie ziemie a potrzeba czegoś ciężkiego a trafiła się nie za miliony.

Lekko sobie da radę. Teść miał taką i MTZ sobie pykał na luzie przy ziemiach 5 i 6 klasy.

Później kupił 3 m strumyka z wałem rurowym i hydropakiem i do teraz ją użytkuje, ale tylne talerze się zalepiają czasami (przy pracy po rozlaniu gnojowicy).

I właśnie jak się oblepi wszystko to podnośnik opuszcza. Chyba rozdzielacz do wywalenia będzie. Największy problem jest przy bardzo rozgrzanym oleju. Co o tym sądzicie? 

Opublikowano

Ja nie wiem jak Wy pracujecie tymi talerzówkami, na 5cm? Do mtz miałem talerzówkę 2.2 na osi i fakt była ciut przymała ale jak dla mnie max2,5m żeby zrobić na odpowiednią głębokość i pracować z odpowiednią prędkością, tak  aby był jakiś efekt. Teraz mam 3m na piastach ale ciągam ją ciągnikiem 120km i wcale nie uważam żeby była za mała.🤔

Opublikowano

Młody kierowca rośnie 

Od małego niech uczy się co to jazda traktorem :)

10 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

Ja nie wiem jak Wy pracujecie tymi talerzówkami, na 5cm? Do mtz miałem talerzówkę 2.2 na osi i fakt była ciut przymała ale jak dla mnie max2,5m żeby zrobić na odpowiednią głębokość i pracować z odpowiednią prędkością, tak  aby był jakiś efekt. Teraz mam 3m na piastach ale ciągam ją ciągnikiem 120km i wcale nie uważam żeby była za mała.🤔

Też zależy jaki kąt talerzy , przy 1.8 max kąt c360 miała co robić po ośki na 3 biegu.