Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W mojej okolicy do niedawna cena była ustalona pomiędzy rolnikami i nikt nie dawał więcej. Nie dawno pojawił się gość co daje więcej i przez takiego wszyscy musimy więcej płacić. Na szczęście w Dzierżoniowie nikt się nie wcinać. Bo i po co taka zabawa w dziś na podkupił tobie jutro ty mi? Podobno był jeden co dzierży podkupił to go ręcznie nauczyli że tak się nie robi

Opublikowano
Dnia 22.12.2018 o 22:48, PATr napisał:

Albo wszyscy notariusze są u mnie przewrażliwieni albo gadasz głupoty, trzy lata temu kupowałem pole gdzie zostało 2 lata dzierżawy i notariusz normalnie wysyłał pismo do dzierzawcy z prawem pierwokupu mimo iż w umowie nie było ani słowa, oczywiście cenę w akcie tak zawyzylem że musiał być głupcem żeby to kupić, ale mimo wszystko pismo dostał, bodajże 14 dni od doręczenia miał na ustosunkowanie się czy kupuje, oczywiście dzierzawil do końca trwania umowy

czyli ty juz spłącałes kredyt i byles wlascicielem a dalej on obrabiał przez te 2 lata do konca umowy czy ja k ?

Opublikowano

To akurat było za gotówkę ale owszem, zmienił się właściciel ale prawo jest takie że umowa dzierżawy trwa nadal 

Zresztą, to by było niesprawiedliwe i nielogiczne gdybyś ty np. Zapłacił komuś czynsz z góry za 5 lat za dzierżawę a ten by ci sprzedał po roku i by się umowa kończyła

Opublikowano

Możesz poprosić właściciela o wznowienie granic . Ale znając życie znajdzie innego kupca który sam sobie wznowi lub zaakceptuje taki stan rzeczy 

Opublikowano
19 minut temu, kamil18fmr napisał:

135 tys /ha Klasa III

Wszystko czyszczą lokalni biznesmeni ....

mam 20ha sprzedam bez wachania, do tego 50ha dzierżawy zapraszam. Mam umawiac notariusza na poniedziałek?

Opublikowano

Geodeta. Bo rozumiem że brakuje paru arów na skutek przesunięcia granic?

Przed odpisem to właściciel powinien zapłacić lub opuścić na wykonanie wznowienia. Tylko to minimum 1500zl

Opublikowano
2 godziny temu, kamil18fmr napisał:

135 tys /ha Klasa III

Wszystko czyszczą lokalni biznesmeni ....

I ty narzekasz? Sprzedawalbym szybciej niż słuchał komu tyle ktoś dał

Opublikowano

Sprzedać w cene 135 tyś zł/ha i kupić w innym rejonie kraju. Sporo jest nieruchomości z budynkami. Ostatnio nikt dobrze za budynki nie chce płacić wiec można coś fajnego sobie upatrzyć... Jaki to region? Co się produkuje, że az takie ceny?? Jakies przeznaczenie nierolne?

Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem skąd zdziwienie niektórych... W mojej okolicy(podlaskie/mazowieckie) jeśli już się pojawi możliwość kupna 3 klasy to hula za 100-120 tys, 6 za 25-28 tys. Ziemię 3-4 dzierżawią za równowartość dopłat + ok 1000zł, 6 za dopłaty + 500zł... I nikt się nie bawi jak @Pajej w honory i chłopskie zmowy cenowe tylko ciśnie byle kupić bo hektarów nigdy mało a zawsze dobrze jest móc wstawić jeszcze z 5 krów więcej. 

EDIT: Dodam że moim zdaniem to chore, nie pochwalam i wolałbym żeby ziemia była w normalnych cenach

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano
21 godzin temu, Pajej napisał:

dlaczego krutkowzrocznie? pieniądze mozna inaczej zainwestowac

Powodzenia ,jaki masz interes na myśli

Opublikowano
19 godzin temu, Marl napisał:

Sprzedać w cene 135 tyś zł/ha i kupić w innym rejonie kraju. Sporo jest nieruchomości z budynkami. Ostatnio nikt dobrze za budynki nie chce płacić wiec można coś fajnego sobie upatrzyć... Jaki to region? Co się produkuje, że az takie ceny?? Jakies przeznaczenie nierolne?

Dokładnie zwłaszcza że większosć tych budynków nadaje się do rozbiurki

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Powodzenia ,jaki masz interes na myśli

135 tys za ha? to sprzedaj swoje pola i za ta kase kup mieszkania pod wynajem. kasa bez roboty, a ty możesz sobie leżeć albo iść na etat

Opublikowano
1 godzinę temu, Pajej napisał:

135 tys za ha? to sprzedaj swoje pola i za ta kase kup mieszkania pod wynajem. kasa bez roboty, a ty możesz sobie leżeć albo iść na etat

Otóż to.  Mieszkanie na wartości za dużo nie straci a i na kredyt nie trzeba będzie zbierać.  Wystarczy 4 studentów po 500 zł plus opłaty i rocznie 24 tys na czysto wpływa z jednego mieszkania.   Jakbym miał możliwość sprzedaży ziemi za taką kasę to od razu by poszła.  Sprzedając 10 ha można zakupić 3 jak nie 4 mieszkania i brać 6 -  8 tys na czysto miesięcznie leżąc.  Mając 30 lub 40 ha to już w ogóle kasa by biła :) Nawet kupując ciężarówkę z naczepa i podpinajac się pod jakąś spedycję można zarobić dobry hajs zatrudniając kierowcę. Pomysłów bym miał pełno,  tylko dajcie gościa co da mi nawet i po 100 tys za ha i koło 70 ha oddaje od razu 

Opublikowano

Na pewno więcej się nie narobi niż na ziemi za 135tys za ha, jeśli masz dryg i szczęście to przy wynajmie masz robotę raz na jakiś czas, najczęściej godzinę czy dwie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v