Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 3.06.2018 o 22:17, PATr napisał:

jak z kowr to nie wiem bo nie kupowałem na nowych zasadach

- wniosek 4 stronicowy - 2 strony wypełniają sprzedający, 2 kupujący

- dowód opłaty skarbowej 10 zł za rozpatrzenie wniosku

- wypisy z ewidencji gruntów

- zaświadczenie z gminy o przeznaczeniu nieruchomości w planie

- odpis z księgi wieczystej (+ dowód zniesienia hipoteki u mnie)

- dowody podania do publicznej wiadomości info o zamiarze sprzedaży - internet, gmina, prasa, sołtys, itd

- dokumenty potwierdzające rękojmię należytego prowadzenia gospodarstwa:

- dyplom studiów wyższych

- świadectwo ukończenia podyplomówki z rolnictwa

- zaświadczenie z Krusu o okresach ubezpieczenia

- umowa dzierżawy z aneksami i notarialnym potwierdzeniem

- zaświadczenie z gminy o wielkości prowadzonego gospodarstwa

- opinia dot. założeń nabywcy do prowadzenia gosp. potwierdzoną przez prezesa Izby Rolniczej (ODR lub  też gmina)

- oświadczenie sprzedających o sposobach ogłaszania sprzedaży

- ośw. kupujących, że gosp. nie przekroczy 300 ha

i jeszcze kilka oświadczeń, których nie mogę sobie teraz przypomnieć. to jest wiele godzin latania po urzędach - prościej chyba zameldować się w danej gminie 5 lat wcześniej...

Opublikowano

Na razie rozglądam się w temacie cen ziemi w powiecie.

Ale jeśli trafi się ,,dobry kupiec" to pewnie sprzedam, bo nie mam środków na usprzętowienie i zbyt dużego doświadczenia też nie posiadam.

Opublikowano

Pamięta ktoś jak anr/kowr obniżał cenę jak nikt nie chciał kupić? Po pierwszym przetargu 20% w dół na pewno, a po drugim, trzecim? Bo chyba maksymalna obniżka to 50% wywoławczej z pierwszego przetargu i jak nikt za tyle nie kupił, to już przetargu nie robili dalej.

Opublikowano

Słyszał ktoś o wyprzedawaniu ziemi przez firmę PigPol ? W ostatnich numerach Top Agrar jest kilka ciekawych ogłoszeń o sprzedaży gospodarstw 200, 600, 800 i 3500 hektarów i tak właśnie wydaje mi się, że to słynny pigpol się wyprzedaje. Ktoś jest w temacie?

Opublikowano

Mam możliwość kupna 3 ha łąki w 2 działkach  po 1.5 ha obie torfowe jedną nad rzeką z możliwym zalewaniem i podzielona rowem w poprzek co sprawia że sa jak by dwie działki 40 arów i reszta wszystko klasa v nikomu tu łak nie brakuje każdy ma pasze a towar jest dostępny a chętnych mało na łąki ile coś takiego jest warte są oddalone z 3 km od wioski . Ziemia orna 3 klasa glina chodzi u nas po 36

Opublikowano

Wiesz, po 10 tyś/ha to nikt raczej nie sprzeda. Dopóki są dopłaty ceny takich łąk nie spadną... 

@przem : zadzwoń pod podany nr i się wszystkiego dowiesz. Raczej nikt tych ogłoszeń nie widział, więc nikt nie pisze. Masz możliwość to zadzwoń i napisz na forum co to jest konkretnie.

Opublikowano (edytowane)

Przyszła dzisiaj do mnie osoba, że ma do sprzedania 28 arów ziemi, tylko nie wiem ile mam jej powiedzieć. Myślałem coś o 8-9 tysiącach. Ile mogę zaproponować? Województwo świętokrzyskie 

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano
mazowieckie, pn-ws, 5-6 kl. wołają od 30 tysi., 3 klasa wołają coś ok. 80 tys za ha. Generalnie podaż ziemi jest prawie żadna, stąd te ceny. Ludzie trzymają/oddają w ustne dzierżawy dla dopłat, by mnieć Krus (praca za granicą lub na czarno), albo by płacić niższy podatek od siedliska (albo i to i tamto).
Opublikowano
skąd wytrzasneliście 4z klase? w moich okolicach rozstrzał jest ogromny czy od głupiego człowieka kupujesz czy mądrego, gdzie ta działka jest czy sąsiaduje z Twoją działką, jak jest z dojazdem, jakiej klasy, w jakiej kulturze utrzymana , czy nie podmokła, jaka wielkość działki. U nas rozstarzał jest od 13tys na którą nie ma zbyt chętnych, do 40tys za super działkę chociaż zdarzają się przypadki powyżej 50tys
Opublikowano (edytowane)

Pole jest w miarę zadbane. Rosła na niej pszenica ozima. Znajduje się koło mojej posiadłości przez drogę- wystarczy przejść. Nie jest podmokłe. Pole dzielą moje dwa pola. To jest pośrodku, no i której klasy to nie wiem której jest 

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Kolego Michal5 - słownik jest w przeglądarce nawet, masz problem z błędami to pisz w Wordzie i tam Ci słownik sprawdzi a potem wklej posta na forum.

Co do cen ziemi - 50arów i 18tysięcy. Ogólnie jak rozmawiałem ostatnio w banku to wg doradcy średnia realna cena to max 38tys za hektar. U nas ziemie różne - ja mam ponad 75-80% klasy III na podłożu gliny lekkiej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Michal5 napisał:

Chłopie a ty się uważasz za takiego ideała hodzącego jak potrafię to tak piszę każdy popełnia błędy 

Ideałem i jakieś wielce szkolony nie jestem, ale w dobie powszechnego dostępu do słowników, nawet tych co z automatu sprawdzają pisownię pisać z taki bykami to wstyd. Nie trzeba kończyć studiów żeby pisać po polsku,tego uczą w klasach 1-5 szkoły podstawowej. A co do ziemi, to jak piszesz że jest położona między dwoma twoimi działkami, i masz szansę na scalenie dwóch działek w jedną dużą, to jest to warte każdych pieniędzy. Dodajesz że ziemia naprzeciw domu-tym bardziej. Teraz kupić ziemię blisko domu, i w dodatku przylegająca do swojej ziemi to sztuka warta każdych pieniędzy, moim zdaniem nawet 15tys.zl nie byłoby wygórowaną kwotą. Ponad 10 lat temu udało się kupić ponad dwa ha które właśnie były pomiędzy naszymi polami, teraz zamiast dwóch działek po 2,5ha jest jedno pole 7ha w prostokącie, moim zdaniem była to jedna z lepszych inwestycji. Dodam że jak tylko sąsiad z drugiej strony będzie sprzedawał działkę, to od razu sprzedajemy dwa ha oddalone od domu i kupujemy te przez miedzę, byłoby wtedy niecałe 10ha w jednym kawałku, wszystkie ha będą wkoło domu, jakie to ma plusy nie będę nawet pisał

Edytowane przez bratrolnika
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v