Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Adam skąd wziął się lipiec 😱😱😱😱? Jam człowiek stary i z pamięcią mogę mieć już problemy😉 😉😉😉 wydaje mi się że mowa o 31 sierpnia.🤗🤗🤗🤗

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)

Kolega Kaszlak ma opcję napisania zapytania do centrali odnośnie terminu do kiedy ma się rozliczyć. 

Opublikowano

Kolego @Kaszlak79 na moje oko jęczysz, że cię nie stać na zakup ziemi. Mnie też nie stać, więc nie ma szans żyć tylko z gospodarki. Niestety muszę robić na etacie a po godzinach hobbystycznie sobie bryłki obracam. Patrząc na obecną sytuację to nie wiem czy to nie lepsze rozwiązanie niż pchać się na siłę w hektary, nie mając odpowiedniego zaplecza.

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

oby nie kowid☹️

winna smartfonu i słownika. Dzięki za wyłapanie.

Opublikowano
4 minuty temu, robert55555 napisał:

Kolega Kaszlak ma opcję napisania zapytania do centrali odnośnie terminu do kiedy ma się rozliczyć. 

Wg mnie sytuacja jest jasna, choć trochę niesprawiedliwa. Nabór 2020 musi rozliczyć się do 31 sierpnia 2023, nabór 2021 - do sierpnia 2025. 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, margoo78 napisał:

Kolego @Kaszlak79 na moje oko jęczysz, że cię nie stać na zakup ziemi. Mnie też nie stać, więc nie ma szans żyć tylko z gospodarki. Niestety muszę robić na etacie a po godzinach hobbystycznie sobie bryłki obracam. Patrząc na obecną sytuację to nie wiem czy to nie lepsze rozwiązanie niż pchać się na siłę w hektary, nie mając odpowiedniego zaplecza.

Nikt Ci nie zabrania mieć swojego spojrzenia na moją osobę, nie znamy się. Ja Ci mogę powiedzieć tylko tyle - 18 lat pracowałem na Zachodzie z żoną, nie bawiłem się, nie jeździłem na wakacje a moje auto ma 26 lat i po prostu zalega mi trochę $$$ na koncie (powiedzmy że jest to krotność - i to nie pojedyncza - tego co daje nam premia RMG). Mam 11 ha swojej ziemi bez krzty kredytu póki co, w tym roku zacząłem się obkładać trochę sprzętem (ciągnik 93 KM, pług obrotowy, talerzówka, rozsiewacz do wapna). Dokupując 4-5 ha na własność oraz dobierając tyleż samo dzierżaw mam możliwość (jako jeden z niewielu w tym temacie - nie obrażając kogokolwiek) stać się gospodarstwem towarowym zarabiającym na siebie i generującym dla mnie dochód podobny, jaki bym miał na solidnym etacie. Dlatego nie leży mi tyle na wątrobie sama cena gruntów rolnych (bo te były zawsze w woj. Opolskim jedne z najdroższych w Polsce) ile fakt że mnie - mówiąc delikatnie - wydymał właściciel ze sprzedażą.

29 minut temu, robert55555 napisał:

Kolega Kaszlał ma opcję napisania zapytania do centrali odnośnie terminu do kiedy ma się rozliczyć. 

Chyba wypada siąść i napisać wniosek o udzielenie informacji publicznej. Tylko do kogo najlepiej zaadresować, wojewódzkiej regionalki czy centrali w Warszawie??

Edytowane przez Kaszlak79
Poprawa cytowania.
Opublikowano

" wydymał właściciel ze sprzedażą" - życie - trzeba było spisać umowę przedwstępną sprzedaży - zaskoczyłeś tym skromnym życiorysem ale masz rację jeżeli kontynuujesz pracę na ojcowiżnie. Też miałem podobnie z sprzedającym. Przy spisywaniu Aktu Notarialnego w obecności notariusza zwiększył cenę sprzedaży a zdeterminowany zmianą w biznesplanie zgodziłem się na nową cenę.

Opublikowano

Dokładnie, wydymał mnie ale też się dałem wydymać. Gdybym wiedział że tak będzie - zrobiłbym jak mówisz. Z tym że to był człowiek który przez 10 lat pomagał mi w pracy na polu kiedy ja się "dorabiałem" u Holendra. Konkretniej, jest to (już obecnie były) prezes lokalnej RSP , facet uspokajał kiedy mówiłem mu że jeszcze nie mam na tyle $$$ ale mogę pożyczyć, bo na spokojnie dostanę premię z RMG. Sam zaproponował że to nie potrzebne, żebym sobie na luzie załatwił pieniądze a oni poczekają. No a międzyczasie "przyspieszyli" mu członkowie wylot na emeryturę. Czy wiedział o tym wcześniej czy do końca chciał dobrze - tego się już nie dowiem. Wiem tylko tyle że jedną z decyzji nowego zarządu, a de facto ich nieformalnego prezesa było wstrzymanie sprzedaży tych gruntów w związku ze zwyżką cen płodów rolnych ogólnie na rynku. I tak zwodził mnie parę miesięcy. Latem tego roku sam już proponował że by musieli "coś sprzedać" (bo z kasą nie za bardzo) tylko po to, żeby w październiku znowu stwierdzić że oni to przecież nic nie muszą sprzedawać... Najgorsze w tym jest to że przez ten rok mogłem aktywnie szukać i być może znaleźć coś innego.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ktoś miał taki przypadek. W naborze powiedzmy np 2020 byłam działka /działki na umowę krótko terminową a w 2021 właściciel złożył wniosek na rmg. Umowa krótko terminową powiedzmy w biznesplanie była słowna. Wymówienie może być na piśmie.

Opublikowano
15 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Dokładnie, wydymał mnie ale też się dałem wydymać. Gdybym wiedział że tak będzie - zrobiłbym jak mówisz. Z tym że to był człowiek który przez 10 lat pomagał mi w pracy na polu kiedy ja się "dorabiałem" u Holendra. Konkretniej, jest to (już obecnie były) prezes lokalnej RSP , facet uspokajał kiedy mówiłem mu że jeszcze nie mam na tyle $$$ ale mogę pożyczyć, bo na spokojnie dostanę premię z RMG. Sam zaproponował że to nie potrzebne, żebym sobie na luzie załatwił pieniądze a oni poczekają. No a międzyczasie "przyspieszyli" mu członkowie wylot na emeryturę. Czy wiedział o tym wcześniej czy do końca chciał dobrze - tego się już nie dowiem. Wiem tylko tyle że jedną z decyzji nowego zarządu, a de facto ich nieformalnego prezesa było wstrzymanie sprzedaży tych gruntów w związku ze zwyżką cen płodów rolnych ogólnie na rynku. I tak zwodził mnie parę miesięcy. Latem tego roku sam już proponował że by musieli "coś sprzedać" (bo z kasą nie za bardzo) tylko po to, żeby w październiku znowu stwierdzić że oni to przecież nic nie muszą sprzedawać... Najgorsze w tym jest to że przez ten rok mogłem aktywnie szukać i być może znaleźć coś innego.

To może lepiej bylo  pracować na etacie i miałbyś młodszy samochód, mniej problemów, więcej oszczędności . 

• Like 1
Opublikowano

jezeli dobrze zrozumialem i chodzi ci o wniosek o platnosc drugiej raty, to czas na zlozenie tego wniosku mija 3 lata od wyplaty pierwszej raty lub po uzyskaniu pozwolenia mozna to wydluzyc do 4 lat , nie pozniej niz 31 sierpnia 2025

a z ziemia cena kosmos. na spadek sie nei zanosi. w moich okolicach praktycznie brak sprzedajacych a jak ktos sie trafi to chce 30-40 za ha , gdzie z 5 lat do tylu srednia cena to bylo 20 000 zl za ha.  Nie wiem czy nie powinien byc juz dawno temu wprowadzony zakaz sprzedazy panstwowej ziemi, pytanie tylko czy daloby to cos.  czy ziemia trafila by do rolnikow czy moze ten co ma 1000 ha  mialby 1500 .   Teraz zaczna sie ekoschematy, jak ktos nie bedzie kombinowal to dostanie 500 zl doplaty i bedzie wszystko.. moze wtedy bedzie wiecej ziemi do kupna i cena troche spadnie. ..  bo jakos nie wyobrazam sobie np takiej sytuacji ze ja uprawiam czyjas ziemie, wlasciciel bierze doplaty i jeszcze stawia mi warunek ze on tam bedzie bral doplaty za pakiet np zakladajacy bezorkowa uprawe a ja bede lecial i mu to robil

Ogolnie nasze rolnictwo to jest patologia niestety. mowie to jako rolnik 300 ha oraz jako osoba piszaca wnioski. Wiekszosc ziemi ktora uprawiam to sa dzierzawy na gebe , uprawiam, wlasciciel lezy i bierze doplaty , czasem place rowniez czynsz , na szczescie nie za duzy bo do 400 zl na ha.

Kupa ziemi w rekach figurantow ktorzy nie potrafia odroznic pszenicy od jeczmienia.  Jezeli chodzi o programu to duzo rolnikow krusowcow aplikujacych na dzialalnosc pozarolnicza ktorzy o rolnictwie nie maja pojecia.  Bardzo duzo beneficjentow restrukturyzacji ktorzy zamierzaja kupic ziemie od ojca i problem bo trzeba czasem jakis dokument miec i wpisac do ewidencji ...... 

Albo mlody rolnik ktory przez 2 lata nie potrafi uzbierac 20- 30 tys kosztow na 20 ha , gdzie niby normalnie uprawiaja ziemie.

Z jednej strony kupa pieniedzy przeznaczonych na rolnictwo trafia do wlascicieli ktorzy jedyne co maja wspolnegogo z rolnictwem to to ze posiadaja ziemie. Czesc pieniedzy z programow trafia do figurantow, czesc pieniedzy trafia do doradcow bo znam firmy co za modernizacja czy pozarolnicza za cala obsluga kasuja po 10 000 zl lub za restrukturyzacje czy mlodego rolnika po 5 6 tys netto. Ale tez trzeba powiedziec jasno ze bardzo duza czesc rolnikow uprawia ta ziemie w zacofany , dziadowski sposob bo tak uprawial ojciec dziadek. Bez wapna, nawozow srodkow ochrony roslin. zbieraja po 3 t pszenicy i  placz ze bieda.... 

Do tego nie mozna zapomniec o calej armii pracownikow arimr ktorzy rowniez zyja z tych rolnikow , a maja ich za nic bo tak tez niestety jest szczegolnie w oddzialach powiatowych

Brak doplat do ziemi , brak arimr ,brak programow     nie wiem czy by tego naszego rolnictwa nie uzdrowil mimo ze wiekszosc boi sie tego .  Wtedy zostaliby ci ktorzy rzeczywiscie uprawiaja ta ziemie i dbaja o nia oraz potrafia zebrac przyzwoity plon  lub  wejsc w ekologie ktora rzeczywiscie jest ekologia a nie fikcja i produkowac mniej ale zdrowsza i drozsza zywnosc

a co do twojej historii kaszlak,  zycie uczy ze nie mozna wierzyc praktycznie nikomu w obecnych czasach.......  slowo juz bardzo malo znaczy 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Tyle jest już głosów że nabór z 2020 ma czas albo do 2023 albo do 2024 z ew. przedłużeniem do 2025, że wystosowałem poniższe pismo. Będą musieli udzielić jednoznacznej odpowiedzi do 2 tygodni. Wczoraj przeczytałem scalone rozporządzenie oraz dwie najnowsze łatki do tegoż - na moją logikę (mogę być wszakże idiotą...) wynika z samego już rozporządzenia, że ten ostateczny termin przesunięto dla WSZYSTKICH naborów - nie widziałem tam niczego co by wyszczególniało nabór 2021. Co do reszty twojej wypowiedzi, masz 100% racji. Dziś spora część rolnictwa w Polsce to patologia. Nawet w tym temacie padały zapytania typu "mam 1,2 ha nieużytku na którym stoi garaż - jak wziąć premię RMG" albo "jak długo trzeba czekać żeby można było sprzedać maszyny zakupione za pieniądze z programu". Kiedy wyrażałem moje oburzenie na tego typu zapytania w tym temacie zaraz pojawiał się ktoś i prawił że to nie moja sprawa, że po spełnieniu warunków kasa z RMG się NALEŻY, że jak ktoś wyciągnie te pieniądze na swój "nieużytek i garaż" to jest oznaka jego sprytu... Śmiać się czy płakać?? Co do zaufania, coraz mniej to ja już sam sobie ufam - ludzie nie mają słowa, więc nie mają honoru.

11 godzin temu, sony87 napisał:

To może lepiej bylo  pracować na etacie i miałbyś młodszy samochód, mniej problemów, więcej oszczędności . 

Można iść dalej w przeszłość - może lepiej byłoby w odpowiednim momencie pierdyknąć pracą za granicą, spiąć poślady i do 30-stki zdobyć wyższe wykształcenie i nie babrać się wcale w ziemi. Po czasie każdy by coś chciał zmienić. Oszczędności?? Dla mnie pieniądz na koncie to tylko papier, obecnie coraz mniej warty.

Mój wniosek:

267770923_215032364123257_6220030253769354771_n.jpg

Opublikowano

Tylko ze akurat to ja się wtedy czepiałam 😀 bo nie można tez mieć do kogos pretensji ze ta patologie wykorzystuje ... tylko tez trzeba robić to mądrze . Np mam takiego co dostał teraz decyzje i pyta czy on może kupić quada za to ......

pieniedzy starczy i dla rolnika i figuranta wiec nie ma co im żałować . Bardziej mnie wnerwia ze mam wnioski gdzie ci figuranci przeszli wszystko gładko , a prawdziwy rolnik jest straszony przez Arimr żeby wycofał wniosek bo to czy tamto 

Opublikowano

Tak naprawdę to każdą umowę można zerwać i mówiąc kolokwialnie bujać się po sądach parę lat z właścicielem jak ma dobrych prawników zwłaszcza jak to spółka. Nasze prawo bardziej kara ofiary niż cwaniaków. Więc podsumowując zawsze mogło być gorzej. Nie wpłaciłeś żadnych pieniędzy (chyba?) zadatków, może ten co Cię niby wydamał to  w sumie Cię ochronił przynajmniej na tym etapie. Szukaj czegoś od chłopków.

Opublikowano

1. Czy przy zakupie ziemi i maszyn płatność ma być gotówką czy przelewem? Czy są jakieś wytyczne?

2. Przygotowanie do sprzedaży - jeśli mam dwie uprawy to ten punkt trzeba spełnić dla każdej z nich? 
mam najpopularniejsze chyba jabłka i słonecznik na podbicie wartości

3. Postęp biologiczny - jak to spełnić?

4. Uczestnictwo w unijnym systemie jakości - jak to spełnić?

5. W otrzymanej decyzji o przyznaniu środków jest napisane w sekcji Pouczenie punkt 5 podpunkt 6:

że jestem zobowiązany do prowadzenia wykazów działań agrotechnicznych, zawierającego wykaz prac wykonywanych na działkach w zakresie nawożenia z podaniem nazwy i ilości zastosowanego nawozu po poszczególne uprawy

Jak to konkretnie ma wyglądać? Jest jakiś wzór?

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

bo nie można tez mieć do kogos pretensji ze ta patologie wykorzystuje ...

To fakt, tę patologię tworzy nasza administracja. A pieniądze każdy lubi.

pieniedzy starczy i dla rolnika i figuranta wiec nie ma co im żałować .

Ja uważam że lepiej byłoby gdyby zwiększyli pulę pomocy kosztem figurantów. To moje prywatne zdanie.

a prawdziwy rolnik jest straszony przez Arimr żeby wycofał wniosek bo to czy tamto 

Z tego co obserwuję temat, a obserwuję cały czas choć nie cały czas jestem aktywny to różnie to bywa. Raz ktoś potrafi mieć kontrolę za kontrolą, innym razem przez cały okres trwania programu nikt nie zajrzy co się u rolnika dzieje. Chyba zależy to od lokalnych oddziałów Agencji, akurat ja mam kuzyna który pracuje w takowym to wiem że u nas w powiatówce nędzą wieje i na kontrole po prostu $$$ nie mają. Z drugiej strony ja się nie boję - pole uprawiam, maszyny moje na placu a plony w stodole przerobionej na spichlerz. Może do jakiś bzdur by się przyczepić mogli, ale to błahostki.

46 minut temu, Ceres2 napisał:

Nie wpłaciłeś żadnych pieniędzy (chyba?) zadatków, może ten co Cię niby wydamał to  w sumie Cię ochronił przynajmniej na tym etapie.

Żałuję że pieniędzy nie wpłaciłem bo gdybym tak zrobił to i tak umowa szła by przez notariusza. I byłaby na takich warunkach że ani mi ani właścicielowi nie opłacałoby się jej zrywać, tu się sprawa rozbija o setki tys. zł a nie zgrzewę browara. Nie pozostaje mi nic innego jak szukać po ludziach - tak jak piszesz.

Opublikowano

Tez jestem za tym żeby było więcej pieniędzy i zeby to trafiało do rolników . A rak mamy restruktuRyzacje pod inna nazwa figurant + oraz premie dla młodych rolników czyli jak kupić fikcyjnie ziemie od ojca a kasę przeznaczyć na BMW 

Opublikowano (edytowane)

Nie uogólniaj bardzo wielu małych rolników otrzymało pomoc i się teraz fajnie rozwija. Podnieśli wielkość i mogli wnioskować o modernizację. Jeśli masz takie przypuszczenia to wiesz co trzeba zrobić🧐

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No to jak to robiłeś ze powstawiales a nie wiesz co ??

mozesz powyrzucać zobowiązania tak żeby zostało 7 pkt

Powierzyłem to firmie zajmującej się tego typu dofinansowaniami. A teraz gdy mam już decyzję chciałem się doedukować i czegoś więcej dowiedzieć. Chyba forum temu poświęcone to dobre miejsce? :)

Opublikowano

Forum jest od tego żeby sobie pomagać. Dobrze wybrałeś. Twoja rola jest również zapoznanie z rozporządzeniem i wytycznymi odnośnie tego programu. Po co zapoznać , a po to żeby nikt ciebie nie oszukał.  Musisz odróżnić prawdę o fikcji. Mam znajomych co rzepak daje 5,5 tony z ha( chwalą się) a faktycznie taki plon mają 2-3 ha.