Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano

Wczoraj kolega mi mówił że jego szef zasiał fasolę która pnie się po qq i razem rosną kwiaty ma czerwone. Zobaczymy co z tego wyjdzie bo to też razem młócić trzeba a potem oddzielić od siebie.

Opublikowano

Głównie opryskiwaczem 

Acetamipryd i cypermetryna - nic poza tym w beczkę nie wlewam, bo już kiedyś kontrolę miałem 

2 godziny temu, Zbyszek3939 napisał:

Jak przyjedziesz i wymłócisz  to będziemy rozmawiać.

Daleko? Bo jak w zasięgu to przyjadę 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 3kusy3 napisał:

Panowie czym pryskacie na mszycę?

ja niczym, biedronki i inne mszycojady wystarczają aby mszyce mniej strat poczyniły niż sam zabieg i ryzyko odpowiedzialności za zdechłe u kogoś pszczoły choć wcale nie muszą z winy opryskanej fasoli zdechnąć to może to być w okolicy pasieki jedyna kwitnąca plantacja opryskana insektycydem i nie wierzę w rzetelność jakichkolwiek sądów i innych "ekspertów" od orzecznictwa.

oczywiście raz wytrute mszycożerne owady na plantacji i już do końca sezonu trzeba z mszycami walczyć już tylko chemicznie  bo wtedy rzeczywiście mogą stać się plagą i zniszczyć plon ale póki się nie zacznie chemicznej ochrony to w fasoli rzadko kiedy jest ekonomicznie uzasadniona walka chemiczna z mszycami

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, ravoj napisał:

To ja bym prosił o 50kg, zostawisz?

Aby się tylko urodziła , to z taką ilością nie powinno być problemu.😀

2 godziny temu, dysydent napisał:

no nie szantaż? ;) xD

wcale nie taki głupi bo w tym roku tyle tych fasoli że mastery na czas wszystkich mogą nie wyrobić jeśli jeszcze pogoda wtrąci swoje

Akurat  Sylwek choć go osobiście nie znam to nie powinien mieć z tym problemu po  ma kilka maszyn do omłotu, i   jak by chciał dobry materiał siewny to powinien do mnie w pierwszej kolejności przyjechać żeby nie zobaczyła deszczu to będzie lepsza siła kiełkowania😜

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Aby się tylko urodziła , to z taką ilością nie powinno być problemu.😀

Blankę kiedyś miałem tylko 100kg saletrzaku dałem w podsiewacz piękna była aż za piękna bo wybujała i położyło ją.

Opublikowano

No nie za ciekawie bo jak ją położyło to grzyb ją zjadł bo za późno opryskałem wtedy deszczowa pogoda była. Wydaje mi się że jest podatniejsza na choroby jak inne jaśki bo miałem wtedy też inne i nic nie chorowały więc zapobiegawczo opryski daj jak tylko pogoda mokra będzie.

• Like 1
Opublikowano

Panowie dwa pytanie. W tuńczykiem roku pierwszy raz zasialem jaska karlowego .czy skrzyp mogę spryskac saletra wapniową?? Ma ktoś to sprawdzone?? a drugie pytanie to jest coś dziwnego sieje fasolę poltyczke już od paru lat i nie mailem takiego problemu jaki mam w tym roku tylko właśnie w tym Jasku karlowym .akurat mam pole obok rzepaku I pol pola fasoli I zjadły ślimaki. Na początku myślałem że to mszyca a dzisiaj po deszczu się okazało że pełno takich małych ślimaków 

Opublikowano
9 godzin temu, Andpol napisał:

Wczoraj kolega mi mówił że jego szef zasiał fasolę która pnie się po qq i razem rosną kwiaty ma czerwone. Zobaczymy co z tego wyjdzie bo to też razem młócić trzeba a potem oddzielić od siebie.

takiej fasoli z kukurydzą u nas w rejonie jest 23 ha i będzie młócona tak jak pszenica hedrem w październiku i potem przebieraczka odzieli  

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@Mateusz0110 ze skrzypem Ci nie pomogę bo próbowałem z saletrą wapniową i nic to nie dało a wywołuję Cię z pytaniem/prośbą - mógłbyś jakąś fotkę tych ślimaków na fasoli podrzucić bo pierwsze słyszę o takim - jak opisałeś - przypadku
@kubamako66 podobna prośba - jak taka plantacja mieszanki kukurydzy z tyczkową fasolą wygląda? w czas kwitnienia fasoli zwłaszcza że na czerwono musi być bardzo ciekawy a może i dekoracyjny łan takiego... czegoś

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

@Mateusz0110 ze skrzypem Ci nie pomogę bo próbowałem z saletrą wapniową i nic to nie dało a wywołuję Cię z pytaniem/prośbą - mógłbyś jakąś fotkę tych ślimaków na fasoli podrzucić bo pierwsze słyszę o takim - jak opisałeś - przypadku
@kubamako66 podobna prośba jak taka plantacja mieszanki kukurydzy z tyczkową fasolą wygląda? w czas kwitnienia fasoli zwłaszcza że na czerwono musi być bardzo ciekawy a może i dekoracyjny łan takiego... czegoś

jak się uda zrobię jutro zdjęcie jak to wygląda 

• Thanks 1
Opublikowano
50 minut temu, kubamako66 napisał:

takiej fasoli z kukurydzą u nas w rejonie jest 23 ha i będzie młócona tak jak pszenica hedrem w październiku i potem przebieraczka odzieli  

Nie wiem, dla mnie to trochę abstrakcja już myśląc z punktu jakby fizjologocznego, czy ta fasola nie będzie na tyle zacieniona i zdominowana przez kukurydzę, że wyda jakieś sensowne i dojrzałe ziarno? A druga sprawa, ta tyczna to chyba duuże ziarno, czy zbiór jednoetapowy z kuku nie pobije czy też nie zmieli przypadkiem ziarna? 

Co innego jakby to zdesykować jakoś, bo chybaże rośnie na tej niskiej slodkiej kolbowej kuku... 

Opublikowano

Jutro zrobię zdj tej fasoli i może mi się uda tego ślimaka.tez myślałem o tym żeby w qq zasiać fasolę wielokwiatowa między rzędzie qq tylko że bym tego wg nie kosił tzn fasoli ,bo qq kosze na ziarno a fasola spełniała by rolę wiązania azotu z powietrza co o tym sądzicie gdybym teraz posiał tą fasolę w qq .ja w tym. Roku swoją fasolę polityczna i karła siałem 13 i 15 kwietnia .powoli zaczyna pokazywać pąki .jak na razie u nas pogoda ok dzień pada dwa dni słońca i tak już od dłuższego czasu jutro zrobię zdj 

Przepraszam 13 i 15 mają nie kwietnia

• Thanks 1
Opublikowano

Ta fasola na kukurydzy jest uprawiana od kilkudziesięciu lat na zachodzie - żadna nowość. Natomiast jest jedna mała różnica bo widzę że ktoś tutaj pisze że przebieraczka będzie oddzielać - tam gdzie ją uprawiają na zachodzie zbierają i taką handlują bo to nosi tam jakąś nazwę handlową i jest to gotowy surowiec do przemysłu taki fasolowo kukurydziany mix. Szczerze wątpię żeby to się u nas przyjęło. Po pierwsze rozmiar ziarna tyczki a kukurydzy a po drugie koszty ewentualnej separacji dwóch płodów rolnych 

Opublikowano (edytowane)

A jak to opryskac aby nie spalić fasoli?

@Mateusz0110 zanim ta fasola dobrze powschodzi to kukurydza juz zakryje ziemie a gdzie do etapu wiazania azotu. A w cieniu nic nie bedzie roslo. Z reszta sredni interes bo przezciez 100kg fasoli to 450zl. To juz lepiej popróbować te bakterie bo tam to cos w okolicach 200zl/ha.

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
8 godzin temu, slawcio123 napisał:

Ta fasola na kukurydzy jest uprawiana od kilkudziesięciu lat na zachodzie - żadna nowość. Natomiast jest jedna mała różnica bo widzę że ktoś tutaj pisze że przebieraczka będzie oddzielać - tam gdzie ją uprawiają na zachodzie zbierają i taką handlują bo to nosi tam jakąś nazwę handlową i jest to gotowy surowiec do przemysłu taki fasolowo kukurydziany mix. Szczerze wątpię żeby to się u nas przyjęło. Po pierwsze rozmiar ziarna tyczki a kukurydzy a po drugie koszty ewentualnej separacji dwóch płodów rolnych 

tylko to jest fasola czerwono białą drobna a nie Jaś tyczkowy 

Opublikowano

Tak włąśnie widziałem że nawet pędy miała czerwone podobne do powoju . Jeszcze dwa tygodnie temu to sobie radziła i rosła fasola trochę szybciej niż kukurydza (pędmi)  teraz kukurydza pnie sie w górę szybciej ale jak będzie to się zobaczymy.