Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano

Tak jak wyżej pisalem, coś tam było..  zapomnialem dodać jeszcze jednej substancji.. tak jakby na skłonie od sasiada wieksze nasilenie tego, wyzej na równe jak chodziłem to ciężej ją znaleźć..  

Teraz jak przesiewać to tylko drobnymi 

Opublikowano
3 godziny temu, rolnik039 napisał:

Tak te co pryskałem co 2 liście miały to usychają powoli mam też kartofle obok opryskałem odrazu ale szarlat ma 4 liście ale narazie są tylko takie zwiędniete 

Ciekawe jak będzie z tą cena w tym roku z fasolą bo dynia i pszenica to narazie totalna lipa

I u mnie wychodza ale jakby mniej. Ty w piatek chyba pryskales? U mnie w sobote bedzie tydzien to znowu trzeba jechac ale pewnie juz i wieksza dawke. Moze 0.7 corumu dam

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, kamil800 napisał:

I u mnie wychodza ale jakby mniej. Ty w piatek chyba pryskales? U mnie w sobote bedzie tydzien to znowu trzeba jechac ale pewnie juz i wieksza dawke. Moze 0.7 corumu dam

No ja w piątek pryskałem ale też już niby mniej wychodzi jaka dawkę dać teraz basagranu wcześniej 1.1l dawałem teraz może mniej bo trochę fasola wolniej rosnie chyba tak jakby mi się wydawało 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kamil800 napisał:

Tylko teraz chwasty raczej beda w wiekszej fazie dlatego ja chce dac wiecej bo dawalem. 0.6. Ale u mnie po fasoli nic nie widac, ze bylo pryskane. Zadnej reakcjz jej strony

no ja sam już nie wiem co tu robić napewno trzeba jechać narazie malutkie są można dać też jej asashi albo tytanitu żeby rosła zregenerowała się ale znowu chwasty pewnie odbić mogą rosnąć to ona rośnie tylko troche wolniej

Opublikowano (edytowane)

Znaczy fasola ogolnie teraz troche wolniej rosnie zanim wypsuci pierwsza pare trojlisci. Potem juz przyspiesza znowu. Tylko na sobote jakies ochlodzenie nadaja... Chyba trzeba bedzie w piatek wieczorem

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, kamil800 napisał:

Znaczy fasola ogolnie teraz troche wolniej rosnie zanim wypsuci pierwsza pare trojlisci. Potem juz przyspiesza znowu. Tylko na sobote jakies ochlodzenie nadaja... Chyba trzeba bedzie w piatek wieczorem

aaaa to tego nie wiedziałem ze jak wypusci pare 3 lisci to ochłodzenie tylko 2 dni 16 stopni a pozniej znowu ponad 22 pojade dam te dawke co ostatnio i tyle tylko ciekawe ile razy jeszcze bedzie to wyłazić bo mi sie nie widzi dziabać 6ha

Opublikowano (edytowane)

No trzeba ją obserwowac. Moze nie bedzie tak szybko rosl ten chwast to po niedzieli sie pojedzie... Teraz fasola bedzie wieksza to i dawke mozna dac wieksza to i chwast juz w tej fazie 1 pary lisci moze byc. No ja dziabel w tantym roku 5ha ale nie byla tak mocno zawalona. W 3 osoby 5ha w 4 wieczory zrobiona. Tylko komosa byla. W tym roku jest prawie 7 i dlatego chce to tak trzymac w ryzach 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
11 minut temu, kamil800 napisał:

No trzeba ją obserwowac. Moze nie bedzie tak szybko rosl ten chwast to po niedzieli sie pojedzie... Teraz fasola bedzie wieksza to i dawke mozna dac wieksza to i chwast juz w tej fazie 1 pary lisci moze byc. No ja dziabel w tantym roku 5ha ale nie byla tak mocno zawalona. W 3 osoby 5ha w 4 wieczory zrobiona. Tylko komosa byla. W tym roku jest prawie 7 i dlatego chce to tak trzymac w ryzach 😂

W tamtym roku to u mnie ten chwast był walka jak z wiatrakami nie było mocno aż tak że las zarośniete 2 lata temu miałem 80 ary pole jakies 5 km to tam był las szarłatu 

A tak swoją drogą nie macie kogoś dobrego do wycinania fasoli bo u mnie 3 lata temu tak zj**... robote że masakra w tamtym roku też trzeba było przejsc scinaczem ale dużo nie było 2 lata temu były puszkowane to wszystko ładnie wycięte ale puszkować to mi sie nie widzi bo wtedy było najgorzej chwastu było ile bądz 

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe jaka cena będzie. Coś mi się nie wydaję, żeby było 7 zł. 

Przy obecnej cenie zboża to nie wiem....5zł żeby było.

Kurde coś chyba część posta usunąłem przypadkowo. Nic nie będę drugi raz się rozpisywał. No, ale jak tak myślę czy samemu rotacyjnej nie kupić, koszt pewnie 3-4tyś a za ścianie 500zł było. W moim przypadku jak mam prawie 4 ha to chyba wolę kupić. Tyle, że w renault nie mam wąskich opon i musiałbym c 330 teścia. Da ona radę z taką 165 cm? O ile uda mi się kupić.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano (edytowane)

Ja mam rotacje wlasnie w tantym roku kupilem. 2500zl dalem i wycialem swoja to juz mi sie zwrocilo i u kolegow tam z 3ha jeszcze zrobilem 😂 c330 robie moze wolno ale za to podnosnik idzie ladnie jstawic i widoscznosc dobra. Ale tamten rok byl slaby bo fasola byla niska i trzeba bylo ciac w ziemi a jak mialem 2 lata temu to wszystko wysokie bylo nad ziemia to jakbym tego nie ustawil to by cielo za***iscie i pwnie nawet na 5 biegu by szla. Bo w tamtym roku tez szla na 5 ale trzeci rzadek gubila bo nie byla zszyta fasola i zamiast ciagnac do srodka spadalo z talerza i zostawala na polu i kolejny raz sie po niej jechalo. A na 4 biegu dawalo rade ja wrzucic do srodka. Wszystko zalezy od fasoli im wyzsza i bardziej zszyta bedzie tym lepiej bedzie szlo. Wlasnie kolega mial jakas wybujala, wielka jak soja to tak pieknie szlo az sie chcialo robic. Byle jak sie ustawialo aby tylko na zimei lezala kosiarka i rura nic nie otwiaralo. W tantym roku jak mowie nozyki musialem ustawiac zeby szly w ziemi a nie nad sama ziemia to i co 3ha musialem nozyki zmieniac bo wycieralo w oczach. 

Naprawde moge polecic. Troche wprawy trzeba zlapac ogarnac co i jak i idzie fajnie ciac. Ja na nauke trafilem najgorszy rok ale i tak szybko ogarnalem i jestem zadowolony. Tylko to tez trzeba dobra kupić bo kazdy inaczej przerabia i nie raz sa takie, ze nie idzie tym wycinac

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mysle, ze tymquadem jest latwiej wycinac. 2 rzadki i mozna latwiej ustawiac glebokosc. No i jak jest taki rok jak tamten, ze fasola nawet ziemi nie zakryla to quadem ciello sie duzo latwiej. Ale jak jest normalny rok, ze fasola jest zszyta wasami wysoka. Straki nie leza na ziemi tylko wisza to tą kosiarka na 100% bede wycinal na 5 biegu c330. Przez noc a zaczalem po 1 w nocy to  wycialem ponad 3ha c330 na 4 biegu w kwadracie. Do 6 rano cialem chyba. To na 5 w dobrym kawalku pewnie bym pod 6ha sie zblizyl albo i przekroczył. Quadem w takim tepie raczej nie wytnie. No sam widzisz sa pkusy i minusy. Rok roku nie rowny. Jednego roku lepsze to innego to

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
17 minut temu, kamil800 napisał:

Mysle, ze tymquadem jest latwiej wycinac. 2 rzadki i mozna latwiej ustawiac glebokosc. No i jak jest taki rok jak tamten, ze fasola nawet ziemi nie zakryla to quadem ciello sie duzo latwiej. Ale jak jest normalny rok, ze fasola jest zszyta wasami wysoka. Straki nie leza na ziemi tylko wisza to tą kosiarka na 100% bede wycinal na 5 biegu c330. Przez noc a zaczalem po 1 w nocy to  wycialem ponad 3ha c330 na 4 biegu w kwadracie. Do 6 rano cialem chyba. To na 5 w dobrym kawalku pewnie bym pod 6ha sie zblizyl albo i przekroczył. Quadem w takim tepie raczej nie wytnie. No sam widzisz sa pkusy i minusy. Rok roku nie rowny. Jednego roku lepsze to innego to

quadem moze z 3 ha by wyciął ale nie więcej 

1 godzinę temu, bartekac7 napisał:

Ciekawe jaka cena będzie. Coś mi się nie wydaję, żeby było 7 zł. 

Przy obecnej cenie zboża to nie wiem....5zł żeby było.

Kurde coś chyba część posta usunąłem przypadkowo. Nic nie będę drugi raz się rozpisywał. No, ale jak tak myślę czy samemu rotacyjnej nie kupić, koszt pewnie 3-4tyś a za ścianie 500zł było. W moim przypadku jak mam prawie 4 ha to chyba wolę kupić. Tyle, że w renault nie mam wąskich opon i musiałbym c 330 teścia. Da ona radę z taką 165 cm? O ile uda mi się kupić.

myślę że jakieś 4 zł albo i mniej bedzie ale oby nie

Opublikowano

Quadem to se można, do lasu jeździć,  wycinałem tym  kilka lat i dziękuję, do dziś mi się śni.  Nawet sobie nie chce tym ciąć. Jeździsz po polu i hektar męczysz dwie godziny i końca nie widać, a dajcie spokój. Sąsiad zrobił rotacyjną to w godzinkę zrobił ze trzy hektary. Jak pole zadbane i równe to aż pięknie się patrzy, śmiga aż miło. W tym roku posialismy zwykłym siewnikiem, wąskie rządki, zawałowane jak na stole, żadnych kolein, to pewnie będzie szło aż miło. Ja mam z przodu zgrabiarke go mogę za nim jeździć i od razu w pokos na bok układać jak będzie trzeba. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, rolnik039 napisał:

.....

myślę że jakieś 4 zł albo i mniej bedzie ale oby nie

poduszczaj popuszczaj to Ci... nam tu większości "klub "niezależnych" handlarzy" zaraz odpisze - nie ma sprawy; "mówisz - masz" ;)

ja za siebie oświadczam że nawet za dychę nie oddam swojej tegorocznej fasoli :P

co będzie szczególnie łatwe bo mam tylko z pół ara a i to ... szparagówki xD

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano

Fasoli jest mocno dużo nasiane jak pogoda podpasuje to będzie fasoli w opór. Ktos sie zapierdzi :D  apropos macie doświadczenie z rzadką fasolą śmietka trochę ją skasowała i jest zmniejszona obsada.

Opublikowano (edytowane)

na dobrym stanowisku karłowy jasiek nawet w rozstawie pół na pół metra potrafi skryć ziemię i dać dobry plon i to nasion dużego kalibrażu

na bardzo dobrym ten maksymalny rozstaw jeszcze większy. Bywają krzaki o średnicy do 70cm z masą strąków.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
40 minut temu, ravoj napisał:

Mój zeszłoroczny rzadki siew odbił się mocno na plonie, więc ten.... Obyś miał lepsze stanowisko 

W tamtym roku czy siew rzadki czy gęsty i tak plonowanie było okrojone, tylko nieliczni którzy posieli później około 10-20 maj mieli plony około 2 ton ale za to problem ze zbiorem.

• Like 1
Opublikowano
bartekac7 napisał:

Tyle, że w renault nie mam wąskich opon i musiałbym c 330 teścia. Da ona radę z taką 165 cm? O ile uda mi się kupić.

Ja trzydziestką z rotacyjną 165 fasolę od 4 lat tnę. A trawy też nią kosiłem kiedyś. Bez obaw da radę. Zawsze możesz kupić do przerobienia facet w Zubowicach przerabia fajnie - to chyba blisko Ciebie?

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Grzechooo napisał:

Ja trzydziestką z rotacyjną 165 fasolę od 4 lat tnę. A trawy też nią kosiłem kiedyś. Bez obaw da radę. Zawsze możesz kupić do przerobienia facet w Zubowicach przerabia fajnie - to chyba blisko Ciebie?

Jaki koszt jest takiej przeróbki? Bo mam kosiarkę używaną tylko przez 2 sezony od nowości, wykosiła może 10 ha traw. Skończyło się bydło i łąki poszły do kasacji.