Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

na fasole się pogoda zanosi modelowa do końca sierpnia tak że tu zero problem
gorzej jak my posieli dziś cebulę a deszcz zanikł z prognoz praktycznie już całkiem no ale jak dzień w dzień około trzydziestu obiecują to jakim cudem będzie deszcz?
jeszcze im na google środa deszczowa została tylko popatrzcie na temperatury identyczne dzień w dzień
można zakłady robić kiedy i ta środa wyschnie im w tych prognozach? jutro czy wstrzymają się do poniedziałku?

no jak nic musimy klecić jakieś deszczowanie tej cebuli bo .. kicha
ot nastała pogoda
"na wasze fasole i naszą cebulę". kląć mi nie wypada ale lepiej nie zgadujcie moich myśli .... :P

znaczy; fasole też mamy tak że .... "połowicznie" z tą pogodą - co by nie było to dla mnie będzie jednocześnie i źle i dobrze

z resztą samo zaczynają siać rzepaki tak że publiczne nawoływanie do totalnego bezdeszczu może być wręcz szkodliwe dla zdrowia ;)

na jutro proboszczom doradzam postawić dwie miseczki z napisami - sucho - na jednej a - deszczowo - na drugiej a pośrodku info - w której więcej będzie w tej intencji się modlimy
sukces finansowy parafii murowanyxD

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, dysydent napisał:

na fasole się pogoda zanosi modelowa do końca sierpnia tak że tu zero problem
gorzej jak my posieli dziś cebulę a deszcz zanikł z prognoz praktycznie już całkiem no ale jak dzień w dzień około trzydziestu obiecują to jakim cudem będzie deszcz?
jeszcze im na google środa deszczowa została tylko popatrzcie na temperatury identyczne dzień w dzień
można zakłady robić kiedy i ta środa wyschnie im w tych prognozach? jutro czy wstrzymają się do poniedziałku?

no jak nic musimy klecić jakieś deszczowanie tej cebuli bo .. kicha
ot nastała pogoda
"na wasze fasole i naszą cebulę". kląć mi nie wypada ale lepiej nie zgadujcie moich myśli .... :P

znaczy; fasole też mamy tak że .... "połowicznie" z tą pogodą - co by nie było to dla mnie będzie jednocześnie i źle i dobrze

z resztą samo zaczynają siać rzepaki tak że publiczne nawoływanie do totalnego bezdeszczu może być wręcz szkodliwe dla zdrowia ;)

na jutro proboszczom doradzam postawić dwie miseczki z napisami - sucho - na jednej a - deszczowo - na drugiej a pośrodku info - w której więcej będzie w tej intencji się modlimy
sukces finansowy parafii murowanyxD

Przeciez nie jest sucho głębiej masz wilgoci więc rzepaki wyjdą 

Opublikowano
dysydent napisał:

na jutro proboszczom doradzam postawić dwie miseczki z napisami - sucho - na jednej a - deszczowo - na drugiej a pośrodku info - w której więcej będzie w tej intencji się modlimy sukces finansowy parafii murowany

oni i tak mają sukces murowany zawsze tylko marudzą że bidę mają a w gruncie rzeczy to najbogatsi i najmniej napracowani ludzie, a pamiętam jak dwadzieścia parę lat temu sąsiad mawiał: "Grzesiu idź na księdza kasy w bród a i bab nie zabraknie", kurna trzeba było go słuchać, a tak męczę się z fasola.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rolnik039 napisał:

Przeciez nie jest sucho głębiej masz wilgoci więc rzepaki wyjdą 

to zależy jak kto pole przygotuje jak i od samej gleby czy szybciej nie wysycha w głąb niż korzenie siewki w głąb za wilgocią nadążają
w te upały ... jak nie będzie deszczu ze dwa tyg. to niejedno pole rzepaku będzie łaciate
W tym roku siew bezorkowy wydaje się najmniej ryzykowny co do wschodów no ale (tu wrócę do tej cebuli) weź posiej bezorkowo w coś takiego
AL9nZEVJ_L1a1RoYqcobOlRwX9lXgfVQuXaeIGbz
xD

m obawy czy nie skiełkuje ta cebula aby następnie zaschnąć gdy z tydzień jeszcze taki skwar i zero deszczu i skoda będzie roboty zamiany tej dżungli na tak wyglądające pole już nie mówiąc o nasionach po 1200zł/30ar
AL9nZEUg3eff9Ch7yMnN7F1HulZ5dwate9xp2QL2

fasola by zdążyła bo i głębiej ją się sieje i ona potrafi wykorzystać wysokie temperatury w których proporcjonalnie szybciej rośnie no cebula nie zna tak wysokich bo gdzieś z rejonów syberiopodobnych pochodzi i prawie tak samo wolno rośnie przy plus pięć co plus dwadzieścia pięć  no i nie wiem czy co z tej plantacji bez deszczu w ciągu najbliższych ok 10 dni wyjdzie

a weź jeszcze to skutecznie opryskaj gdy odchwaszczanie w cebuli oparte na doglebówkach w zasadzie podobnego zestawu jak w fasoli a ten rok pokazał co warta np pendimetalina na suchą glebę
no i jeszcze jaki kożuch chwastów był jeszcze dwa dni przed siewem czyli zasoby nasion chwastów na tym polu idą pewnie w kilogramy na ar :P

tasznik czyli bez Bandura się nie obejdzie a że sucho to jeszcze w dawkach dzielonych
doglebówki w dawkach dzielonych
do czego ten świat zmierza? :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Waha tańsza jak w czerwcu czy lipcu to jakiego groma podnoszą?? Po całym polu nie jeździ jak holmer w buraku. Cwaniaki nauczyli się doić jak handlarze

Edytowane przez damianXXL
Opublikowano

A opłaci się tak przewozić? Bo w pojedynkę to chyba za tydzień nie da rady przerzucić hektara. Bo jak dla mnie to nie bardzo. A 600 zł to raptem 100kg fasoli. Jak drogo to albo zrezygnuj z fasoli albo młóć bizonem.

Opublikowano
11 minut temu, sylwek23111 napisał:

A opłaci się tak przewozić? Bo w pojedynkę to chyba za tydzień nie da rady przerzucić hektara. Bo jak dla mnie to nie bardzo. A 600 zł to raptem 100kg fasoli. Jak drogo to albo zrezygnuj z fasoli albo młóć bizonem.

Nie wiesz co piszesz. Przy wydajności 500kg bo i tak jest oddać to za usługe to chyba nie bardzo albo liczyć nie umiesz🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, sylwek23111 napisał:

Taki rok. U mnie ani tyle nie ma. Dopiero teraz pojawiły się pojedyncze strąki i można coś na zupę urwać. A jest tego prawie 6 ha. Trudno może za rok będzie lepiej.

Nie za rok to może za 2 , czekaj psu aż kobyła zdechnie. każdy swoje musi wziąć  tylko dla chłopa nie zostaje.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, damianXXL napisał:

Nie wiesz co piszesz. Przy wydajności 500kg bo i tak jest oddać to za usługe to chyba nie bardzo albo liczyć nie umiesz🤷‍♂️

A jakbyś zebrał 3tony to dorzucił byś do tych 600 ze 400?

Edytowane przez king12
  • Like 1
Opublikowano
Zbyszek3939 napisał:

Nie za rok to może za 2 , czekaj psu aż kobyła zdechnie. każdy swoje musi wziąć  tylko dla chłopa nie zostaje.

trza zostawić gospodarkę i iść na etat🤔 no ale wtedy będzie: "wszędzie podwyżki tylko moja pensja nie rośnie, a szef to taki ch🤫j tylko kasę dla siebie trzyma" I co? Jak żyć?

Opublikowano

Jak każdy tak ustala sobie ceny  , to może i chłop powinien za fasolę ustalić cenę minimum 8zł za kg skoro była w tamtym roku po 6,50.

1 minutę temu, Grzechooo napisał:

trza zostawić gospodarkę i iść na etat🤔 no ale wtedy będzie: "wszędzie podwyżki tylko moja pensja nie rośnie, a szef to taki ch🤫j tylko kasę dla siebie trzyma" I co? Jak żyć?

Chyba na stróża  mi do emerytury rzut beretem ciekawe kto mie weżmie i gdzie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

to może i chłop powinien za fasolę ustalić cenę minimum 8zł za kg

wcale to nie jest jakaś abstrakcyjna cena i wysoce prawdopodobne że z tegorocznych zbiorów ... może nie zaraz po żniwach ale ten towar da się przechować a większość plantatorów już dobrze wie jak aby parametry zachował przez co najmniej rok
handel tym bardziej to wie i pewnie na początku zechce skupić najtaniej jak się da i od reakcji producentów zależy czy się da jeszcze po przedinflacyjnych cenach jakieś zapasy godne uwagi porobić.
Pszenica przy siedmiu t/ha i cenie między 1400-1500 da 10 k z ha przychodu i tu presja typowo psychologiczna musi wywołać sporej skali bunt jeśli by ceny ub roczne fasoli usiłowano przeforsować

psychologia rynku choć pamiętam ceny czerwonej sprzed kilku a może już nastu lat w Kanadzie po 52 centy/kg duży hurt loco magazyn producenta to nawet tam jest psychoza wojny a fasola .... ;)
Od bidy na samej przeżyje a nawet jak nie będzie na czym ugotować to 5% namoczyć a 95% n opał pod kociołkiem byle czym ogień było skrzesać i żaru na poczatek z czego narobić :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, dysydent napisał:

wcale to nie jest jakaś abstrakcyjna cena i wysoce prawdopodobne że z tegorocznych zbiorów ... może nie zaraz po żniwach ale ten towar da się przechować a większość plantatorów już dobrze wie jak aby parametry zachował przez co najmniej rok
handel tym bardziej to wie i pewnie na początku zechce skupić najtaniej jak się da i od reakcji producentów zależy czy się da jeszcze po przedinflacyjnych cenach jakieś zapasy godne uwagi porobić.
Pszenica przy siedmiu t/ha i cenie między 1400-1500 da 10 k z ha przychodu i tu presja typowo psychologiczna musi wywołać sporej skali bunt jeśli by ceny ub roczne fasoli usiłowano przeforsować

psychologia rynku choć pamiętam ceny czerwonej sprzed kilku a może już nastu lat w Kanadzie po 52 centy/kg duży hurt loco magazyn producenta to nawet tam jest psychoza wojny a fasola .... ;)

Ceny ubiegłoroczne przy tegorocznych plonach ,    dobre

Edytowane przez lajkzxc
Opublikowano

no właśnie
każdy ... no prawie każdy kto sieje fasolę sieje też pszenicę i jeśli będzie miał alternatywę które przechować a które sprzedać gdy na coś kasy akurat trzeba

dwa powody zadziałają na ograniczenie produkcji fasoli w przyszłości; bariera opłacalności i bariera zbytu bo klienta z kolei nie interesuje ekonomia producenta a odniesienie do innych produktów
Jedno jest pewne - handel będzie zmuszony do dalszego ograniczania marży w procentowym ujęciu do ceny a o to mi w promowaniu tej uprawy przez wiele już lat, wręcz dekad chodziło.
I tu już bez wdawania się w szczegółowe tłumaczenia bo kto powinien i tak to już rozumie a kto jeszcze nie rozumie ... to jego problem

Opublikowano (edytowane)

Jak będzie po 6 w chociaż nie będzie teraz to ja bym odrazu wszystko sprzedał to co namłóce myślę że chociaż 4 dadzą teraz 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano

Znajomy namłócił dzisiaj z borowiny.. a ze 300kg/ha drobnej 😉

Powodzenia panowie handlarze, ale coś czuję, że bedzie dochodzić do rękoczynów bo już słyszałem jak namloty się zaczynały, że jeden mało w rylo nie dostał jak na rynku wyszedł z ceną 5zl..

Opublikowano
1 minutę temu, skywalker89 napisał:

Znajomy namłócił dzisiaj z borowiny.. a ze 300kg/ha drobnej 😉

Powodzenia panowie handlarze, ale coś czuję, że bedzie dochodzić do rękoczynów bo już słyszałem jak namloty się zaczynały, że jeden mało w rylo nie dostał jak na rynku wyszedł z ceną 5zl..

Ty myślisz że to lokalni handlarze ustalają cenę rynkową? Może się mylę ale nie podejrzewam że są aż tak grubymi graczami.

• Like 1