Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Grzechooo napisał:

Ile tego oleju daje się? tak jak na etykiecie? bo miałem oleo coś tam i tam było 1l ha to to po 30 zł to czy nie lepiej dodać o te 0,3l więcej bentazonu?

wszystkiego przetestować się nie da przez kilka żyć i najczęściej nie ma wyjścia i na etykietach trzeba polegać bo bardziej wiarygodne niż choćby porady na takich portalach jak ten i w moim przypadku owe "oleo" (pierwsze słyszę ALBO JEŚLI SŁYSZAŁEM TO ZAPOMNIAŁEM co bardziej prwdopodobne) tak że j bym pewnie po etykiecie stosował.

oleje tłuste a bentazon wymaga  czasu aby go liście wchłonęły i wcale te 6godz z etykiety nie musi wystarczyć i podejrzewam że od gatunku chwastu zależy ile ten bentazon na liściu musi poleżeć aby dość się go wchłonęło dla śmiertelnej chwastowi dawki.
Podejrzewam że żółtlicy trzeba dużo więcej czasu niż rdestom bo raz po oprysku w jakąś godzinę poszedł niewielki deszczyk i rdesty poparzyło a żółtlicom nawet najmniejszym nic gdy najczęściej po bentazonie bierze i żółtlice oczywiście w stosownych fazach;

czasem uda się że po oprysku nie ma deszczu długo a i rosy nocne nie są obfite i jeszcze pochmurny dzień następny co ultrafiolet oprysku nie rozłoży to ma czas się dużo tego wchłonąć ale już nawet obfita rosa w zasadzie zmywa z liści resztki nie wchłoniętej substancji a tym bardziej deszcz.
Są wspomagacze przyspieszające wchłanianie środków ale z kolei fasola ma określoną wydajność rozkładu bentazonu i za szybko jak wchłania może się nie wyrobić i poparzenia zatem jedynym sposobem jest przedłużenie czasu/szansy na .....

dobra - kawa mi wystygła i w zasadzie  wiadomo o co mi chodzi bo oleje nie tylko utrzymują dłużej na liściu ale i spowalniają szybkość wchłaniania
Oczywiście są adiuwanty w których z olejami zmieszane są emulgatory czy zwilżacze i tu już efekt spowolnienia nie działa stąd zalecane obniżenie dawek herbicydu bo zwiększona wchłanialność ale nie zmniejszona fitotoksyczność i właśnie dla tego najlepiej polegać ponad etykiety na doświadczeniu z lat poprzednich i stałych wypróbowanych adiuwantach już nie koniecznie z nazwy a po formulacji

no dobra bo całkiem mi ta kawa wyziębnie :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Czy corum 0,6 + kemiron 0,3 + dash 0,3 po tygodniu powtórka da sobie radę z szarlatem z trzecią parą liści? Dodam, że fasola źle powschodziła i jest nie równa. Czy w drugiej dawce coś zmienić? Od czasu jak siejemy fasolę to jest pierwszy tak zły początek z fasolą, doglebowki jakby w ogóle nie działały, do tego przymrozki,  zimna i sucha wiosna i jest kijowo.

Edytowane przez beata12596
Opublikowano (edytowane)

Panowie co to za pancerne gowno? 

Wczoraj pojechalem robic poprawke corumem i w jednym miejscu na polu mam taki plac z 0,5ha tego wynalazku. Po 1 oprysku sobie to nawet troche zżółkło to myslakem, ze zrobie poprawke i wezmie ale wczoraj patrze a to juz ladnie zielone. Pryskalek 0,6corumu. Czy dodanie z 0,5l basagranu to wezmie? 

Edit. Na zdjeciu wyglada na zolte ale takie nie jest. Swiatlo musialo tak padac

IMG_20220601_094638.jpg

Edytowane przez kamil800
  • Haha 2
Opublikowano
12 minut temu, beata12596 napisał:

Czy corum 0,6 + kemiron 0,3 + dash 0,3 po tygodniu powtórka da sobie radę z szarlatem z trzecią parą liści? Dodam, że fasola źle powschodziła i jest nie równa. Czy w drugiej dawce coś zmienić? Od czasu jak siejemy fasolę to jest pierwszy tak zły początek z fasolą, doglebowki jakby w ogóle nie działały, do tego przymrozki,  zimna i sucha wiosna i jest kijowo.

6 dni temu pryskalem mixem bentazon 0.5 imazamox  0.5 i 0.2 kemiron i żadnego wrażenia to nie zrobiło na szarlacie i komosie a i fasoli też nic nie było,wczoraj poprawiałem 1l bentazon 250 ml imazamox i 0.2 kemiron ,może teraz coś zacznie brać ten chwast

Opublikowano
9 minut temu, kamil800 napisał:

poziewnik szorstki lub dwudzielny

a rzeczywiście "pancerne" bo czasem sam basagran spali  a czasem nie
ja podejrzewam że graminicydy lub niezwilżalność liści przed bentazonem chwasta chroni
pono wrażliwsze to n imazamox niż bentazon bo to bardzo bliski kuzyn jasnot ale nie mam praktycznych doświadczeń na potwierdzenie bo tam gdzie ten imazamox stosowałem "pancerniaka" nie było
DSCN1569.JPG

Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał:

poziewnik szorstki lub dwudzielny

a rzeczywiście "pancerne" bo czasem sam basagran spali  a czasem nie
ja podejrzewam że graminicydy lub niezwilżalność liści przed bentazonem chwasta chroni
pono wrażliwsze to n imazamox niż bentazon bo to bardzo bliski kuzyn jasnot ale nie mam praktycznych doświadczeń na potwierdzenie bo tam gdzie ten imazamox stosowałem "pancerniaka" nie było

I tak czeka mnie jeszcze jedna poprawka to doleje basagranu. Tylko ile? :/ 0.5l?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, kamil800 napisał:

I tak czeka mnie jeszcze jedna poprawka to doleje basagranu. Tylko ile? :/ 0.5l?

nie mam pojęcia bo raz 3l basagranu (czasy gdy jeszcze dawek dzielonych nie wymyślono) zmieszanego z fusilade i nawet nie pojaśniał chwast tyle że był dużo większy jak na fotce

pewnie jakiś problem z wchłanialnością o czym wyżej pisałem bo skoro corum nie dało rady to ... no na prawdę już nic nie wiem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Sprobuje mu dac 0,6 corumu i 0,5 basagranu. Moze go troche przerzedzi. 

A moze teraz go troche lepiej wezmie bo wczoraj pryskalem i byly duzo lepsze warunki niz wcześniej. No i jest wilgoc wiec opryski powinny dzialac lepiej

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

no dochodzenie trwa i jeszcze nie zakończone ale skala jednocyfrowych procentów bardziej niż dwucyfrowych bo jeśli ja walę w tescie plecakiem prawie litr na hektar a jasiek ledwie tylko nieco pojaśniał a i chwasty co większe tylko pokręciło ale przeżywają to nie bardzo wierzę w tak doskonałą selektywność co niskie stężenie w tej formulacji

nie pamiętam już szczegółów ale jak kilka lat temu szukałem w krajach gdzie ten środek jest dostępny oficjalnie to chyba było 12,5% inny coś okolice 7% no i był coś grubo ponad 50% ( to nawet znalazłem ale to proszek i dawki jakieś śmieszne po 50g/ha (?) se kto chce niech se tłumaczy ale to nie to co ta butelka wyżej) https://www.imtrade.com.au/wp-content/uploads/2016/09/Website-Imt-Imazamox-700-WG-Herbicide-Label-Leaflet-GHS.pdf) a jaki dociera do nas i czy nie "chrzczony" jeszcze po drodze?

czyli na pytanie - ile imazamoxu jest w imazamoxie? nadal jedyną odpowiedzią w pd wschodniej Polsce jest - dobre pytanie :P

o, kolejne DAVAI® 80 SL ale to Kanada i w tym z kolei 80g/l czyli bida

i można by tak długo jeszcze ...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

80g to i tak dużo w corumie jest 22g

Weź rzuć jakimś linkiem z sąsiednich granic a nie zza oceanu

Tak na dobrą sprawę w corum jest 22g, dając 0,5l wprowadzamy tylko 11g składnika i taka ilość pali rzepaki (wiem bo testowałem)

Opublikowano
4 godziny temu, kamil800 napisał:

Wczoraj pojechalem robic poprawke corumem i w jednym miejscu na polu mam taki plac z 0,5ha tego wynalazku. Po 1 oprysku sobie to nawet troche zżółkło to myslakem, ze zrobie poprawke i wezmie ale wczoraj patrze a to juz ladnie zielone. Pryskalek 0,6corumu. Czy dodanie z 0,5l basagranu to wezmie? 

Edit. Na zdjeciu wyglada na zolte ale takie nie jest. Swiatlo musialo tak padac

IMG_20220601_094638.jpg

Wygląda na soję . Może była rok temu na tym polu ?

Opublikowano

Ekopielniki w tym roku pójdą w ruch😕

3 godziny temu, kamil800 napisał:

Sprobuje mu dac 0,6 corumu i 0,5 basagranu. Moze go troche przerzedzi. 

A moze teraz go troche lepiej wezmie bo wczoraj pryskalem i byly duzo lepsze warunki niz wcześniej. No i jest wilgoc wiec opryski powinny dzialac lepiej

A czemu nie zwiekszysz ilość bentazonu? Nie wiem. Np do 2l? Fasola mała?

Opublikowano

No, ale te pielniki eko na gwiazdach to chyba też w początkowej fazie chwastów dobre są, a jak już szarłaty i rdesty spore to czy ja wiem? No, ale coś trzeba próbować, a resztę motykolem 

Opublikowano
4 godziny temu, Michciubar napisał:

Wieczorem jak słońce zaszło

To błąd. W tamtym roku to co opryskałem do południa pięknie siadło, a to co z wieczora to nie było co zbierać tylko zaorałem we wrześniu taka była komosa po pas.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Weź rzuć jakimś linkiem z sąsiednich granic a nie zza oceanu

na Bałkanach - pamiętam - gdzieś to było dostępne ale jeśli w Serbii to ostatnio cyrylica coraz większe obrzydzenie we mnie wzbudza

a tak na prawdę to nie bardzo już dziś mam czas a to trochę klikaniny a i tak nie potwierdzi to rzeczywistego źródła pochodzenia
mogli by do nazwy dopisać tych parę cyferek a nie tylko zalecenie - 0,5l/ha
przecież nikt nie oczekuje aby się podpisał dystrybutor ;)

1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Tak na dobrą sprawę w corum jest 22g, dając 0,5l wprowadzamy tylko 11g składnika i taka ilość pali rzepaki (wiem bo testowałem)

rzepaki pali i sam bentazon bez jakichkolwiek dodatków tak że nic to nie świadczy o skuteczności na dawkę samego imazamoxu choć pół litra basagranu to raczej jak na rzepaki za mało i jakaś synergia tu jest ale w czystym zabiegu to warto by jednak te zamorskie zalecenia przetłumaczyć z nazwami chwastów włącznie

w Kanadzie "Adama" to rozprowadza czyli może i na tych Bałkanach i jakiś hashtag warto by w tym kierunku zmontować choć i tak niewiele to da bo nadal nie wiemy skąd toto przemycone

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, beata12596 napisał:

U mnie wzielo juz za pierwszym razem, w czwartek opryskany takim samym mixem i popalony tak samo komosa i wilcza jagoda, i mam podobne doswiadczenia, o ile fasola ladnie wzeszla i rowno to chwastu dywanik miko doglebowek

• Like 1