Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
6 godzin temu, Frosska napisał:

Wiem że na glebę nie ma sensu, chodzi mi o to czy kilka godzin po opryskaniu ten owies zielony trochę coś weźmie glifosatu, czy za krótko

Z własnego doświadczenia wnika przez zielone dociera do korzenia i niszczy całą roślinę to trwa kilka dni  , nie lepiej powtórzyć obróbkę ziemi agregatem na drugi dzień zamiast stosować glifosat ? Wystarczy doglebowy dual

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

nie nasion a korzeni/rozłogów nahodowanych w minionych latach. z nasion ostrożeń mało kto rozpozna na pierwszy rzut oka w perwszych tygodniach wegetacji no i jeszcze go nie ma. te odrosty z korzeni to ja dobrze znam np z ub r 
ACtC-3dS1UIuGnPohwfECkJe6wexra1TEjOUfFX6fKH2YiN4D-zitiLmBzjMcP8TaWohDnDdinMzfEOSwtPI_yZcKsOVwSfZ0zucJG0t7vInGSzeviZMKWwGxnm9adPLqzrBddqGa_p1qxIBp6rLkDTDIhtV=w1342-h1006-no?authuser=0

fajne co nie? :D

w tym roku na pszenice już poszedł granstar a później jeszcze pójdzie chwastox trio lub turbo albo sam extra bo i skrzyp tam też nie zawiedzie i jeszcze na jesień po ściernisku ale tak jak to poodrasta jeszcze glifosat i mcpa tak ok połowy września
a i to nie liczę że całkowicie zlikwiduję z tego pola i w 2022-im coś jeszcze wyskoczy.
w 2020-ym nie było podorywki na tym polu a tylko razówka po czerwonej fasoli i zbyt długo po zbiora
ch bo dopiero późną jesienią. no i wtedy między zbiorem czerwonej a tą orką zdążył powschodzić z nasion PRZEZ WIATR NANIESIONYCH Z BYLE KĄD W ŻNIWA i wystarczająco się ukorzenić aby w kontrze ...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

fasola tam była rok temu a teraz jest pszenica a tribenuron metylowy jezst jednym z najmniej trwałych sulfonamidów że nawet doglebowo nie działa bo się w kilka dni od zabiegu rozłoży. sulfonamid sulfonamidowi nierówny

z fasoli na :ekosraczce: to szparagówki bardziej skorzystają  bo to "szlachetniejsze żarcie" od puszącej suchej.
Dla mody to prędzej polne mlecze mniszki będą wpier..alać jak króliki z ugorów bo "niepryskane" a nie płody z regularnych upraw. :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jaja sobie robię. Kupiłem granstar ale niewiem czy mam do tego dobrą wodę to leży a surfera trzymam na ostateczność bo po tym problem z gorczycą i chyba facelią (niewiem bo nasiona niepewne były) i tak to z tym jest.. Mospilana natomiast wypryskałem w miksie z nawozami i asahi oraz forthialem i słodyszek oberwał a i rzepak buja na piątej klasie. Jak robię driny to działają zawsze - może talent taki?

Rucola podobna do mlecza to coś w tym jest.. Cholera, wyrwałem mirabelkę. Nosz kurcze - nie pomyślałem...

Opublikowano (edytowane)

chlopyralid gorczycy nie bierze w razie by osty powschodziły a gdy odpowiednia uprawa przed siewem tej gorczycy i ona dość gęsta i szybkie wschody to zagłuszy siewki ostu no chyba że on tam już był przed i z odrostów to bodaj ten chlopyralid ale i to najlepiej placowo tylko na te osty jeśli ma być fasola na tym polu bo nawet jesienią dany na fasoli pokręcić lubi.
no zobaczymy jak jedno pole po fasoli nieorane jesienią z masą wzeszłych ostów i opryskane kilka dni temu na te osty glifosatem plus mcpa
dopiero po niedzieli ma być to orane i siana jakaś tam fasola jeszcze raz. zobaczymy na ile ... co z tego wyjdzie.

aby skrzyp tępić w strukturze wieloletniej w zbożach trzeba wkomponować substancje takie jak MCPA, dikamba, fluroksypyr no i ostrożniom też te substancje nie służą i najlepiej w łanie jeszcze je zwalczać choćby osty i tym tribenuronem gdy plaga w osobnym celowanym zabiegu.

no nie ma lekko, trzeba się nauczyć nazw chwastów, selektywności herbicydów oraz upodobań chwastów czy to glebowych czy wszelkich innych.
przy drożejących paliwach jeszcze trzeba będzie od nowa agrotechnikę wymyślać bo np skrzyp i osty nie lubią zbyt częstego spulchniania... zbyt wielu uprawek gleby w sezonie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
co myślicie o o mieszańce 2.5l activus +0.1 comand .Czy lepszym rozwiązaniem byłoby by zastosowanie 2.5 l stompu aqua .
co myślicie o o mieszańce 2.5l activus +0.1 comand .Czy lepszym rozwiązaniem byłoby by zastosowanie 2.5 l stompu aqua .
Opublikowano

Myślę, że w kontrze chlomazon do pendimetaliny to w przypadku problemów z chwastnicą i przytulią a potem zobaczyć ile wylezie siewuniek rdestu i komosy i od razu palić glifosatem w mikrodawce tudzież czekać na możliwość basagranem najlepiej podzielonym. Dawałem też chlomazon do glifo jak po ilości siewek przeczułem że z powodu suszy pendimetalina nie zadziałała. Ale ja jestem gupi w temacie bo wiem ile lektury do przeczytania przede mną. Napisałem tylko po to aby mnie ew. wyprostować.

Opublikowano (edytowane)

kolejne nieprecyzyjne pytanie bo bez podania rodzaju fasoli
no ale po pierwsze to Activus obs..a wszystko na żółto z operatorem włącznie no i w stompie aqua jest więcej pendi w litrze i trzeba przeliczyć o ile mniej go dać aby ta sama dawka wyszła bo tyle samo w litrach to z góry wiadomo że lepuiej podziała i na chwasty i na fasolę (a deszcze i chłody na cały tydzień przyszły nadają a w ulotce pisze... a pisałem - czytajcie ulotki) Activus pewnie wyjdzie taniej i to chyba główna różnica.

ze swych obserwacji nie zauważyłem istotnych różnic ww działaniu analogicznych dawek pendimetaliny czy to w stompach czy innych pendigananach activusach panidach etc. ktoś kiedyś się skarżył na jakiś - chyba - czeski na pendimetalinie ale ani pomnę nazwy ani go stosowałem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

wystarczy po oprysku belki poskładać i coś żółtego zostanie czy to na rękach czy ubraniu a już nie mówię gdy jaka końcówka się przytka czyt inna awaria w trakcie...
jak się kilka (naście) hektarów ... to na bank ślady zostaną. no chyba że kto ma nowoczesny samorozkładający się opryskiwacz  ale fasolarze to raczej rolna drobnica podobnie inni badylarze bo to typowo warzywny oprysk i to dla takich właśnie ta aqua "zakapsułkowana" aby ....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja wystarczająco dużo razy przypaliłem fasole w życiu więc teraz daje na drobne 1,2 l activiusa + 0,1 Command jakiś i na jedno pole dalem niecałe 0,05 ml sencoru.. jak będą warunki przedwschodowo trzeba będzie jeszcze glifo pociągnąć 

2 minuty temu, dysydent napisał:

wystarczy po oprysku belki poskładać i coś żółtego zostanie czy to na rękach czy ubraniu a już nie mówię gdy jaka końcówka się przytka czyt inna awaria w trakcie...
jak się kilka (naście) hektarów ... to na bank ślady zostaną. no chyba że kto ma nowoczesny samorozkładający się opryskiwacz  ale fasolarze to raczej rolna drobnica podobnie inni badylarze bo to typowo warzywny oprysk i to dla takich właśnie ta aqua "zakapsułkowana" aby ....

Jak już pisałem, fasola raczej w tym roku bym powiedział bardziej u obszarowcow, wystarczy się przejechać z Lubyczy przez dyniska do ulhowka....

Opublikowano

no ewoluuje plantacja w wielkotowarowe nieuchronnie - fakt. Zasługa dopracowanej mechanizacji i w przyszłości pewnie tak będzie ale okres przejściowy i jeszcze dużo drobnotowarowych, no Oni wypadną pod presją tańszej z tych dużych bo skala zwycięży.

a na glifo raczej warunków nie będzie bo mokry czas przed nami i pewnie fasole powschodzą zanim się pogoda podsuszy.
przedwczoraj mi powiedzieli w sklepie w Płoskiem że na bentazonie właśnie o 20% podrożał jakiś ale nie Basagran co i Basagran na wylocie
ja tam wolę bentazonem w okolicach wschodów. bezpieczniej choć wielokrotnie drożej od glifo. no ale coś za coś. albo ryzyko albo...
w drobnych ryzyko mniejsze no ale takie coś to na 90% glifo w tym przypadku było przedwschodowe. nie wszystkie ale sporo takich było i to jedna pomarszczona a druga obok nie i tylko na jednym polu co wirusy wykluczam bo było z jednej partii nasion siane jak i pozostałości innych oprysków z roku poprzedniego bo były by takie wszystkie
pewnie ta która była bliżej wschodów dostała a późniejsza nie
to czerwona
ACtC-3e0pc1qG1wdB8lDyGkfZBSTZulo-_m5EBgN

Opublikowano

U mnie poszło 800g pendimentaliny  a commandu 0.19 ( jakoś tak wyszło), nie ma deszczu więc raczej fasoli nic nie będzie.  Setka commandu to jakby wcale go nie było. 

• Like 1
Opublikowano
dysydent napisał:

kolejne nieprecyzyjne pytanie bo bez podania rodzaju fasoli
no ale po pierwsze to Activus obs..a wszystko na żółto z operatorem włącznie no i w stompie aqua jest więcej pendi w litrze i trzeba przeliczyć o ile mniej go dać aby ta sama dawka wyszła bo tyle samo w litrach to z góry wiadomo że lepuiej podziała i na chwasty i na fasolę (a deszcze i chłody na cały tydzień przyszły nadają a w ulotce pisze... a pisałem - czytajcie ulotki) Activus pewnie wyjdzie taniej i to chyba główna różnica.

ze swych obserwacji nie zauważyłem istotnych różnic ww działaniu analogicznych dawek pendimetaliny czy to w stompach czy innych pendigananach activusach panidach etc. ktoś kiedyś się skarżył na jakiś - chyba - czeski na pendimetalinie ale ani pomnę nazwy ani go stosowałem

fasola jaś karłowy do całej mieszaniny doszedł by jeszcze adiutant doglebowy

Opublikowano

? chlomazon też podałeś w (kilo) gramach ? Jak w litrach to tylko napiszę że setka na moim ogródku działa bardzo dobrze ale ja mam pioch...

to do ravoja..

Basagran na wylocie?! Trzeba zrobić zapas bo to w moich warunkach fajnie działa...

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, ravoj napisał:

Setka commandu to jakby wcale go nie było. 

a jeszcze jak zawieje to pobieli sąsiadom jakie zboża co wprawdzie i tym zbożom krzywdy nie zrobi ale jak sąsiad menda... :D

tak - command za minimalną skuteczną dawkę uznaję 150 ml.

19 minut temu, JakubŻmuda napisał:

fasola jaś karłowy do całej mieszaniny doszedł by jeszcze adiutant doglebowy

nawet na jasia 2,5l activusa nnno górna granica bo 2,5l aquy to już na pewno coś żółtego na fasoli się pojawi zwłaszcza gdy mokry czas po zabiegu. ilość commanda zależy od rodzaju gleby , głębokości siewu i rzeczywiście setka to na lekkich glebach na glinach 150 w drobnych i 250 nie powinno zaszkodzić akle w drobnych pendi mniej j.w. @skywalker89... nno do 1,5l
czy adiuwant działa cokolwiek? nie wiem
no nikt nie sygnalizował aby szkodził :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, JakubŻmuda napisał:

Ja dawałem  2.5l activusa i 200 comandu  zarówno na jaśka  drobną  i czerwoną  jasiek siany 27 kwietnia  pomału wyłazi  chwasty niektóre też🤔 Oj będzie sie działo  jak interia się sprawdzi😵