Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mam zetora 7211 super maszyna szkoda ze niema przedniego napędu ja mam go od nowości nigdy nie było poważnej awarii i zetory nie są drogie w utrzymaniu niewiele palom jeszcze kupiłem zts zetora 16245 fajna maszyna z roku 2001 kupiona też nowa jak ktoś będzie tak o będzie tak miał maszyna bedze służyła

ja polecam zetory te starsze sa dobre i części sa tańsze od John Deere ja bym wolał kupić Fendt ładniej dla mnie wyglądają od John Deere co mi wiadomo te marki sa najlepsze na rynku sporo większych gospoday je używają ale nie polecam claas jako ciągniki niedobre lup kupił felernom wersie kupił dwa nowe i nos-pop mu sie psuły i tylko teraz używa sprawdzone marki

John Deere Fendt tylko drogie sa części

Opublikowano

Wszelkie Mity o niebotycznym spalaniu zetorków biorą się stąd że ludzie nie umieją dostosować sprzętu i roboty dla odpowiednich modeli zetorów. Ktoś wcześniej pisał że 7211 w tej samej robocie spali więcej co renault 80-90KM proste że więcej to tak jakby ciągnąć jednym koniem taki sam wóz i dwoma dwa konie sie mniej zmęczą bo mają mniejsze obciążenie, a to że zetor przy swojej niby mizernej książkowej mocy 65KM robi tyle co renówka 80 i nie stęka to już nikt nie weźmie pod uwagę, tylko że pali dużo to każdy widzi. Ja swoim 5320 ciągam polski duży 4skibowy pług 4x35 czarnoziem IIklasa ziemi orze głęboko można powiedzieć że "po rame" całe elementy robocze są w ziemi- orze tak bo tak potrzebuje inni skrabią 10-15cm a ja chce ziemie przeorać a nie poskrabać. i co? mój 63KONNY zetor ciąga ten pług bez problemu nawet jak jest równy teren a ziemia nie jest ujeżdżona to i 2 biegiem (SZOSOWYM) idzie. nie zazwyczaj nie robie również podorywki, odrazu po zbiorach wale głęboko. a prosze sobie spróbować z pługiem grudziądkim 4x35 (ja mam taki sam) jakimś 63 konnym ciągnikiem z tymi waszymi cudownymi silnikami perkinsa fergusona renówki deutza czy czymś tam innym prosto po zbiorach nie kultywatorowane głęboszowane czy podorane pole w II klasie ziemi tak głęboko jak ja orze, założe się że te cudowne ekonomiczne silniczki zastękają się na 1 biegu a wrzucenie 2 skończy się zaduszeniem. A zetor 2bieg gaz w podłodze i idzie nie ma że boli co z tego że dużo pali ale zrobi tyle samo co większej mocy ciągniki. i tak już 13 lat wszystko nim robie służy jako GŁÓWNY JEDYNY ciągnik w gospodarstwie 20ha. Założe się że jakbym robił nim z 3 skibowym pługiem agregatem 2,20 i ciągał 2x3,5t przyczepki to paliłby mi tyle samo co te wszystkie ekonomiczne ciągniczki o tej samej mocy, ale napewno żaden z nich nie zrobi tego co ja robie zetorem. W przyszłym sezonie dodam kilka filmów z pracy moim zetorem.

Podsumowując jak ktoś chce ciągnik do przeciążania i harówy to polecam zetora każdego każdy jest dobry a jak chcecie popierdółki to szukajcie innych ja planuje zakup 7745 TURBO !!!

A za rok-dwa forterra 135 u nas bardzo dużo ludzi ma zetory bardzo dużo ma 7340- świetny ciągnik szkoda że już nie w sprzedaży. dużo ma proximy i forterry i nie spotkałem się z negatywną opinią ale za to często widze widoki jak sąsiedzi mający np. MTZ 82, ursus 5312, czy deutz DX4.50 ledwo wyjeżdżają z kupą dymu pod górzyste pole, gdzie ja zetorem z podobnym sprzętem wyjeżdżam bez problemów, jeżeli ktoś nie wierzy zapraszam do siebie w sezonie prac pokaże co zetor potrafi.

polecam wszystkim zetory to naprawde dobre ciągniki.

Opublikowano

no ja mam zetora 5340 4x4 (3000mth)i jak wcześniej nim orałem pługiem 3x40cm obracalnym, przy głębokosci powyzej 25cm, to zbiornik 60 litrów wystarczał na zaoranie 5 hektarów z groszami z zagłowniakami i dojechaniem na pole i spowrotem 3 kilometry. Czas orki 9 godzin bez omylania, prędkosć hm na 1 biegu bo ciążko było ale z obrotów nie schodził. Teraz oram renaultem 75koni silnik według opini ludzi "SUper oszczędny" a spalanie na tym samym kawałeczku ciut ponad 70 litrów :blink: ta sama głębokość, obciążenie silnika mimo tej mocy i stanu technicznego igiełka bez dymienia jakieś duże :blink: nie piszmy głupot że zetory dużo palą, wystarczy zadbać o stan techniczny a ciągnik odwdzięczy się ;)

Opublikowano

jedynie to masz lepiej że do renaulta 4 skiby zapniesz i masz tak optymalnie a do zetora 53xx optymalnie to 3 więc z 4 spaliłby Ci tyle co renówka pewnie, ja swojego zetora nie oszczędzam jak orze to 1 wrzucam tylko wtedy gdy naprawde zdycha na dwójce jak tak ciężko jest a tak to 2 gaz w podłodze i obroty 2000 ale zalewam go tylko turdusem olej wymieniam 2x w sezonie na wiosne (w żniwa bardzo dużo robi) i przed orką, ale za to w wyrabianiu ma lekko bo robie agregatem 2,4m na sprężystych łapach.

Opublikowano

No ja teraz to bym wolał forterre bo ma większą pompe EHR i słyszałem że ludzie nie chcą ich kupować z powodu braku zwornic JD też nie mają i się cieszą popularnością

Opublikowano (edytowane)

Będzie chodził w 4 obrotowej Unia Ibis LS, Krone RoundPack 1250 MC, joskin 8400, Tytan 8, agregat uprawowy 3.7m, talerzówka 3.2 no i transport

Edytowane przez Matey
caps lock
Opublikowano

No ja teraz to bym wolał forterre bo ma większą pompe EHR i słyszałem że ludzie nie chcą ich kupować z powodu braku zwornic JD też nie mają i się cieszą popularnością

Każdy ciągnik ma zwolnice ;) ,ale te wyższej klasy mają planetarne

Opublikowano

Za Zetora netto 141tys w podstawowej ale napewno ugrasz od dealera jakieś dodatki, typu klima i siedzenie pneumatyczne. Różnica między najtańszym z proponowanych "zamienników" to 41tys czyli około 7200 litrów ON. Zużywając na 1ha w całym sezonie około 80 litrów ON (razem z młucką) starczy na około 90ha. Czyli prowadząc gospodarstwo rolne o powierzchni 45 ha tankujesz maszyny za darmo przez dwa pełne sezony. Pozdrawiam

Opublikowano

ja mam 20ha i jak kupie na rok 1000litrow ropy to mam na cały rok. a ciagniki prawie na okragło.

i gdzie masz forterre za 140netto chyba goła. a do tego obciążniki klima fotel tablica cyfrowa zaczep. to go wyniesie 180 netto. jak nie lepiej a za tyle masz jd 5100R moze nie ma tyle mocy ale ma to co zetor w opcji. i do tego rewers przy kierownicy.

Opublikowano

Jemu nie wytłumaczysz, nh musi być zawsze na wierzchu. Frotka 105 kosztuje 141 tys netto golas (według aktualnego cennika Zetora) tak jak pisałem zresztą wcześniej, ale w tej cenie powinno się jeszcze dodać klime i siedzenie pneumatyczne, za inne dodatki trzeba oczywiście dopłacać.

Opublikowano (edytowane)

W grudniu Forterra 125 wg Cennika wyszła nam ok. 230 000zł brutto praktycznie pełne wyposażenie chyba za wyjątkiem obciążnika na przedni TUZ :huh: Do Forterry można porównywac NH ale T6000 Delta :D

Edytowane przez MgrLukash