Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A skąd ja ma to wiedzieć... rzucić ci monetą :lol:

Napisz co chcesz nią robić, do jakich maszyn, i wogóle pod jakim kątem pytasz... Czy mamy tylko pisać warto/niewarto?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Z tego co słyszałem i widziałem to zetor troche dużo pali i ma za cienkie ramiona od TUZ (urywają się)<Troche wiem bo w okolicy jeżdzi 5 nowych zetorów, w czym tylko jedna proxima 85, a reszta to frotki.

Opublikowano

z tym forterra 115 ma już trochę inną budowę od proximy plus i jest 25 tys. droższa.

Z drugiej strony jednak jeśli cię stać to poleciłbym Forterrę.

Plusy : większy udźwig Tuzu 5850kg, zwolnice planetarne, skrzyna 24/18 z podwójnym wzmacniaczem momentu

Do czwórki obracanej spokojnie da sobie radę. Tylko koniecznie z przednimi obciążnikami.

gruszmen : pierwszy raz spotkałem się z uwagą, że urywają się ramiona od Tuzu z powodu prawidłowej eksploatacji, wogóle pierwszy raz się spotkałem, że komuś się ramiona urwały.

Poza tym jak proxima ma udźwigu na osi końcówek 4150kg a w przeliczeniu ktoś mu nałoży 5000kg to niech nie ma pretensji do nikogo, że mu coś urwało, jeszcze powinien dostać po głowie, że naraża innych na niebezpieczeństwo

Opublikowano

Ja bym wział na sprobowanie :D To ze w Polsce niedostepna nie znaczy ze moze byc np. awaryjna, ludzie wola chyba dolozyc i mec gabarytowo wieksza Forterre niz mniejsza a co za tym idzie lzejsza Proxime.

Opublikowano

Ogólnie zetor nie nadaje się na główny ciągnik na gospodarstwie ! A jak włożyć w cos pieniądze to w coś dobrego :) Ja jak miał bym dobrze doradzić to proponuje deutz fahr . . .

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie zetor nie nadaje się na główny ciągnik na gospodarstwie ! A jak włożyć w cos pieniądze to w coś dobrego :) Ja jak miał bym dobrze doradzić to proponuje deutz fahr . . .

w tym momęcie to śmieszny jesteś...

On wam tej myśli nie rozwinie. Tata kupił DF za 250tys. On o zetorze nic nie wie.

Edytowane przez mister
Opublikowano

:lol: A dlaczego Forterra nie nadaje się na główny ciągnik? Moja też jest głównym w gospodarstwie. A o tym urywaniu się ramion to też pierwszy raz słyszę :blink:

@Theursus3p- to co mi poradzisz? Sprzedać Forterrę i kupić Agrotrona?

Opublikowano

Gruszmen Twoja wypowiedź jest na poziomie "ktoś słyszał" "ktoś widział" poprostu szkoda gadać :(

Opublikowano

pawelec : nie mówię, że to nie jest niemożliwe ale ramię od Tuzu można urwać w każdym ciągniku.

Jak dopuszczalne obciążenie to 5850 kg w Forterrze a ktoś chciał podnosić na tym 7-8t to nic dziwnego.

Co innego jak stało się to podczas normalnego użytkowania ale i takie rzeczy się zdarzają i to w każdym ciągniku. Chociaż na ponad 200 sprzedanych Zetorów jeszcze się z takim czymś nie zetknęliśmy u naszych klientów.

Ze swojego doświadczenia powiem Ci, że jak kupiliśmy nowy kombajn Claas Dominator 150 to w trzecim sezonie zerwał się główny pas na młociarni i co mam teraz chodzić i głosić wszem i wobec że Claas to padaka bo się pas urwał, to jest bardzo dobry kombajn na który nie mam prawa narzekać, ale to są wszystko rzeczy mechaniczne i w każdej chwili mają prawo się zepsuć.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Podnośnik ma wytrzymać 5850 z zapasem bezpieczeństwa, więcej ma po prostu nie podnieść.

Tłumaczenie, że przeciążony to pęknie itp to zwalanie winy na użytkownika, w czym specjalizują się dealerzy.

Opublikowano

Mariusz x : nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, chodziło mi o to, że jeśli pękł z powodu przeciążenia to była to wina użytkownika, jeśli podczas normalnego użytkowania to możliwa była wina materiałowa lub każda inna.

A jeśli chodzi o podnośnik to podnoszenie w odniesieniu 5850kg oznacza, że na osi końcówek jest dopuszczalny nacisk 58,5 kN, w przypadku bujania ciągnika góra, dół na wieszaki działają większe siły niż te dopuszczalne.

Nie mówię, że to była wina użytkownika, ale trzeba wziąść więcej rzeczy pod uwagę.

Opublikowano

kocyk134 założył temat, a ci się kłócą ;p Proxima plus 110 ma około w Iso 110KM. Z 4 obrotowymi powinien sobie radzić. Myślę, że to tylko kwestia tego czy uniesie, bo czwórki to i może ciągać ursus 912 ;) Ciągnik uciąg ma i podnieść powinien ten pług. Co do forterry. Na jesieni jak u dilera patrzyliśmy forterrę 95 i plusa 95, to wyszło coś 11tyś różnicy.. coś koło tego. I podobno więcej frotka pali, bo ma inną tylną oś... Tej ostatniej informacji nie mogę potwierdzić, bo tak serwisant powiedział

Opublikowano

Wiekszośc z was niemiała doczynienia z zetorem usłyszeliście coś na zetora i teraz rozpowiadacie że zetory to badziew który dużo pali a wcale tak nie jest mam zetora 5340 o mocy około 70KM i wcale dużo nie pali i nie jest tak awaryjny

Opublikowano (edytowane)

mam zetora 7211 (66PS) i pali więcej w tych samych pracach niż 4garowe renówki 70-80(PS), MF 3060(80PS) i df.. nie pamietam modelu, około 80PS

i co kocyk?

Edytowane przez pawelec
Opublikowano

Kocyk, ja tam na zetora nie pluję i z premedytacją zmieniłem Ursusa na Zetora i chyba u siebie miałem każdy model Ursusa za wyjątkiem 1614 i C-330 i nie wróciłbym do tej firmy już nigdy a 5340 ma bodajże 62,5km. Wracając do tematu to Ci powiem że "prawdopodobnie" uciągnie czwórkę obracalną kwestia jakie masz gleby i jaki pług. To jest stosunkowo lekki ciągnik i bez solidnego dociążenia przodu raczej będzie fruwał ale "powinien" iść.