Skocz do zawartości

[Olej] Zetor Forterra / Proxima

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

WITAM !

Mozna powiedzieć że jesli chodzi o ciagniki to jestem "zielony" zakupiłem w ostatnich 5latach 2szt. pierwszy to zetor 5320 2002rok w tym roku zakupiłem model POKAZOWY od zetora z KALISZ-a jest to 2006 z przebigiem 5 Mth - a jeśli chodzi o jego obsługę to jestem ciemny ! Ale powoli sie uczę ! Będą mi słuzyć do odśnieżania zimą no i jakiś lekkich prac leśnych w innych porach - zwożenie dębiny itd. . .

Zwracam się z prośbą o jakąś podpowiedz jakich oleji i płynów uzuwacie ?! Czy tylko te podane w książce serwisowej czy może jakiś inne ?? ?? ??

Pozdrawiam Radek

@wlodiw, pracujesz w serwisie? ja też po pierwszym przeglądzie zalałem turdusem znaczy 15/40 SHPD syntetyk a ten Aral faktycznie półsyntetyczny ale czy Turdus lepszy? nie wiem bardziej dostępny wszystkim jeżdże na tym oleju, w książce gwarancyjnej jest wymienione dużo olei zgodnych do tego silnika nie ma co prawda Turdusu ale są oleje syntetyczne, półsyntetyczne i mineralne o bardzo różnych parametrach i myśle że nic nie szkodzy ten który ja stosuje, najlepszy z wymienionych to chyba FUSH Hydramot 1030MC lub Plantmot (bioolej) 5/40.

no to czym zalać skrzynie jak jest Aral normalka Aralem Supertraktoral 10/30 przecierz ludzie nie jest droższy niż inne a jak go producent poleca i jest od nowości to po co zmieniać????

no właśnie!!! Po co zmieniac????ja mam na aralu zetora. juz 3 przeglady i dalej aral mam. a dlaczego zmnieniacie na turdus?

@wlodiw, pracujesz w serwisie? ja też po pierwszym przeglądzie zalałem turdusem znaczy 15/40 SHPD syntetyk a ten Aral faktycznie półsyntetyczny ale czy Turdus lepszy? nie wiem bardziej dostępny wszystkim jeżdże na tym oleju, w książce gwarancyjnej jest wymienione dużo olei zgodnych do tego silnika nie ma co prawda Turdusu ale są oleje syntetyczne, półsyntetyczne i mineralne o bardzo różnych parametrach i myśle że nic nie szkodzy ten który ja stosuje, najlepszy z wymienionych to chyba FUSH Hydramot 1030MC lub Plantmot (bioolej) 5/40.

Turdus 15W40 to minerał. Z produktów Fuchsa do silnika wybrałbym Titan Cargo albo Titan Truck, bo Hydramot to uniwersalny olej "do wszystkiego" (silniki, przekładnie, hydraulika) a w silniku wolałbym mieć coś typowego do silnika.

Nie rozumiem dlaczego wspomniana większość na pierwszym przeglądzie przechodzi z półsyntetyka na minerał? Zaczyna Wam brać olej czy spada ciśnienie smarowania? :D Gdyby oleje syntetycznie nie były tak drogie to z pewnością zalewałbym je do ciągnika (kilkuletniego). Oczywiście oleje mineralne w naszych warunkach też będą odpowiednie ale mają gorsze własności fizyko-chemiczne od oleji wytworzonych na bazie syntetycznej.

Wszyscy tutaj zwracacie uwagę na producenta oleju i czy jest to syntetyk, czy mineral, a moim zdaniem zapominacie o samej klasie oleju. Ja kupując olej do mojego zetora kieruję się oznaczeniem jakości (czyli literka po literze C, np. CD, CE, CF itd, wiadomo literą C oznacza się oleje do diesel, każda następna literka alfabetu to lepiej czyli F jest lepsze od E, etc.) i ceną, oraz jego oznaczeniem gęstości SAE (czyli to magiczne 15w/40, 10W/40, etc....).

Od samego początku używam oleju o oznaczeniu 15W/40 CD i zazwyczaj jest to lotos mineralny (zresztą 15W/40 to zawsze minerale) - zetor ma już 4 tys. mth i silnik śmiga aż miło, żadnych przecieków a jak zdjąć pokrywy zaworów to wszysciutko czyściutkie.

Nie wiem jakie są teraz przebiegi miedzy wymianami oleju, pewnie są dłuższe niż w moim zetorku z 1989 r i za pewne jak są dłuższe to lepiej lać półsyntetyk. Do tego kwestia turbiny, jak jest to lepiej aby olej na zimnym był mniej gęsty (czyli 10W/40) żeby jak najszybciej była smarowana.

Jeśli chodzi o Turdusa to moim zdaniem to dobry olej(o ile pamiętam to to SHPD to super high performance..... coś tam, czyli do mocno wysilonych silników) ale strasznie gęsty 30W/40 i zimą rozrusznik ma co robić aby taki motor ukręcić, a do tego zaraz po starcie jest dłuższa chwila co silnik jest gorzej smarowany - moim zdaniem to olej do silników co długo pracują i w ekstremalnych warunkach.

P.S.

Nie ufam olejom uniwersalnym, wiadomo oleje do hydrauliki mają inną rozpiętość SAE np. 80W/90 a silnikowy np. 15W/40 więc jak tu znaleźć kompromis?!?!

a ja nie zamierzam zmieniac. jesli producent go zaleca tzn ze jest własciwy do tego silnika.

Oczywiście, że trzeba się trzymać oznaczeń jakości i lepkości według wskazań producenta silnika ale co do samej marki oleju to już bym tak bardzo się nie trzymał zaleceń producenta a raczej rozsądkiem i kosztami .... wiadomo normy zostały określone przez niezależne organizacje (SAE itp.)i muszą być rygorystycznie przestrzegane przez producentów olejów......

Producent silnika wlewając olej do silnika i rekomendując jakąś markę kieruje się oczywiście rachunkiem ekonomicznym i na pewno długoletnimi umowami z producentem oleju. Założę się, że producent silnika płaci grosze za olej (o ile płaci), bo producent oleju czerpie później korzyści z tego faku rekomendacji przy każdej wymianie uleju w silniku :-)

Dlatego nadal będę stał na stanowisku, że ważne aby olej spełniał określone normy jakości i gęstości. A co do marki to jedynie dla mnie ważne aby to nie była jakaś marka krzak (np. jednego sezonu ;-))....

co do producenta to jego zalecenia nie zawsze są najlepsze. Ale jeśli chodzi o olej Aral to jest to przecież olej dobrej jakości i można na nim sporo przepracować. Nawet jak ktoś skąpy i żadko olej zmienia to jak ma zalany silnik Aralem to nic złego się nie powinno stać :P

do "keram 7719" - Turdus nie posiada oznaczeń 30W/40 i z tego co zauważyłem nie jest gęsty w niskich temperaturach

Fakt machnąłem się z tym oznaczeniem ..... ale i tak twierdzę, że turdus przy niskich temeperaturach jest gęstszy niż inne oleje o tym samym oznaczeniu. Miałem kiedyś takiego starego Citroena Visa z silnikiem diesla (zrobiłem na nim około 100 tys. km.) do którego lałem turdusa i jednej zimy były takie mrozy, że starter nie mógł ukręcić silnika (w tym starterze lekko ślizgał się bendix), jak zmieniłem olej (akurat w tym czasie wyszła mi zmiana) na inny (lotos diesel mineralny) to już nie miałem tego problemu.