Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

A nie lepiej żeby roślina głębiej sięgała po "papu"?

A jeśli ktoś ma nowe i/lub mocno zakwaszone pole i przez  dawanie pod pług wapna tracimy kolejny sezon, Wapń to jest ten pierwiastek który powinien dostępny od samej góry bo on odpowiada za rozwój i wzrost systemu korzeniowego.

Opublikowano
16 godzin temu, soltys48 napisał:

A nie lepiej żeby roślina głębiej sięgała po "papu"?

Ale jak wyląduje na dnie po orce to nie odkwasi wierzchniej warstwy gleby w której wlasnie mają sie rozwijac korzenie. Ja swoich rżysk jeszcze nie ruszalem i caly czas mysle czy nie dac teraz NPK, potem talerzowka i orka, nastepnie wapno i znowu talerzowka albo agregat. Jest tylko jedno ale w tym sposobie, bo nie wiem jak to bedzie z ciaganiem trzech ton wapna po świeżej orce traktorkiem 50KM bez przodka...

Opublikowano

Czyli pozostate wapnowanie pogłówne, najlepiej w maju 😋 Skończta tą pierdolinę, bo oczy bolą 😎

Opublikowano
50 minut temu, mraukot napisał:

Czyli pozostate wapnowanie pogłówne, najlepiej w maju 😋 Skończta tą pierdolinę, bo oczy bolą 😎

Ja już przestałem się udzielać. Niech każdy robi jak chce. Wystarczy w necie nawet wpisać zasady wapnowania czy jak i kiedy posiać wapno. I można się doszkolić.

• Like 2
Opublikowano

tez ostatnio ze znajomym gadam o wapnowaniu i on do mnie ,ze wapnował pod orke i efektu nie ma wiec teraz bedzie granulowane kupował ,bo wapna luzem sa słabe bo tanie, a granulowane jest drogie to napewno bedzie dobre i oczywiscie granulat rozrzuci pogłównie...  Sa dwie rzeczy nie zbadane na ziemi "siła byka i mózg rolnika "

• Thanks 1
  • Haha 4
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Ja mam plan rozsiewać po 3t/ha morawicy.  Po 5 latach zbadam glebę i zobaczymy czy będzie efekt. 

Serio z tym 5 lat? 

Przecież badanie gleby kosztuje kilkanaście zl... 

Ale życzę wyników tj poniżej i polecam wszystkim urządzenie 

IMG_20200812_102146.jpg

Opublikowano
26 minut temu, zetorr6441 napisał:

Serio z tym 5 lat? 

Przecież badanie gleby kosztuje kilkanaście zl... 

Ale życzę wyników tj poniżej i polecam wszystkim urządzenie 

IMG_20200812_102146.jpg

Jak ci die to sprawdza ?  Badasz w terenie czy pobierasz próbki i badasz w domu ? Bo mam to ale kiepsko mi coś te pomiary wychodza

Opublikowano
13 minut temu, masa24 napisał:

Jak ci die to sprawdza ?  Badasz w terenie czy pobierasz próbki i badasz w domu ? Bo mam to ale kiepsko mi coś te pomiary wychodza

U mnie rewelacyjnie przy próbach robionych na szybko rozbieżność ze stacją do ok 0.2 zawsze na + także jak na bubel calkiem dokładny. Spr na 24 próbach w ubiegłym roku i 29 w tym. 

Próby Pobieram laska egnera, mieszam glebę w pojemniku potem wlewam wodę demineralizowana i mieszam aż zrobi się błoto ok kilku sekund i wkładam obie sondy po ok 10sek wynik jest gotowy. Potem płukanie sondy w wodzie demineralizowanej robię następna próbę itd

Opublikowano
3 godziny temu, zetorr6441 napisał:

U mnie rewelacyjnie przy próbach robionych na szybko rozbieżność ze stacją do ok 0.2 zawsze na + także jak na bubel calkiem dokładny. Spr na 24 próbach w ubiegłym roku i 29 w tym. 

Próby Pobieram laska egnera, mieszam glebę w pojemniku potem wlewam wodę demineralizowana i mieszam aż zrobi się błoto ok kilku sekund i wkładam obie sondy po ok 10sek wynik jest gotowy. Potem płukanie sondy w wodzie demineralizowanej robię następna próbę itd

Jakieś proporcje ziemi do wody trzymasz ? Ja roznie próbowałem i wynik zawsze jest rożny w zależności ile wody dam i bie mogę tego dobrać 

Opublikowano

Zadzwoń do firmy bo coś nie jest tak jak powinno 

Na swoim kilka razy z ciekawości po zrobieniu próby dolewałem wody x2 i wynik się nie zmieniał może 0.1 potem robiłem odwrotnie dosypywalem ziemi i wynik ten sam

Jak często robisz kalibracje? 

Opublikowano
Dnia 20.08.2020 o 09:21, Marcin133 napisał:

Okolice Kutna Potrzebuje dwie patelnie wapna weglanowego moze ma ktoś namiar na dobrego dostawcę z dobrym towarem? Zawsze brałem przez Agrolok kopalnia Morawica albo ta druga nazwę zapomnialem

Ankom Kielce.

Opublikowano

Zdjęcia nie mam, ale moja przypominała drobniutki zwirek. W czasie siewu nic praktycznie nie pylila i na tarczy dźwięk taki jakby właśnie piaskiem sypal. Zamawiana była z agroloku