Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, kibix napisał(a):

Ciekawe do czego wlejesz czysta ropę. Chyba że masz rafinerie na podwórku To co innego. 

Rsm 32 1320 netto jak było tak jest

Chodzi mi o zasadę - ropa drożeje na rynkach/paliwo drożeje na stacjach; ropa tanieje na rynkach/udajemy że nic takiego nie ma miejsca

Opublikowano
6 minut temu, krilan06 napisał(a):

Chodzi mi o zasadę - ropa drożeje na rynkach/paliwo drożeje na stacjach; ropa tanieje na rynkach/udajemy że nic takiego nie ma miejsca

Ale to wszędzie tak jest. Spójrz na cenę zboza-mąki-chleba czy żywca-miesa-kielbasy. Za żywiec już podobno 4zl placą a kiełbasa coś staniała ?? Ale za to jak świnie zdrożeją to będą kolejne podwyżki cen kiełbasy ;)

• Like 4
Opublikowano
4 minuty temu, jan88 napisał(a):

Czy warto przejść na rsm ? Lepsze plony są po RSM?

Na pewno taniej i dokładniej zaaplikujesz rsm niż granule, choć lata wstecz różnica ceny rsm-saletra była większa. Mniejsze straty azotu. Minus taki ze po stronie i na mokre rośliny nie pojedziesz.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
47 minut temu, Alpacino napisał(a):

Gazety rolnicze już piszą że rolnicy masowo wykupują nawóz a z tego co czytam to spora część nawet jeszcze tony nie kupiła

Gazety piszą , gaz na giełdzie w dół , a saletra od Grudnia znów w górę. 

• Like 2
Opublikowano
25 minut temu, thefarmer napisał(a):

Na dzien dzisiejszy zaliczki doplat w wielu przypadkach nie idą na nawoz tylko na przetrwanie. 

Tez tak uważam po drugie pogoda w niektórych częściach Polski nie sprzyja dużo kukurydzy na polach zboże na magazynie część dopłat wpłynęła to rolnicy nie spieszą się z zakupami nawozu i sprzedażą zbóż a dopłaty wydają na bieżące potrzeby 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Gazety rolnicze już piszą że rolnicy masowo wykupują nawóz a z tego co czytam to spora część nawet jeszcze tony nie kupiła

Jak już pisałem miałem dostawę to tego dnia był plan wywieźć ok 500 ton nawozów bo następnego dnia mieli wozić z wagonów, więc są tacy co kupili.

Forum to pewnie nawet nie 1 % rolników 🤔.

Jeszcze jedna kwestia to co się dzieje w sieci nie odzwierciedla tego co się dzieje w rzeczywistości.

Edytowane przez Sadek
Edycja
Opublikowano
2 minuty temu, Sadek napisał(a):

Jak już pisałem miałem dostawę to tego dnia był plan wywieźć ok 500 ton nawozów bo następnego dnia mieli wozić z wagonów, więc są tacy co kupili.

Forum to pewnie nawet nie 1 % rolników 🤔.

patrząc po okolicy to niewielki procent tych, co mają gotówkę na nawozy, trochę zakupiła, ci, co zykle na kreskę - czekają do wiosny, większość sprzedała zboże w żniwa i kupiła tyle nawozu, co na jesienne zasiewy, bo na tyle starczyło kasy

• Like 1
Opublikowano

Może warto jeszcze dopytać o ile ci co nie kupili maja zamiar redukować nawożenie. W chwili obecnej w mojej okolicy nawozy są średnio o 450 zł na tonie droższe niż rok temu, a ten sezon był zdecydowanie gorszy. Więc kupowanie saletry po 1800 a mocznika po 2400 [ o npk nawet nie wspominam] to wspaniały pomysł gdy przed nami jest perspektywa pszenicy po 400 i kukurydzy po 250 w przyszłym sezonie. Nasiona i chemia nic nie potaniały, jedynie drożeją, pomimo dość taniego gazu -nawozy drożeją, ropa drożeje. A płody rolne i praca rolnika tanieje. Zakup nawozów znacznie się zmniejszy w wielu gospodarstwach, trzeba być tego świadomym.

• Like 3
Opublikowano
19 minut temu, jahooo napisał(a):

patrząc po okolicy to niewielki procent tych, co mają gotówkę na nawozy, trochę zakupiła, ci, co zykle na kreskę - czekają do wiosny, większość sprzedała zboże w żniwa i kupiła tyle nawozu, co na jesienne zasiewy, bo na tyle starczyło kasy

Patrząc po swojej wiosce to na 8 bo tyłu zajmuje się rolnictwem to 3 a może i 4 ma nawozy, pozostali zazwyczaj kupowali wiosną jeżeli w ogóle kupią.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Alpacino napisał(a):

Ja nic jeszcze nie kupiłem. Rsm 32 znajomy brał to 1550 

1 godzinę temu, thefarmer napisał(a):

Na dzien dzisiejszy zaliczki doplat w wielu przypadkach nie idą na nawoz tylko na przetrwanie. 

Dokładnie te rekordów zbiory i zyski będą ale na yutube. Ale kryzys potrzebny, ludzie pluja na rolników jak nigdy że taki dobrobyt mają.

Godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Tez tak uważam po drugie pogoda w niektórych częściach Polski nie sprzyja dużo kukurydzy na polach zboże na magazynie część dopłat wpłynęła to rolnicy nie spieszą się z zakupami nawozu i sprzedażą zbóż a dopłaty wydają na bieżące potrzeby 

Te kukurydzę co śnieg przyjely j czekają to ch*j nie plon już został, połowa połamana resztę zwierzyna goli pięknie.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Może warto jeszcze dopytać o ile ci co nie kupili maja zamiar redukować nawożenie. W chwili obecnej w mojej okolicy nawozy są średnio o 450 zł na tonie droższe niż rok temu, a ten sezon był zdecydowanie gorszy. Więc kupowanie saletry po 1800 a mocznika po 2400 [ o npk nawet nie wspominam] to wspaniały pomysł gdy przed nami jest perspektywa pszenicy po 400 i kukurydzy po 250 w przyszłym sezonie. Nasiona i chemia nic nie potaniały, jedynie drożeją, pomimo dość taniego gazu -nawozy drożeją, ropa drożeje. A płody rolne i praca rolnika tanieje. Zakup nawozów znacznie się zmniejszy w wielu gospodarstwach, trzeba być tego świadomym.

Dokładnie...Ale są za to rekordy w imporcie produktów rolnych do Polski, jak tak ma wyglądać polityka rolna w czasie gdy nasze gospodarstwa robiły samozbior a teraz jeszcze skarbowy za to ich ściga to nie tylko nawozu nie będzie komu kupować. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Ja tam sieje tyle samo co rok wcześniej, nikt z nas nie wie jakie ceny będą za rok ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja tam sieje tyle samo co rok wcześniej, nikt z nas nie wie jakie ceny będą za rok ...

Czyli uważasz że będą rekordowe ceny przy podpisaniu umowy z krajami Mercosur i zbliżającym się zakończeniu wojny ? 

Opublikowano
20 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Niestety lepiej nie będzie i przemawia za tym milion powodów. Chociażby zasypanie towarem, zbliżający się koniec konfliktu Ukrainy z Rosją i mercosur już podpisany. Wiadomo że dopiero co zboża zasiane,a każdy już o żniwach. Ale ja nie widzę powodów żeby miało być lepiej, choć trzymam za to kciuki.