Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Silnik mam nadzieję, że tak 😅 wtopa sprzed dwóch lat

Od zakupu źle palil - kupiony od znajomego i wiedziałem o tym. Internety mowily, że najpewniej pompa. Teraz jesienią już się bardzo pogłębiło i zaczalem po kolei - pompa wygląda na dobrze ustawiona,  wtryski sprawdzone i wynienione (zero poprawy), kompresja od razu zmierzona - leży i kwiczy, no to dalej po kolei -  glowica do regeneracji -  zrobiona - koleś mówił, że dojebana była i że napewno miało to wpływ. Rozebrałem wszystko i był mechanik obejrzeć silnik, mówił że panewki git, tuleje git, tylko pierścienie słabe już. Mierzyłem tuleje, niby nie mają jajek. Kupiłem pierścienie, uszczelki i w lipcu mam umówionego mechanika na składanie. Jak się nie poprawi z paleniem, to wtedy już zostaje pompa tylko, a ta w zależności, co do zrobienia, to jak pisałem z ludźmi, co ją regenerowali już, to 4-7k.

Rzućcie okiem czy tuleje od spodu w okolicach oringów nie mają wżerów. Jak już masz rozebrane to niech jakiś pompiarz sprawdzi jakie ciśnienie daje pompa.

Edytowane przez Chota
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Może jednak to nie jest oszust. Wpłać zaliczke i będziesz miał fajnego traktora.

Jasne, już po samej treści tego ogłoszenia, można wywnioskować, że to "rodowity podlasiak" wstawił😉

Możesz być kolejnym, który straci trochę monet, ja dziękuję, nie ze mną takie numery. Wolę drożej a na miejscu.

Ogłoszenie niaktualne, pewnie już poszedł😁

Szybko chłopaki albo system działa, po 23 zgłosiłem i już usunęli.🙃

Jednak przeceniłem jakość portalu otomoto

obraz.png.c33a5bfd6d2dcf078d8ac3de63de7b4e.png

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano

Te portale są żałosne. Jak sam zmienisz treść czy wstawisz złą kategorie to zaraz usuwają albo wstrzymują. Jak oszuści wstawiają ogłoszenia i się to zgłosi to piszą, że jest ok. Podobnie polaczki handlarze oszukujący na cenach netto/brutto itp ale kasa jest kasa.

• Like 1
Opublikowano

trzeba dzwonić ,już nie raz to przerabialem ,czasem cena jest nieaktualizowana kilka lat ,czasem towar po prostu nie jest zdjęty ,i zawsze ale to zawsze dzwonić 

Opublikowano
8 godzin temu, Chota napisał:

Rzućcie okiem czy tuleje od spodu w okolicach oringów nie mają wżerów. Jak już masz rozebrane to niech jakiś pompiarz sprawdzi jakie ciśnienie daje pompa.

Będzie mechanik, to jeszcze raz wszystko obejrzy. Co do pompy, to chce najpierw złożyć silnik i zobaczyć jak będzie wtedy. Potem pompa. Na miejscu nie robią nigdzie rotacyjnych, a wysyłka to trochę się boje, że będzie sytuacja jak z jednym chłopakiem rozmawiałem, że wysłał gdzieś, mówili że ok 4tys wyjdzie. A jak już mieli pompę, to wtedy wyszło, że jeszcze to, jeszcze tamto i ostatecznie krzyknęli mu, że remont wyszedł 7k. Nie mówię, że go naciągnęli, ale boje się właśnie takiej sytuacji, że oddajesz gdzieś i tak naprawdę nie wiesz co dokładnie było zrobione i czy cię ktoś w ch*ja nie wali. Do zwykłych pomp mam kilka zakładów w okolicy, w których robiłem swoje i znajomi i że tak powiem mam zaufanie.

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

Będzie mechanik, to jeszcze raz wszystko obejrzy. Co do pompy, to chce najpierw złożyć silnik i zobaczyć jak będzie wtedy. Potem pompa. Na miejscu nie robią nigdzie rotacyjnych, a wysyłka to trochę się boje, że będzie sytuacja jak z jednym chłopakiem rozmawiałem, że wysłał gdzieś, mówili że ok 4tys wyjdzie. A jak już mieli pompę, to wtedy wyszło, że jeszcze to, jeszcze tamto i ostatecznie krzyknęli mu, że remont wyszedł 7k. Nie mówię, że go naciągnęli, ale boje się właśnie takiej sytuacji, że oddajesz gdzieś i tak naprawdę nie wiesz co dokładnie było zrobione i czy cię ktoś w ch*ja nie wali. Do zwykłych pomp mam kilka zakładów w okolicy, w których robiłem swoje i znajomi i że tak powiem mam zaufanie.

Pompa rotacyjna jak zdycha, to źle pali na ciepło, na zimno bez problemów. Jak na zimno i ciepło pali tak samo, szukałbym prolemów w innym miejscu. Warto zajrzeć, czy rozrzad dobrze ustawiony, bo jak "nasi tam byli" to cuda są możliwe

co to za silnik konkretnie ??

Opublikowano (edytowane)

Problem jest tylko i wyłącznie z pierwszym odpaleniem. Postoi chwilę i nie chce zapalić, ciężko kręci i nie odpala - psiknie się samostartem i zapala. Po odpaleniu można go od razu zgasic i już będzie odpalał. Postoi znowu chwilę i to samo. Jak chodzi tylko chwilę, to czas po zgaszeniu do problemów z odpaleniem jest dość krótki - powiedzmy do pol godziny. Ale jak dłużej pochodzi, to wtedy po zdarzeniu to nawet i po półtorej godziny potrafił odpalić bez problemu. Stąd sugestie, że to może byc wina kompresji.

A silnik d358

A tak bardziej w temacie wątku - ktoś użytkuje może dmuchawę ssąco tloczaca? Już kiedyś chyba pytałem. Super by mi to ułatwiło życie z załadunkiem przy sprzedaży. Z tego co czytałem, to wydajność elektrycznych jest różna, tzn żeby była lepsza, to kuźwa za***iscie duży silnik potrzebny. A jak z taką na wom?

https://www.olx.pl/d/oferta/dmuchawa-ssaco-tloczaca-kongskilde-suc-300t-do-zboza-zmijka-CID757-ID10kcc2.html

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

W kilku d358 spotkałem się z problem z uruchamianiem z zimnego. Jeden po remoncie pompy, wtrysków i silnika do około zera stopni palił jako tako, poniżej bez opalarki w dolocie tylko na "zaciąg". Ważne też jest zeby rozrusznik miał prędkość, w naszym dużo się poprawiło po zmianie przewodów masowych. 

Co do dmuchawy to 11kw z Augustowa miało dużo gorszy przerób niz 7,5kw neuero. Nie wiem jak większe moce z napędem przez silnik elektryczny.

Edytowane przez Chota
Opublikowano (edytowane)

Augustów 15kW przyczepę 10t zasysa godzinę, kolega przerzucił się na żmijkę, bo nie wyrabiał na prąd do dmuchawy

Zbiornik paliwa masz niżej niż silnik ? Jeśli tak, to posprawdzaj uszczelki pod filtrami, przewody metalowe na szczelność sprężarką na lutowaniach. Podobny problem mieliśmy w claasie (kombajn), że po krótkim postoju nie chciał odpalać - okazało się, że na sztywnym przewodzie między pompką zasilającą a pompą wtryskową puścił twardy lut. Nie do wykrycia bez demontażu przewodu.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
1 godzinę temu, Chota napisał:

Ważne też jest zeby rozrusznik miał prędkość, w naszym dużo się poprawiło po zmianie przewodów masowych.

Próbowałem z prostownikiem z rozruchem, to kręcił jak wściekły, ale nie odpalał.

1 godzinę temu, Chota napisał:

Co do dmuchawy to 11kw z Augustowa miało dużo gorszy przerób niz 7,5kw neuro. Nie wiem jak większe moce z napędem przez silnik elektryczny

Zastanawiam się głównie jak taka na wom daje radę. 

58 minut temu, jahooo napisał:

Augustów 15kW przyczepę 10t zasysa godzinę, kolega przerzucił się na żmijkę, bo nie wyrabiał na prąd do dmuchawy

Ja tam dużo nie mam do sprzedawania, ale pomieszczenia ujowe, a takie ustrojstwo jakby zdawało egzamin by mi załatwiło sprawę, no i uzależnilbym się od innych

59 minut temu, jahooo napisał:

Zbiornik paliwa masz niżej niż silnik ? Jeśli tak, to posprawdzaj uszczelki pod filtrami, przewody metalowe na szczelność sprężarką na lutowaniach

Tak poniżej. Przewody (część)wymienione, wstawiony zaworek zwrotny, zmieniona pompka zasilająca, próbowane palić bezpośrednio z banki - bez różnicy.

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Problem jest tylko i wyłącznie z pierwszym odpaleniem. Postoi chwilę i nie chce zapalić, ciężko kręci i nie odpala - psiknie się samostartem i zapala. Po odpaleniu można go od razu zgasic i już będzie odpalał. Postoi znowu chwilę i to samo. Jak chodzi tylko chwilę, to czas po zgaszeniu do problemów z odpaleniem jest dość krótki - powiedzmy do pol godziny. Ale jak dłużej pochodzi, to wtedy po zdarzeniu to nawet i po półtorej godziny potrafił odpalić bez problemu. Stąd sugestie, że to może byc wina kompresji.

A silnik d358

A tak bardziej w temacie wątku - ktoś użytkuje może dmuchawę ssąco tloczaca? Już kiedyś chyba pytałem. Super by mi to ułatwiło życie z załadunkiem przy sprzedaży. Z tego co czytałem, to wydajność elektrycznych jest różna, tzn żeby była lepsza, to kuźwa za***iscie duży silnik potrzebny. A jak z taką na wom?

https://www.olx.pl/d/oferta/dmuchawa-ssaco-tloczaca-kongskilde-suc-300t-do-zboza-zmijka-CID757-ID10kcc2.html

Według mnie do pompy bym zajrzał 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v