Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• AgroTeam
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Dlatego napisałem, że da się zrobić, jak "nasi" nie robili patentów, tam nie ma nic strasznego, jak się robi z katalogiem i z głową

Dobry jest też 2650 - z turbina ma 80KM, bardzo zwrotny, kabiny zwykle SG2, tylko wada taka, że na szosie dość wolny

Generalnie mam jakąś luźną kasę i jak trafi się ciekawa okazja gdziekolwiek w Europie to coś kupię. Na pewno nic na siłe

Opublikowano

No nie, tylko sześć mam i miałem najwięcej.

Ale mając 6 ciągników to chyba w przekładanie kół w ciapku bym się nie bawił.

Choć mógł w warzywach i burakach robić. Ale skoro przekładał to kiedyś był głównym i raczej będzie styrany

Opublikowano

Ciągników nigdy za wiele ,myślałem jak weszliśmy do unii ,że dofinansowania, likwidacja gospodarstw itd .że będą tanie jak samochody ,i że będą jak nie na zlomie  ,to wybornie urozmaicać przyrodę ,a tu zonk .

• Like 1
  • AgroTeam
Opublikowano

Pamiętaj że Polska stała małymi ciągnikami, więc nawet zakup ogromnej ilości nowych maszyn nie sprawił ze inne stoją po krzakach. Gro złomu poszło na części. Duże gospodarstwa zlomiwaly na potęgę 60 czy 385

• Like 1
Opublikowano

U mnie podobnie ,

5 minut temu, slawek74 napisał:

na 25ha mam 4 ciągniki... i co w tym dziwnego 🤔

I ze dwa brakuje . Do paszowozu najlepiej dwa traktory ,i żeby tylko do tego były  ,no i zostaje dwa na gospodarkę ,w okresach polowych  tych dwoch trzech brakuje by nie przepinać się . Tak jak z wałkiem wom ,każda maszyna ma swój ,tak i z traktorami . Ale to byłaby wygoda [gdyby nie ubezpieczenia ,przeglądy i awarie]

3 minuty temu, griga napisał:

Kto bogatemu zabroni 😜 A na poważnie jeśli jeśli taka potrzeba to czemu nie. Ja na 18ha mam jeden, Wuja przez płot 25ha też jeden.

Czyli bydełka nie masz .

Opublikowano
18 minut temu, griga napisał:

Kto bogatemu zabroni 😜 A na poważnie jeśli jeśli taka potrzeba to czemu nie. Ja na 18ha mam jeden, Wuja przez płot 25ha też jeden.

Słowo kluczowe to hodowla 

• Like 1
Opublikowano

Pany taka sprawa. W chacie (30paro letni dom) mamy całe piętro nie wykończone. No i zacząłem uzupełniać pierdoły związane z prądem - a bo tu nie ma gniazdka, tam nie ma lampy, tam włącznika itd - tak żeby można było sobie zacząć to ogarniać powoli. Instalacja cała pociągnięta jak budowali dom, tylko punktów końcowych nie ma wszystkich. W łazience na gniazdko wychodzi kabel 3zylowy, dwie zyly miały odsłonięty drut, jeden nie. No i na jednym odsłoniętym probówka pokazuje napięcie, na drugim odsłoniętym nie pokazuje, a na tym uciętym na równo bardzo delikatnie się żarzy. Wziąłem multimetr i między dwoma odsłoniętymi pokazuje ~230V, a między tym gdzie delikatnie się żarzy a pozostałymi pokazuje 0 - ani na chwilę nie drgnie. Szybko w internety i od "przewód ochronny nie dokręcony gdzieś w puszcze", po "zadzwoń po elektryka". No i przyszedłem na forum rolnicze po poradę 😅

• AgroTeam
Opublikowano
soltys48 napisał:

18 minut temu, griga napisał:

Słowo kluczowe to hodowla 

Dokładnie, dlatego każdy ma inne potrzeby. U mnie ten jeden robi 300h

Opublikowano
10 godzin temu, krilan06 napisał:

Wątpię że on od początku był tym 6-tym ciągnikiem na gospodarstwie

jak to u każdego bywa:

na początku była tylko trzydziestka, potem została drugim ciągnikiem na gospodarstwie, potem trzecim, teraz jest już jako czwarty, ale to nie zmienia faktu że kiedyś była sama, i robiła wszystko

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, bratrolnika napisał:

ale to nie zmienia faktu że kiedyś była sama, i robiła wszystko

Tylko zostaje jeszcze pytanie czy ten właściciel tej 30 od początku miał powiedzmy 20 hektarów+ pół wsi usług, czy może miał jak większość 3-5 i stopniowo dobierał pola i kupował kolejne większe ciągniki??? 🤔

Opublikowano
20 godzin temu, szymon09875 napisał:

No właśnie o to chodzi, że te markowe fajnie w dłoni leżą, ale tak jak piszesz, nie ma sensu wydawać 2 albo i 3 razy tyle na klucze jeśli używasz ich raz na jakiś czas. 

no właśnie ja już nie mam dylematu co do aku dedra czy yato bo to już są zabawki, teraz zastanawiam się nad milwuakke lub metabo 

18 godzin temu, griga napisał:

Druga zabawka. A kabina mi się podoba, szukając mfa mało brakło a był by 2250

te 4ki już pisałem, ogarniam, bardzo fajne i promień skrętu z napędem prawie jak 60tka bez napędu, zwrotne to, tylko ja już do 6tek przyzwyczajony to dla mnie nie ma tego kopa  

17 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Tam jest popierdolone z tymi kanałami olejowymi w obudowie skrzyni - puszczają oryngi na łączeniach , traci ciśnienie po drodze i szukanie przyczyny.

ciężki temat, czeka mnie to tylko nie wiem kiedy, zdam relacje 

17 godzin temu, jahooo napisał:

Dlatego napisałem, że da się zrobić, jak "nasi" nie robili patentów, tam nie ma nic strasznego, jak się robi z katalogiem i z głową

Dobry jest też 2650 - z turbina ma 80KM, bardzo zwrotny, kabiny zwykle SG2, tylko wada taka, że na szosie dość wolny

to to samo masz 3jki 4ki i 6tki, skrzynie te same, częstym modem jest turbo do tych 50tek  

5 godzin temu, slawek74 napisał:

na 25ha mam 4 ciągniki... i co w tym dziwnego 🤔

mi pękło 30  przy 20 ogonach to są 2 a 3ci kupiony remonik mały strzelam  

Opublikowano (edytowane)

Pany pytanie odnośnie kombajnów Claas tych mniejszych typu 68s ewentualnie 130 150 bo chyba takie było znaczenia. Znajomy się zastanawia wymienić bizona na to i pytanie czy warto jaką to ma rzeczywistą wydajność no i jak to się ogólnie sprawuje

Edytowane przez migacz
Opublikowano
2 godziny temu, migacz napisał:

Pany pytanie odnośnie kombajnów Claas tych mniejszych typu 68s ewentualnie 130 150 bo chyba takie było znaczenia. Znajomy się zastanawia wymienić bizona na to i pytanie czy warto jaką to ma rzeczywistą wydajność no i jak to się ogólnie sprawuje

Bodajże 68 to to trochę mniej niż  Mercator, sprawdź sobie parametry, w zasadzie z hederem 3,6m  czy 3,9m niewiele ustępuje Bizonowi w wydajności, za to jest ciut zwrotniejszy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v