Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, galan99 napisał:

Jaka wilgotność była ?.

13,5-14

2 godziny temu, STIG13 napisał:

Do osób z okolic Zamościa

Starowiejska chyba w remoncie? Czepia się policja za stanie na tej bocznej od ronda do ronda bo tam 8 ton? Czy nie ma kolejek do ZZZ

chyba Powiatowa miała byc remontowana

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dziś będą żniwa na pełną parę 13 % będzie miała 13 godzina .

Zaraz na skupach będą kolejki i cena zjazdowa jak na skoczni .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
Michał88 napisał:

U mnie średnio wychodzi koło 9 ton z ha ale białko poniżej 10. Pszenica piękna ale białka brak.

Na skupie kolega mówił że przywożą mu głównie pszenicę z białkiem od 8% do 11% wyższe białko bardzo rzadko sie zdarza...

• 0
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

Dziś będą żniwa na pełną parę 13 % będzie miała 13 godzina .

Zaraz na skupach będą kolejki i cena zjazdowa jak na skoczni .

Galan tobie płacą za sianie tej propagandy sukcesu 😁 Też jestem z zamojskiego i o tej porze to jęczmień może będzie miał 14% rok temu była cisza po żniwach w tym roku dopiero początek czyli powtórka żniw 2021r 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, GRZES1545 napisał:

Macie już jakieś oferty kwalifikatu, jakie ceny u was?

Narazie jęczmień coś koło 230-260.Pszenicy brak przez pogodę. Przedstawiciel pieprzy ze nie ma co liczyć na jakieś mega obnizki, bo mają materiał siewny z zeszlego roku i ponieśli duże koszty. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

To może niech jeszcze z rok potrzymają to im się koszta wrócą. Oni tam nie słyszeli o wolnym rynku? Jakbym pojechał na skup i powiedział właścicielowi żeby mi dołożył bo miałem koszty duże 😂😂😂

Pewnie by ta anegdote o rolniku z dużymi kosztami kilka lat powtarzał 😂😁

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, ksiaze napisał:

a to ciekawa sytuacja...zrzucił się statek ze śrutą sojową w porcie...i nie ma kto tego szybko zasypać pszenicą..raptem 60 tys ton potrzeba...a może w kraju nie ma tyle zboża co opowiadają media i ktoś na tym sprytnie trzyma rękę, żeby była cicho szaaaaa...

Sprawa jest dość prosta. Kto ma zboże zeszłoroczne ten ma parametry i trzyma bo liczy że zdrożeje. Kto ma jakość z obecnych zbiorów też będzie trzymał  Nowa pszenica czeka na skoszenie, ma marną jakość i może nie nadawać się na eksport.  

• Like 1
  • 0
Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

wcale nie. rolnik może też kupić od drugiego. Albo powiedzmy miałem kupić na 10 ha ale kupię tylko na 1 żebym za rok miał na rozmnożenie

A jak ktoś kupuje na 100 albo 200 ha i siłą rzeczy musi kupić cześć "nowego" zboża??

• 0
Opublikowano
24 minuty temu, Kaszlak79 napisał:

Prawda taka że jak pomyślą to ceny o złotówkę nie obniżą. Rolnik materiał kupić musi, ponarzeka, postraszy że Sejm spali a na koniec kupi 😉.

Nie prawda. Rolnik jak chce to kupi a jak nie chce to zasieje swoim. Bo czym ten kwalifikat różni się od własnego ziarna? 

Młynek, wialnia czy co kto ma + dobra zaprawa i nawóz donasienny i masz towar lepszy niż kwalifikat. 

Ja jedynie biorę na hektar nową odmianę na spróbowanie albo z sąsiadem się wymieniamy. 

• 0
Opublikowano
7 minut temu, melon10641 napisał:

Nie prawda. Rolnik jak chce to kupi a jak nie chce to zasieje swoim. Bo czym ten kwalifikat różni się od własnego ziarna? 

Młynek, wialnia czy co kto ma + dobra zaprawa i nawóz donasienny i masz towar lepszy niż kwalifikat. 

Ja jedynie biorę na hektar nową odmianę na spróbowanie albo z sąsiadem się wymieniamy. 

już widzę siłę kiełkowania własnego zboża w tym roku......

• 0
Opublikowano
melon10641 napisał:

24 minuty temu, Kaszlak79 napisał:

Prawda taka że jak pomyślą to ceny o złotówkę nie obniżą. Rolnik materiał kupić musi, ponarzeka, postraszy że Sejm spali a na koniec kupi 😉.

https://igrit.pl/artykul/klasyfikacje-i-oznakowania-materialu-siewnego-276 To tak na szybko.

• 0
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, ksiaze napisał:

już widzę siłę kiełkowania własnego zboża w tym roku......

A kwalifikat to w szklarni rośnie? Któregoś roku kupowałem kwailifikat ze zdolnością kiełkowania 82%. Na moim mi wychodziło ponad 90%. 

Edytowane przez Jacolino
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

Kaszlak no to tyle z teorii. A w praktyce jak to bywa? Ten kwalifikat to jakiś super ekstra a swoje ziarno to takie złe? 

Ja kupuję po 2-3 odmiany co 2-3 lata na spróbowanie i jak coś się nadaje to mam już na siew. A tak sieje swoim. Wizualnie ziarno nie różni się od swojego. A w galerii tutaj na AF to nie jeden wrzucał jakie badziewie kupił albo zanieczyszczona pszenica jęczmieniem.

• 0
Opublikowano

Mnie uczono że dobry teoretyk będzie zawsze lepszym praktykiem. Tobie nie umniejszam bo cię nie znam, ale uważam że w przeciętnym gospodarstwie rolnym nie ma wiedzy oraz warunków aby corocznie produkować materiał siewny który nie straci przez parę sezonów na jakości. To że można kupić badziewie z etykietą - no cóż, człowiek widzi co kupuję, od kogo i jakiego producenta. To tyle w temacie bo się znowu ot robi.

• 0
Opublikowano

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-w-czesci-polski-zniwa-przekroczyly-polmetek-juz-mozna-ocenic,nId,6951633      Cwelus dzisiaj ponownie w wywiadzie twierdził , że rolnicy mają tyle dopłat, że nie wiedzą co z pieniędzmi  robić , tylko dać w mo.....dę    !

5 godzin temu, dzidzia202 napisał:

Ja kosiłem wczoraj plon bez rewelacji ok 5,5t (dzis zaczynam dzialki lepsze gdzie zawsze srednia mi podniosa zobaczymy jak bedzie )z ha jedyny plus że wszystko na konsumcje przechodzi.parametry u mnie to 

Białko 14.5

Gluten28.5

Gestosc 78

Wilgotność 14.7

Jaki powiat  ? 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v