Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

No cóż, wychodzi że jak nie będzie jakiegoś kolejnego programiku "Fallus+" tak jak za zeszły sezon (czego nie popieram...), to jeśli chodzi o pszenicę większość będzie waliła smerfa głowie jak wyjdzie na zero lub minimalnie na plus. Dziś jeden wariat wjechał koło południa na chwilę w pszenicę, wyszło mu coś 28% i dał spokój. Byłem na jednym moim polu, ziarno miękkie, znalazłem jedno skiełkowane (tak na szybko, 2-3 kłosy zerwane). Na szczęście większość pszenicy stoi ale tam gdzie leży słoma już jest gnój. Po południu przeszedł godzinny deszcz. Masakra.

• 0
Opublikowano

Wykosiłem kilka dni temu trochę na siew. Rozsypana warstwą max 10 cm.  Przez 5 dni wilgotność spadła z 16,5 do 14,2.   Sprawdzałem dziś wieczorem w polu to z ręki 17,5 także po kombajnie i ze 20 może być gdyż słoma dołem mokra.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

u nas wczoraj padało dziś pszenica 14-15% jutro do koszenia powinna być.

teraz słoma już stara sie robi to tak wody z ziemie nie ciągnie jak jeszcze 2 tygodnie temu, kiedy bywała zielonkowata.

6 godzin temu, Ulman napisał:

Białko zawsze idzie w parze z glutenem w proporcji 1 do 2

10 w tym roku jest realne a i w 11 uwierzę 

nie zawsze bo ostatnio u kapki miała 13,3% białka ale glutenu tylko 24 i poszła po najniższej cenie więc możliwe że gluten zależy również od kupującego :) 

• 0
Opublikowano
6 minut temu, 01_Spider napisał:

Wykosiłem kilka dni temu trochę na siew. Rozsypana warstwą max 10 cm.  Przez 5 dni wilgotność spadła z 16,5 do 14,2.   Sprawdzałem dziś wieczorem w polu to z ręki 17,5 także po kombajnie i ze 20 może być gdyż słoma dołem mokra.

chyba Ci się miernik przestawił albo nie to zboże mierzysz...

nie opowiadaj bzdur że zboże ci w 5 dni wyschło 2%...TO ZBOŻE ZA ROK BĘDZIE MIAŁO TYLE SAMO WILGOTNOŚCI CO W DNIU MŁÓCENIA...

TYLKO SŁOŃCE I SUSZARNIA SUSZY

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, panczo1922 napisał:

Jak długo żyję to nie pamiętam takiej gównianej pogody w żniwa!!! 

U mnie pogoda skończyła się gdzieś ok 15 lipca... 

Ja pamiętam i to niedawno miałem krótkosłome pszenżyto remiko porosło w kłosie i plon też słaby był. Ja zdążyłem złapać gorczycę i pszenicę wyke zaczołem 24 lipca  ale się jeszcze nie nadawała i dałem se spokój a teraz każdy deszcz wbija mi ją w ziemie ale co zrobisz nic nie zrobisz na pogodę nie masz wpływu chyba że trza iść z kopertą do księdza:)

• 0
Opublikowano (edytowane)

jest nadzieje że od czwartku powórci lato także można zluzować slipy, parametrów już w większości nie będzie ale to wciąż dobra paszówka powinna być.

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, Tigon napisał:

u nas wczoraj padało dziś pszenica 14-15% jutro do koszenia powinna być.

teraz słoma już stara sie robi to tak wody z ziemie nie ciągnie jak jeszcze 2 tygodnie temu, kiedy bywała zielonkowata.

nie zawsze bo ostatnio u kapki miała 13,3% białka ale glutenu tylko 24 i poszła po najniższej cenie więc możliwe że gluten zależy również od kupującego :) 

Nigdy nie będzie idealnie 1 do 2 ale też nie będziesz miał pszenicy z białkiem 15 a glutenem 20.

W jakim powiecie tak pszenica przeschła?

• 0
Opublikowano (edytowane)

jarosław, oczywiście o godzinie 17 ale wiatr robi swoje 3x szybciej niż słonko. Po 18 blisko przeszła burza, ale nie dosięgła na szczęście.

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, ksiaze napisał:

nie opowiadaj bzdur że zboże ci w 5 dni wyschło 2%...TO ZBOŻE ZA ROK BĘDZIE MIAŁO TYLE SAMO WILGOTNOŚCI CO W DNIU MŁÓCENIA...

Jak rozsypane naprawdę cienką warstwą a dodatkowo na przeciągu w stodole to podczas słonecznej pogody może tyle spaść, nie raz już to praktykowałem. Tylko warstwa musi być naprawdę cienka no i trzeba ze 2 razy dziennie przemieszać. Oczywiście gdy nie ma słońca i powierze ma wysoką wilgotność to nie doschnie. Suszyłem tak grykę, soję, tylko są to niewielkie ilości.

• 0
Opublikowano

U mnie plony lux tylko parametry cienkie , dzis wywiozl 15.7tony z rownych 2 hektarow po 790netto STW sokolow podlaski . Mysle ze paszowka ceny nie zlapie ale konsumpcja powinna. Pozyjemy zobaczymy.

• 0
Opublikowano
ksiaze napisał:

6 minut temu, 01_Spider napisał:

i tu się zdziwisz, w zeszłym roku miałem pszenicę koszona 15% ok 15t leżało na pryzmie w stodole. W tym roku w lutym sprzedałem, to na skupię wilgotnościomierz pokazal ok 12,5% ani razu nie gartalem, jak wykosilem tak leżała na kupię do sprzedaży. W tym roku wykosilem już ok 12t o wilgotności 15.5% i nic się z nią nie dzieje, żadne rozsypywanie na 10cm. Co innego silosy gdzie 14% czasem to potrafi się grzac

• 0
Opublikowano (edytowane)

Co roku ta sama historia praktycznie, że konsumpcja będzie dużo droższa..  nie pamiętam w ostatnich latach żeby między paszówką a konsumcją była kiedyś wieksza roznica niż w żniwa.. największe pieniądz handlarze wtedy robią na malorolnych. macie wpojone takie myślenie a później raptem robi się 20-40zl różnicy na tonie bo jakby z paszowki - tylko z nazwy, nie robili jedzenia to byscie dawno głodowali 

Edytowane przez skywalker89
  • Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v