Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
31 minut temu, Tomek90 napisał:

Wszyscy wiedzą ze paprykasz to trepaczka i nikt nie bierze ciebie na serio. 

Skoro tak uwazasz

Jutro ci pokaze jakie geste pszenice mam

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, paprykarz123456789 napisał:

Ja tam z centrali sieje 200 kg a ze swoich 250 kg chyba ze po kukurydzy wtedy 300

O połowe za duzo siejesz , chyba że masz kwaśne ziemie

• 0
Opublikowano
25 minut temu, miwigos napisał:

O połowe za duzo siejesz , chyba że masz kwaśne ziemie

W tym roku pierwszy raz provki glebowe ale powiem tak nigdy nie byly nawozone wapnem sypkim a raz badałem jedno pole to bylo 5.5 jak się okazało drutowiec robil robote.

Ale mam siewnik poznaniak i no gline. Rzepak ze swoich nasion 5kg na ha to 3 tony zebrałem z jednej dzilaki

• 0
Opublikowano

Dzisiaj podpisane dwa auta na paszówke 880 zł netto,  białko u nas tragedia w Lubuskim, odmiana fenomen na azocie min  160 N w czystym białko 10,4....susza czerwcowa zrobiła swoje, pierwszy porządny deszcz w czerwcu 22

• 0
Opublikowano (edytowane)

Białko przy suszy to akurat powinno być na wysokim poziomie , chyba że na końcówce dojrzewania i jak już ziarno jest dojrzałe technicznie zaczną padać deszcze , to wówczas każde opady odbijają się na parametrach w tym i na białku

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano

Zboże z Ukrainy. Co dalej?

A to oznacza, że nadwyżka ukraińskiego zboża wyniesie 45 mln t. To więcej niż wynosi roczna produkcja w Polsce.

Zaś na drugi rok będzie to X 2 CZYLI 45 MIL X 2 = 90 MIL NADWYŻKI jak dosieją w tym roku kraje Unii na Ukrainie .

• 0
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Michał88 napisał:

Starodawne myślenie, 3 kg rapsu na ha to już max, pszenica zawsze około 180.

Ale slomy wiecej moze będzie. Ja zasialem findusa z własnych nasion to 220 kg i aby 6 ton sypalo. 

Edytowane przez paprykarz123456789
  • 0
Opublikowano

Większośc słome zostawia na polu, więc po co jej aż tak dużo

• 0
Opublikowano
29 minut temu, marek1977 napisał:

A wg komisarza Wojciechowskiego mieli mieć bardzo niskie zbiory. XD Tak samo kłamał w sprawie korytarzy zbożowych przez Polskę, żeby Afryka miała co jeść. Po czasie ta bezczelna kukła pisała,że droga zboża dla Afryki nie prowadzi przez Polskę.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Przestali by gadać głupoty, że Ukr ratuje biedne kraje w Afryce tanim zbożem, zdecydowana większość tego taniego zboża trafiło do UE nabijając kasę wielkim koncernom.

• Like 3
  • 0
Opublikowano

A to wielkie koncerny jedzą to zboże? 

To wszystko naczynia połączone i jak takiego kraju jak Ukrainą braknie w tej układance to finalnie gdzieś tego zboża zabraknie.  Tak ciężko to pojąć?  

A gdzie braknie? A u tego co najbiedniejszy. 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
35 minut temu, PawelWlkp napisał:

A to wielkie koncerny jedzą to zboże? 

To wszystko naczynia połączone i jak takiego kraju jak Ukrainą braknie w tej układance to finalnie gdzieś tego zboża zabraknie.  Tak ciężko to pojąć?  

A gdzie braknie? A u tego co najbiedniejszy. 

Miło nam Pana gościć w skromnych progach, Panie Klarenbach🤣

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Cóż za dowcip wyszukany.  Jak nie ogarniasz jak działa świat to już twoj problem. Wiem że tu większość roi jakieś teorie spiskowe. Zboże z Ukrainy pojedzie zarobią na tym koncerny A droga jaka pokona jest dla nich nieważna. Tam w tych koncernach to i tak wyjątkowo rozsądni ludzie zasiadają bo jakby to forumowi mądrale zasiadali w zarządach to by pół świata zagłodzili bo przecież im się cena należy. 

• 0
Opublikowano

@PawelWlkp, nie wiem co Ty gdzieś tam sobie robisz, czy czym się zajmujesz, ale taki Ty mądry, że życzę Ci tak uczciwej konkurencji, jaką ja mam względem niekoncernowego zboża z Ukrainy. 
I Ci jeszcze dopowiem, że mnie chuy obchodzą głodujące murzyniątka, bo swoich problemów dość mam w tym euroecozyebowie. Rozumi? 

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v