Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Bartek933 napisał:

jeden młyn prosi o próbkę pszenicy i wtedy wypowie się czy coś kupi. POS

Banda hipokrytów. 🤦‍♂️

Jak brali ukrowskie to nic nie badali a od polskiego rolnika już tak. 🤬

• 0
Opublikowano (edytowane)

Normalnie jaja nawet z punktu widzenia kupującego, wczoraj miałem propozycję żeby zabrać 40 t pszenżyta 1000zł brutto, płatność po 6 mies

obraz.png

Edytowane przez ws71
  • 0
Opublikowano

Wczoraj jechałem A4 to widziałem jak służba skarbowa konwojowała ciężarówki, dwa konwoje po 4-5 tirów. Pewnie dalej ciągną z Ukrainy. Pewnie teraz jedzie do niemca i wraca do nas już jako z unii.

• 0
Opublikowano
26 minut temu, panczo1922 napisał:

Czarno to wszystko widzę...

Będzie kolor czerwony na rynku

Po ogłoszeniu dopłat kierunek jest tylko jeden

Cały czas był tylko jeden kierunek, teraz tylko przez te dopłaty będzie dobicie ceny 

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, solek01 napisał:

Wczoraj jechałem A4 to widziałem jak służba skarbowa konwojowała ciężarówki, dwa konwoje po 4-5 tirów. Pewnie dalej ciągną z Ukrainy. Pewnie teraz jedzie do niemca i wraca do nas już jako z unii.

Na tym samym aucie wraca ,tylko papiery nowe.Chemirol 910 i nikogo ze zboże nie ma , kupują bez ograniczeń.

Edytowane przez marek1977
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Już nie nadążam za tymi dopłatami, jeśli sprzedawałem w grudniu i w styczniu to będę się mógł o coś ubiegać w końcu czy nie? Jak ktoś sprzedał przed 15 kwietnia za 900zł to nic nie dostanie, a Ci co po 15ym to dostaną wyrównanie do 1400zł? Czy coś namieszałem?

Bo coś mi nie pasuje, w styczniu sprzedałem po 1200, a Ci co nie sprzedali dostaną wyrównanie do 1400? Czyli jeszcze mam komuś dopłacić?

Edytowane przez Dastan
  • 0
Opublikowano

Jeżeli sprzedawałeś tylko pszenicę lub kukurydzę do 14 kwietnia to możesz się ubiegać, już składać wniosek w terminie do końca maja. 

Do innych zbóż i pszenicy sprzedawanych od 15 kwietnia ma być dopiero nabór ogłoszony. 

• 0
Opublikowano
Dnia 8.01.2023 o 23:36, Marcin34 napisał:

Konsumpcja ile

Kto w okolicach Bychawy tyle płaci?

Dnia 8.01.2023 o 23:36, Marcin34 napisał:

Konsumpcja ile

Kto w okolicach Bychawy tyle płaci?

• 0
Opublikowano
47 minut temu, driver24 napisał:

Jeżeli sprzedawałeś tylko pszenicę lub kukurydzę do 14 kwietnia to możesz się ubiegać, już składać wniosek w terminie do końca maja. 

Do innych zbóż i pszenicy sprzedawanych od 15 kwietnia ma być dopiero nabór ogłoszony. 

Kukurydza mokra też się łapie? gdzie wniosek można składać?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, solek01 napisał:

To też jest jakis wielki wał , cła zniesiono tylko na zboża a pierwszy konwój wiózł jaja i mięso drobiowe ?? To co to za tranzyt skoro do UE trzeba zapłacić cło na te produkty ? Przecież te 5 tirów nie pojechało do portu by to załadować na statek -chyba ze wycieczkowy statek i te 5 tirów właśnie starczy na miesięczny rejs :) . To wszystko jest niepoważne ,zrobili jakieś ustawki z pseudotranzytem , zwykły zjadacz chleba nie ma do tego wglądu , nikt nie podaje gdzie i ile jest wwożone ? Ten tranzyt jest tylko po to by pokazać że niby można tranzytować przez Polskę bez przekrętów ale już zapowiedzieli ze KAS będzie woził tyłko do piątku a potem znów wróci samowola jak było poprzednio . Telus w TV założył okulary by wydawał się poważniejszy i przedstawiany jest jako herkules co dzielnie walczy i nie ustępuje , by omamić rolników ze niby wynegocjował najlepsze rozwiazanie ,resortowa TVP już pieje peany że Polska więcej ugrała niż mogła , a na weekendzie podpiszą zdjęcie ceł z ukrainą z niby długą lista zakazów :) . podparci że pseudotranzyt działał przez tydzień to i w przyszłości zadziała :) . A jak tylko postawia parafkę na dokumencie UE to się okaże że ;rzepaku nie wolno wwozić -tylko canole , pszenicy nie wolno wwozić -tylko produkt pszenico podobny, Kukurydzy nie wolno wwozić -tylko śrut kiszony, owoców mrożonych nie wolno wwozić -tylko schłodzone wjadą itd. Mamy przykład z tego roku gdzie z premedytacją wymyslili zboże techniczne i czyściwo zbożowe - Każdy przepis można obejść a w tym ukraińcy nie przebierają , są skłonni do każdego oszustwa i nie tylko podczas wojny bo kurczak odkostniony miał kiedyś iść do PL więc obcinali skrzydła i nazywali to odkostniony produkt . To nie jest partner handlowy -to taki myk że wcisną każdy chłam byle by zarobić /

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, marks50 napisał:

To też jest jakis wielki wał , cła zniesiono tylko na zboża a pierwszy konwój wiózł jaja i mięso drobiowe ?? To co to za tranzyt skoro do UE trzeba zapłacić cło na te produkty ? Przecież te 5 tirów nie pojechało do portu by to załadować na statek -chyba ze wycieczkowy statek i te 5 tirów właśnie starczy na miesięczny rejs :) . To wszystko jest niepoważne ,zrobili jakieś ustawki z pseudotranzytem , zwykły zjadacz chleba nie ma do tego wglądu , nikt nie podaje gdzie i ile jest wwożone ? Ten tranzyt jest tylko po to by pokazać że niby można tranzytować przez Polskę bez przekrętów ale już zapowiedzieli ze KAS będzie woził tyłko do piątku a potem znów wróci samowola jak było poprzednio . Telus w TV założył okulary by wydawał się poważniejszy i przedstawiany jest jako herkules co dzielnie walczy i nie ustępuje , by omamić rolników ze niby wynegocjował najlepsze rozwiazanie ,resortowa TVP już pieje peany że Polska więcej ugrała niż mogła , a na weekendzie podpiszą zdjęcie ceł z ukrainą z niby długą lista zakazów :) . podparci że pseudotranzyt działał przez tydzień to i w przyszłości zadziała :) . A jak tylko postawia parafkę na dokumencie UE to się okaże że ;rzepaku nie wolno wwozić -tylko canole , pszenicy nie wolno wwozić -tylko produkt pszenico podobny, Kukurydzy nie wolno wwozić -tylko śrut kiszony, owoców mrożonych nie wolno wwozić -tylko schłodzone wjadą itd. Mamy przykład z tego roku gdzie z premedytacją wymyslili zboże techniczne i czyściwo zbożowe - Każdy przepis można obejść a w tym ukraińcy nie przebierają , są skłonni do każdego oszustwa i nie tylko podczas wojny bo kurczak odkostniony miał kiedyś iść do PL więc obcinali skrzydła i nazywali to odkostniony produkt . To nie jest partner handlowy -to taki myk że wcisną każdy chłam byle by zarobić /

Cło jest zniesione na wszystkie produkty z Ukrainy. 

• 0
Opublikowano
18 godzin temu, GRZES1545 napisał:

No...dziś w agrobiznes to same rekordy w Europie  Polska również przewidują rekord wszechczasow w produkcji zbóż na 2023r 😮

Nom niektórzy to już pewnie 3 rok będą magazynować 🙆‍♂️ preparaty na wołki pójdą w górę panowie. 

Ale czemu się dziwić?? Tu na AF od zawsze są rekordowe plony.

17 godzin temu, witejus napisał:

Jeśli dziś kilkuset hektarowi obszarnicy jęczą ze pójdą z torbami , a nawet taki 1000 hektarowy Gryn wystaje na drogach to niedługo tu będzie druga Ukraina i kilkudziesięciotysięczne latyfundia w rękach...ukraińców.

Tak jęczą że w moich stronach w przetargach ofertowych KOWR ponad 30 chętnych na jedną działkę. Ci po 200 ha i więcej pozakładali gospodarki na dzieci studiujące gdzieś w Warszawie byle tylko zwiększyć szansę. Ci po 100 ha podzielili gospodarki na współmałżonka z intercyzą. A taki Gryn to ma samych dopłat bańkę, nie żałuj go. Ukraińcy w swoim kraju g&wno mają do gadania jeśli chodzi o gospodarstwa wielkoobszarowe, tam rządzi kapitał z Europy Zachodniej.

17 godzin temu, mds212 napisał:

Ten Gryn to cwaniak jakich mało. Oby tylko sie gdzies do koryta nie dorwal bo wtedy nie wroze dobrze polskiemu rolnictwu.

Oczywiście że cwaniak, buntuje drobnicę żeby mieć poklask i żeby miał czyimi rękami żar podgartywać.

16 godzin temu, dzidzia202 napisał:

Co wy z tymi dużymi gospodarstwami ludziom w d*pach się poprzewracało od tego dobrobytu. J mam 25ha żona chodzi do pracy spłacamy dom mamy 2 samochody i jakieś perspektywy. Czas z dziećmi beż cenny w wolnych chwilach. Ja maksymalnie bym chciał 35ha żeby fajna 4 połówkę zrobic i koniec nie będę się zabijać o więcej na koncie życie jest na to za krótkie. 

Bo są tacy co liczą że po 1989 uda im się w dwa, trzy pokolenia stworzyć majątek ziemski na miarę tych z Polski przedwojennej.

14 godzin temu, machtomi napisał:

Sprzedajecie czy czekacie?

Ja czekam już tylko dlatego że nie chce mi się odpinać maszyn do pracy przy kukurydzy od ciągników...

13 godzin temu, lukasz1995 napisał:

Ja własnie widzę,jak znajomy w dwie osoby się męczą na 200 ha,ale i tak im mało,z tego co słyszałem.Teraz może i roboty tak nie ma,ale jak przyjda żniwa i pózniej jest ostra jazda do samej zimy

Takim ciągle mało, choroba co się nazywa żądza pieniądza - chciwość. Jarosław I Polskęzbaw Szczerbaty miał rację, polski chłop jest chytry.

13 godzin temu, Leszy napisał:

200 ha samej roślinnej to możesz mieć więcej wolnego niż każdy etatowiec(może oprócz nauczycieli). 

Jak masz to w 10-15 kawałkach to owszem. Gorzej jak pola rozłożone w dwóch powiatach, 4 gminach i 10 wioskach. W moich stronach prawie każdy powyżej 100 ha tak ma.

12 godzin temu, krilan06 napisał:

Fajnie że Polaków o zgodę się zapytali czy mogą u nas postawić te silosy 😂

Polak to już taki człowiek że nie trzeba go o nic pytać, rzuci się jakiś ochłap i będzie szczęśliwy że dostał za darmo.

1 godzinę temu, panczo1922 napisał:

przecież obiecali !!!🤣

Sam Jarosław tak mówił :P.

• 0
Opublikowano

Skoro Ty sie nie utrzymujesz ze swojego pola to nie zebraj o doplaty tylko swiadczy o tym ze masz za maalo pola. Tam na ukrainie nikt nie palcze ze sprzedaje pszencie po 600zl tylko sprzedaja i wychodza na swoje

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, ws71 napisał:

Te plony to akurat szacują im Amerykanie, naprawdę ile mają to podejrzewam że sami Rosjanie nie wiedzą, tam każdy kombinuje byle zarobić, eksport zbóż z Rosji np do Kazachstanu wzrósł w ciągu roku o 150%, jednocześnie dziwnym zbiegiem okoliczności Kazachstan stał sie jednym z wiekszych eksporterów zbóż na teren Unii, drugim ciekawym przykładem jest Białoruś tam też ponoć wjechało 3mln t rosyjskiego zboża i po krótkim czasie nawet Litwa stala sie znaczącym eksporterem zbóż 😀

Ototo...potem ktoś wspomina że niby Embargo na Rosyjske produkty  jest😎

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, Kaszlak79 napisał:

Gryn to ma samych dopłat bańkę, nie żałuj go.

Nawet nie pomyślałem o tym

4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Ototo...potem ktoś wspomina że niby Embargo na Rosyjske produkty  jest😎

Ostatnio w temacie o nawozach było zdjęcie etykiety ,,litewskiego" mocznika wyprodukowanego w rosyjskiej fabryce w Kujbyszewie🥴

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v