Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, micgal39533 napisał:

najwięcej do powiedzenia mają Ci co z gospodarstwem mają tyle wspólnego co rząd z prawdą, a te teksty o super ciągnikach to szkoda gadać, lepiej żeby dalej łursus 360 był to by się tak w oczy nie rzucał 

To by się przyjebali że nie ekologiczny itd.

Tak Michał, i skończy się sprzedaż, produkcja części,maszyn itd. Pewnie kilka firm upadnie a z nimi kilka tysięcy ludzi pracę straci.

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, masa24 napisał:

Czytam posty , wiadomo ze są mądrzejsze i głupsze. Można się pokłócić bo sam lubiłem to tu robić. Ale jakim trzeba być pierdolnietym żeby pisac : oho czego płaczecie , trzeba było płakać rok temu jak mieliście super zyski  albo w stylu narzekają ze bieda a na strajku super ciągniki itp. Przecież to chyba niemożliwe żeby takie rzeczy pisał rolnik ….. Posłuchaj kretynie jeden z drugim. Nikt tu nie płacze z tego powodu . Większość zdaje sobie sprawę z tego ze magazynowanie to jest ryzyko , może zdrożeć stanieć itp i trzeba zdawać sobie z tego sprawę . Nie o to mamy pretensje . Tak jak pisałem tu jednemu , hobbyści którzy maja po 5 czy 10 hektarow żyją z czego innego udają wielce mądrych , mowia macie za swoje , po co kredyty na ciągniki , po co czynsze . To ja wam odpowiadam : wiesz po co ? Po gowno ! Gowno kogo obchodzi ile dawał czynszu czy Kupil sobie starego zetora czy nowego fendta . Każdy zdaje sobie sprawę z ryzyka . Poprostu chcemy mieć rynek dla swoich towarow . Chcemy  mieć gfzie sprzedac swoje płody rolne za rynkowa cenę ! Nie chcemy zalewu tankego badziewia w imię pomocy . 

Co rozumiesz przez rynkowa cenę? Jak słysze taki tekst to mnie śmiech przez łzy ogarnia[ pisze to jako hodowca trzody chlewnej] rynkowa cena i Unia to sa dwa wzajemnie się wykluczające twierdzenia.

@LeszyTo ze zaczyna iść w strone 1929 r, dla rolnictwa to skończylo się katastrofą

• 0
Opublikowano (edytowane)

Silkon bank poległ w USA bo miał obligacje USA ale dodrukowali dolarów i zatrzymali kulę śnieżna  ,Swiss bank w szwajcari poległ bo miał obligacje amerykańskie i banków ale zresetowali część obligacji ( powiedzieli że ich nie ma) i bank jakoś gra na czas , Dziś wieśći że Deutsche bank się przekręci , wielki szczyt w kołchozie bo 50 biliardów długu , ciekawie to nie wygląda .

Edytowane przez marks50
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek1979 napisał:

Dzisiaj byłem na jednym lokalnym skupie. Zboża wszedzie nawalone po dach,taki ruch, bierze tylko pszenice i to trzeba uzgadniać na jaki dzień bo nie ma miejsca. Dzisiaj po 90 brutto. 

a ja bełem też na  lokalnym skupie i cisza ,.... ani wjazdu ani wyjazdu , w wielkopolsce

• 0
Opublikowano
29 minut temu, ws71 napisał:

Co rozumiesz przez rynkowa cenę? Jak słysze taki tekst to mnie śmiech przez łzy ogarnia[ pisze to jako hodowca trzody chlewnej] rynkowa cena i Unia to sa dwa wzajemnie się wykluczające twierdzenia.

@LeszyTo ze zaczyna iść w strone 1929 r, dla rolnictwa to skończylo się katastrofą

Rynkowa to chociażby oparta o ten matif na który każdy się powoluje….. obecnie u nas cenę określa cena pszenicy na Ukrainie 

• 0
Opublikowano

Skoro w Pl cena niższa niż w UA to tym razem my im zalejmy rynek. Niech szykują silosy chyba że nam kontrolę na granicy zrobią i nie wpuszczą słabego towaru

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

O to to nie , będzie jak z malinami jak zwożono do Polski z ukrainy to OK  a jak chciano zrobić reeksport to wielkie krzyki na ukrainie - taki system nam zafundowali .

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Słaby towar już dawno ludzie świnie i kurczaki wysrały.

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, masa24 napisał:

Badziewiem nas zalali

ktoś cię zmuszał do zakupu? gdyby nie było chętnych do kupna to by nie przywozili

• 0
Opublikowano
37 minut temu, MleczArek napisał:

Skoro w Pl cena niższa niż w UA to tym razem my im zalejmy rynek. Niech szykują silosy chyba że nam kontrolę na granicy zrobią i nie wpuszczą słabego towaru

Pewnie by przyjęli nasze zboże ale kasy za nie to byś raczej nie zobaczył.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, nie napisał:

ktoś cię zmuszał do zakupu? gdyby nie było chętnych do kupna to by nie przywozili

Jesteś rolnikiem czy oszołomem z wpieta żółto niebieska wstążeczką w koszule? 

10 minut temu, szzone napisał:

Pewnie by przyjęli nasze zboże ale kasy za nie to byś raczej nie zobaczył.

Musisz się poświecić , oni bronią cie przed Rosja 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
31 minut temu, masa24 napisał:

Jesteś rolnikiem czy oszołomem z wpieta żółto niebieska wstążeczką w koszule? 

a ty jesteś dzieciakiem? potrafisz coś merytorycznego?? 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Badziewiem nas zalali a teraz do lepszego będziemy dopłacać do transportu na port😁

Nasz rząd to klasyczni  socjalistyczni kretyni. Bezmyślnie otworzyli granicę i wpuścili zboże bez żadnej kontroli a teraz z wielkimi trudnościami i za kupę naszej kasy będą swoją głupotę naprawiać. Im się powinno wydać dożywotni zakaz pełnienia wszelkich funkcji publicznych a najlepiej do pierdla.

• Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)

wszystko jest merytoryczne.  To ty piszesz do mnie czy ktos mnie do kupna zmuszal .  Ja nie zajmuje sie handlem zbozem ani nie prowadze hodowli zeby cokolwiek kupować. Nie mam pretensji do handlarzy bo kupuja tam gdzie czuja interes.  Mowie o calej chorej sytuacji jaka ma miejsce czyli otworzeniu granicy na towar z ukrainy. Sa tematy na ktore mozna dyskutowac i miec rozne zdanie , ale tu zdawaloby sie ze nie ma zadnego pola do dyskusji bo kazdy rolnik zdaje sobie sprawy z sytuacji jaka jest i co moze sie stac za moment.  Ty jestes rolnikiem ?  Bo naprawde dla mnie nie miesci sie w glowie , jak rolnik, zyjacy z produkcji , moze pochwalać sytuacje ktora ma miejsce?  no jak ?  jestes masochista? lubisz adrenaline czy k**wa o co chodzi ze nie jedna osoba na forum rolniczym  nie widzi nic zlego w tym przyplywie towarow z ukrainy ? Przeciez to trzeba byc rolniczym hobbysta lub kompletnym kretynem  chociaz myslacy rolnik nawet 1 czy 2 hektarowy  widzi co sie dzieje i nie pochwala tego.  Jak rolnik moze pochwalac obecna sytuacje ? no k**wa jak  ? niech mi to ktos wytlumaczy bo ja tego nei rozumiem ??   to tak jakby cie jutro na ulicy dopadl murzyn ,zgwalcil naplul a ty bys sie z tego cieszyl

Edytowane przez masa24
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.