Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Zigi94 napisał:

pora układać strategię na to co po żniwach robić

Nie mając kredytów ani żadnych innych zobowiązań planuje roczne wakacje. Ziemia odpocznie, gospodarz odpocznie a z durną, proekologiczną polityką pewnie uda się za takie ugory wyciągnąć więcej jak z konwencjonalnej. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
13 godzin temu, jacus napisał:

to podchodzi pod mafie vat-owska, pare zlotych i 25 lat z zyciorysu w kratke wyjete..

tylko glupi by sie na to zgodzil.

to bajki ruskiej onucy ktore damianek ze sputnika wzial.. ktos robi lewe interesy i sie tym chwali na prawo i lewo ???

nawet w tvn pokazali teraz bezorkowca i jego kolege..

Nie wiem czy głupi jesteś z natury czy udajesz bo sam coś takiego robiłeś i teraz odwracasz kota ogonem ?

Już dawno słyszałem o czymś takim ale to tylko słyszałem a teraz gość który tak sprzedawał mi się przyznał do tego w prywatnej rozmowie. 

Oczywiście legalnie kasa idzie za fikcyjne zboże i on oddaje ja właścicielowi i dostał od tego odsyp. 

Nie szczepiłem się niczym nie jestem naiwny jak ty. 

• 0
Opublikowano
26 minut temu, Zigi94 napisał:

ceny pszenicy nie zależą od partii rządzącej i wybory nie mają tu znaczenia. partia rządząca może co najwyżej zawyżyć ceny paliw i nawozów jak jest okazja 😀 pora układać strategię na to co po żniwach robić

To ironia , że ceny pszenicy nie zależą od rządzących ? Pamiętam trochę jak przez mgłę bo miałem wtedy parę lat , ale przed wejściem do UE w latach 90tych ile to tv natrąbiło o cłach na nasze zboże wysyłane do UE i przez to nie może być droższe. To jak oni wtedy mogli, a my teraz nie ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
22 godziny temu, magnum123 napisał:

Cenowe dno pszenica 890 jęczmień 770 żyto 640 kukurydza 870 rzepak 1970 pszenżyto 870 ceny netto. Lokalny młyn konsumpcja 950 netto

Nowy dzień i kolejna obniżka pszenica 870 jęczmień 750zyto 620 kukurydza 850 rzepak 1910 pszenżyto 840😥

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
yooo napisał:

To ironia , że ceny pszenicy nie zależą od rządzących ? Pamiętam trochę jak przez mgłę bo miałem wtedy parę lat , ale przed wejściem do UE w latach 90tych ile to tv natrąbiło o cłach na nasze zboże wysyłane do UE i przez to nie może być droższe. To jak oni wtedy mogli, a my teraz nie ?

po pierwsze wtedy Polska była w pełni suwerennym krajem i mogła więcej by chronić obywateli, po drugie w latach 90 rolnicy stanowili znaczną część społeczeństwa i głosów wyborczych. obecnie rolnicy to niewielka część, lepiej grać na obniżenie inflacji i zdobyć głosy wśród pozostałych grup społecznych

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, tomek222 napisał:

Oglądał który z was dzisiejsze fakty w TVN? Ładnie wypunktowali kłamstwa Kowalczyka, a i wypowiadali się ci założyciele oszukana wieś też odpowiedzieli pare rzeczy. Ogólnie ten reportaż na plus przynajmniej się miastowe trochę więcej dowiedzą, bo od soboty to w Polsacie chyba raz zdawkowo pokazali wygwizdanego ministra bez jakiś konkretów, a w TVN od tego czasu już kolejny tego typu reportaż i to trwający chwilę a nie kilka sekund. A o TVP to nawet nie wspominam.

sk***ysyn podniósł mi ciśnienie od samego rana. Kolaborant. 

3 minuty temu, Tomek001 napisał:

a ukraińska pszenica w jakiej cenie? odnoszę wrażenie że u nas taniej niż w rosji i ukrainie

1050 -1080 w Hrubieszowie 

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, yooo napisał:

Też to pamiętam ze od 1999 roku od kiedy zgłosilismy akcesje do UE nasza granica z niemcami to mielismy taki kocioł bo nadwyżki wypychali z niemiec ale w końcu przyszły klęski i zboże na siłę z Polski niemcy wywozili , chciał zamknąć granicę Olejniczak ale UE nie pozwalał jednak w sumie podliczono że coś tam wywioza a potem granice zamnął . Teraz bez rozsądków , bez kalkulacji i obliczeń jest wolna amerykanka a za rok jęsli zbiory na ukrainie się potwierdzą na poziomie tylko 34 mln ton, susza w Europie to zapewne wtedy rolników oskarżą o brak zapasów i na siłe będą rolnikom zboża wyciagać jak dzis sprzęt wojskowy - bo biedni ukraińcy . Tyle dobrego że to bedzie po wyborach  jak wspominał w TVN Szewnia , i tak jak na jego przykładzie pół maszynu zboża a pół graty to najwidoczniej jeden rok graty postoja pod chmurka :) i weź tu nie przyznaj racji Wicherkowi by inwestować w magazyny . Nawet Kowalczyk w TV republika powiedział ze jak zboże ponad rok poleży to nic się nie stanie :) . Nie mnie j nie ma co stać z założonymi rękami i czekać na ceny tylko walczyc o zamknięcie tej patologii na wschodniej granicy . 

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Tomek001 napisał:

to co do h..a u nas się dzieje? może trzeba sprzedawać jako ukraińskie to będą nam więcej płacić.

Bo liczy się tylko Ukraina , reszta nic nie warta.

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Zigi94 napisał:

po pierwsze wtedy Polska była w pełni suwerennym krajem i mogła więcej by chronić obywateli, po drugie w latach 90 rolnicy stanowili znaczną część społeczeństwa i głosów wyborczych. obecnie rolnicy to niewielka część, lepiej grać na obniżenie inflacji i zdobyć głosy wśród pozostałych grup społecznych

Z inflacja to w sedno trafione , a czy była w pełni suwerennym ? Sprzedawali za grosze zakłady.. choć teraz tak się chwalą skupują zakłady , a burdel z mojego podwórka zrobili w ppz Trzemeszno , zrobili gazoport chełpili się ta inwestycją i co ? Jak nas kroją na azotowych? Te wszystkie inwestycje to by sobie kabzę nabili 

• 0
Opublikowano

Dla naszej pszenicy nie ma miejsca na skupach  , najlepiej żeby  chłop dalej trzymał , muszą jak najwięcej wywieżć  tego syfu z ukrainy  zanim im się ten proceder skończy [ o ile się skończy] .

• 0
Opublikowano
18 minut temu, Tomek001 napisał:

a ukraińska pszenica w jakiej cenie? odnoszę wrażenie że u nas taniej niż w rosji i ukrainie

Porty ukraińskie ok 245$, Rosja od 150$ do 182$ t

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
37 minut temu, Tomek001 napisał:

to co do h..a u nas się dzieje? może trzeba sprzedawać jako ukraińskie to będą nam więcej płacić.

Taki ch*j że albo sprzedasz za grosze albo będziesz trzymać i będzie miejsce na ukraińska dalej. 

Ja tylko zastanawiam się gdzie są izby rolnicze szmulewicz incala reszta. Oni już dawno powinni organizować blokady, a no tak zapomniałem oni chcą wspierać biedna ukraine jak Jacuś z tego forum 

• 0
Opublikowano

nie chce sie z wyrka stać jak się widzi że soja i rzepak  poniżej 2000 i pszenica poniżej  1000 a co dopiero mysleć o robocie , na dodatek coraz więcej do tych okrągłych sum brakuje i  nie wiadomo na jakim pułapie się to  zatrzyma

trzeba chyba się mocno skupić na wniosku o dopłaty  i uprawy tak dobrać aby  dochód marny bo marny był z ARIMR  bo na dochód z uprawy się nie zanosi

minister chce wywiesć zboże nawet za dopłatą haha , ale jak nie zamkną granicy to dopłaci nie do polskiego ziarna 😀 co łuuuuuuuuunnnn pierd..........

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tobago napisał:

Bo za ukraińską przelewana jest krew narodu dlatego cena wyższa. 

Tak i oni przecież za nas walcza więc musimy siedzieć cicho. 

Dzisiaj giełda Cbot znowu dołuje, więc możemy spodziewać się kontynuacji jazdy w dół na matif. 

Edytowane przez driver24
  • 0
Opublikowano

mam 25t pszenicy ze zniw 2021 🙂  w silosie. pytanie- jak myslicie mozna jescze rok potrzymac 😄 tj np po zniwach sprzedac? bedzie miala ponad 2lata

czy lepiej nie ryzykowac bo plesnie itp...

robaka nie ma

• 0
Opublikowano
7 minut temu, ENDRIUROL napisał:

mam 25t pszenicy ze zniw 2021 🙂  w silosie. pytanie- jak myslicie mozna jescze rok potrzymac 😄 tj np po zniwach sprzedac? bedzie miala ponad 2lata

czy lepiej nie ryzykowac bo plesnie itp...

robaka nie ma

Moja kiedyś w big bag leżała ze 3 lata i wszystko ok

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.