Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Przy legalizacji wagi w zakresie (e- działka wagi) dopuszczalny błąd pomiaru to 1 lub 1,5 działki, a nie +/-300kg, bo działka musiałaby być 100kg

Standardowo wagi sa legalizowane na 3000 działek z zakresu, co dla wagi 60t daje działkę 20kg

Można zwiększyć ilość działek do nawet 10000, ale wymaga to lepszych, droższych tensjometrów

200 e < m ≤ 1.000 e ± 1,5 e
50 e < m ≤ 200 e

± 1,0 e

Zagalopowałeś się trochę. Pisałem o 360 kg różnicy pomiędzy dwoma wagami, czyli do 180 na jednej. 

A tak na marginesie, jesteś praktykiem w tej dziedzinie, czy tylko z teorii temat znasz? Bo na początku pisałeś, że wagi z podziałką 20 kg to archaizm, bo teraz to elektroniczne są? 

54 minuty temu, masa24 napisał:

a slyszales jak ostatanio banda ukraincow kazala polakowi krzyczec slawa ukrainie ??  i niech mi ktos powie ze to nieprawda ze ukraincy przesladowali ludnosc rosyjska na krymie

To nie byli Ukraińcy tylko Gruzini 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

Zagalopowałeś się trochę. Pisałem o 360 kg różnicy pomiędzy dwoma wagami, czyli do 180 na jednej. 

A tak na marginesie, jesteś praktykiem w tej dziedzinie, czy tylko z teorii temat znasz? Bo na początku pisałeś, że wagi z podziałką 20 kg to archaizm, bo teraz to elektroniczne są? 

To nie byli Ukraińcy tylko Gruzini 

Metrologia na studiach pozwala ogarnąć temat dokładności pomiarów. A dokładność pomiaru zależy od nośności wagi, 20kg to dla 60t nośności, sporą część w skupach ma 30tvi tam jest 10kg. Mówimy tu o błędzie pomiaru a nie o podziałce, bo to pojęcia oddzielne. Rozdzielczość wagi może wynosić np 4000 działek w skali, 3000 to taka wartość typowa. A wagi mechaniczne już chyba nie są legalizowane w skupach.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

a slyszales jak ostatanio banda ukraincow kazala polakowi krzyczec slawa ukrainie ??  i niech mi ktos powie ze to nieprawda ze ukraincy przesladowali ludnosc rosyjska na krymie

To akurat była prowokacja, bo to byli gruzini udający ukraińców. Głośno o tym było parę dni temu w mediach.

• Haha 3
  • 0
Opublikowano

@jahooo, nie mgr inż a prosty chłop jestem, ale wiarę daję temu, co praktykę pieczątką z wymienionymi tytułami ma popartą. A swoją drogą, to w formie żartu napiszę tak-niewykluczone, że co on powiedział to powiedział, a co ja z tego zrozumiał, to inna sprawa. Z mojej strony na ten temat to wszystko. Dziękuję. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, bezbarwny napisał:

@jahooo, nie mgr inż a prosty chłop jestem, ale wiarę daję temu, co praktykę pieczątką z wymienionymi tytułami ma popartą. A swoją drogą, to w formie żartu napiszę tak-niewykluczone, że co on powiedział to powiedział, a co ja z tego zrozumiał, to inna sprawa. Z mojej strony na ten temat to wszystko. Dziękuję. 

ja nie mam o to pretensji, starałem się wytłumaczyc od strony technicznej, jak to działa i co może być zgodnie z prawem

według moich nauczycieli coś, co ma błąd pomiaru większy niż 1,5% skali pomiaru, to nie miernik tylko wskaźnik, tak samo z wagą, powyżej błędu legalizacji juz nie mierzy, tylko "szacuje"

jeśli ma mieć dokładność 20 czy nawet 30kg to nie ma się o co kłócić, ale nie 300, bo przy przyczepie D44 to 10% ładunku, a tu pisaliśmy, że w niektórych skupach łupią po 200-300kg na każdym transporcie - to nie jest błąd wagi, tylko celowe działanie

waga elektroniczna przy każdym odważeniu sama się najpierw zeruje, więc ktoś grzebał w ustawieniach i ona się nie zeruje prawidłowo, tak samo robią z maszynkami do pomiaru parametrów

mój miernik wskazywał 9% wilgotności mojego rzepaku, miernik sąsiada 9,2%, drugiego sąsiada 9,1%. A na skupie 11,1% Rzepak nie był przeze mnie do próby pobierany z wierzchu przyczepy, tylko rurką ze środka stosu.

Jak uwalisz na każdym transporcie po 200kg plus niech tylko 1% wilgotności - to w sezonie jest to kupa kasy.

Pal licho, jak masz kilka ton - a jak kilkaset ? Zapewne tak samo robi cytowany tu agrolok z białkiem

A to białko zaraz po rozładunku cudownie się znajduje i leci na konsumpcję

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

To akurat była prowokacja, bo to byli gruzini udający ukraińców. Głośno o tym było parę dni temu w mediach.

Gruzini mówiacy po ukraińsku :) , a smok i czerwony kapturek też był w tej bajce :) , Obejrzyjcie sobie filmik i sami ocencie czy to byli gruzini :) .  Jest nowa sprawa bo prawdopodobnie w zamojskich ZZZ w kolejce stoją cysterny razem rolnikami , prawda to azaliż ??? Na TT już ludzie to potwierdzają a jak jest ??? Czyżby nawet kombinatorzy nie mogli wytrzymać do wyborów ??? Czyli zakaz to fikcja jak w poprzednim roku ?Może chodzi tylko o to że będą wywozić z Polski mąkę bo: 

https://www.agrofoto.pl/fakty/rynki-wschodnie/ukraina-skazana-na-import-pszenicy-brakuje-zboza-na-make,135300.html

Edytowane przez marks50
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, Dastan napisał:

Ja w tym roku dam odpocząć glebie od nawozów jak to mówią co za dużo to nie zdrowo 😁, ale bijcie się dalej o te nawozy bo ceny super.

A ja wręcz przeciwnie Ten rok co mamy za sobą były NPK obcięte z dawek , a że mimo obciętych dawek plony były rekordowe , to  teraz trzeba to uzupełnić , bo  tak jak piszesz cena na nawóż prawie super ,przelicznik polifoski 6 wychodzi po 2200 / tona, to wracam do dawek wysokich po 400-500kg/ha

• 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, mysza103 napisał:

A ja wręcz przeciwnie Ten rok co mamy za sobą były NPK obcięte z dawek , a że mimo obciętych dawek plony były rekordowe , to  teraz trzeba to uzupełnić , bo  tak jak piszesz cena na nawóż prawie super ,przelicznik polifoski 6 wychodzi po 2200 / tona, to wracam do dawek wysokich po 400-500kg/ha

I to jest właśnie socjal w rolnictwie. Dawanie dopłat do nawozów w sytuacji kiedy jest ogromna nadpodaż produkcji. Walka z nadprodukcją przez zwiększenie produkcji? Ale się nawet nie dziwie, bo z inflacją walczyli tak samo rozdając jeszcze wiecej pieniędzy.

Edytowane przez Dastan
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, marks50 napisał:

Gruzini mówiacy po ukraińsku :) , a smok i czerwony kapturek też był w tej bajce :) , Obejrzyjcie sobie filmik i sami ocencie czy to byli gruzini :) .  Jest nowa sprawa bo prawdopodobnie w zamojskich ZZZ w kolejce stoją cysterny razem rolnikami , prawda to azaliż ??? Na TT już ludzie to potwierdzają a jak jest ??? Czyżby nawet kombinatorzy nie mogli wytrzymać do wyborów ??? Czyli zakaz to fikcja jak w poprzednim roku ?Może chodzi tylko o to że będą wywozić z Polski mąkę bo: 

https://www.agrofoto.pl/fakty/rynki-wschodnie/ukraina-skazana-na-import-pszenicy-brakuje-zboza-na-make,135300.html

Ty potrafisz rozróżnić te ichnie narzecza? Bo jeśli o mnie chodzi, to oni wszyscy po rusku mówią. 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Dastan napisał:

I to jest właśnie socjal w rolnictwie. Dawanie dopłat do nawozów w sytuacji kiedy jest ogromna nadpodaż produkcji. Walka z nadprodukcją przez zwiększenie produkcji? Ale się nawet nie dziwie, bo z inflacją walczyli tak samo rozdając jeszcze wiecej pieniędzy.

Akurat w tym roku , o dotacje do nawozów nie składałem , bo tak wyszło że nie i tyle , A miesiąc temu kupiłem korn kali  i dap , i przeliczając składniki na polifoskę 6 , to wychodzi tak  że Polifoska 6 kosztowała mnie ok 2200zł za tonę , wiadomo że mogło by być jeszcze taniej ale na chwilę obecną  dla mnie jest jak najbardziej ok) 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Gruziński nawet nie za bardzo przypomina ruski , to byli ukraińce tylko propaganda wymaga że przestępstwa w Polsce popełniają nawet aborygeni byle by nie ukraińcy . Niestety w TV tego nie powiedzą , Sami ukraińce załatwiaja sobie lewe papiery by jadąc na ukrainę nie byli wyłapani do wojska . Na TT dziś znow ktoś wrzucił jak dzielni "gruzini" na śnieżce mazali niebieska farbą udając głupców ze nie wiedzieli że to jest zakazane - już mieliśmy system komunistyczny który w TV mówił co innego niż było naprawdę , teraz wróciło stare . Samo tłumaczenie że to gruzini pobili Polaków  i po sprawdzeniu danych puszczono wolno ????? Od kiedy to gruzini moga ot  tak być w UE ? bez wizy ? bo jeśli nawet ją mieli to po takim rozboju własnie ją stracili i powinni być deportowani . Niestety to byli ukraińce których na chwilę obecna deportować nie można więc puszczono ich wolno a ślepej gawiedzi wcisnąć bajeczkę o "zbójach gruzinach" którzy prowokowali ale puszczono ich wolno ?????

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, bezbarwny napisał:

Ty potrafisz rozróżnić te ichnie narzecza? Bo jeśli o mnie chodzi, to oni wszyscy po rusku mówią. 

ja potrafię, jeśli ja potrafię po rosyjcku i ukraińsku bez akcentu, to i gruzin się może nauczyć

• 0
Opublikowano
29 minut temu, mysza103 napisał:

Akurat w tym roku , o dotacje do nawozów nie składałem , bo tak wyszło że nie i tyle , A miesiąc temu kupiłem korn kali  i dap , i przeliczając składniki na polifoskę 6 , to wychodzi tak  że Polifoska 6 kosztowała mnie ok 2200zł za tonę , wiadomo że mogło by być jeszcze taniej ale na chwilę obecną  dla mnie jest jak najbardziej ok) 

Pod rzepak akurat dałem to samo, ale na pszenice po rzepakach już nie daje.

• 0
Opublikowano
18 godzin temu, Wicherek napisał:

Niezależnie kto będzie rządził po wyborach musi wiedzieć, że rolnicy tanio skóry nie sprzedadzą  , jesteśmy zaprawieni w bojach i zablokujemy import na granicy   !

https://www.agrofoto.pl/fakty/polska/wiceszef-kancelarii-prezydenta-ukrainy-liczymy-na-reakcje-ke-w-przypadku-ograniczenia-przez-poszczegolne-panstwa-ue-handlu-z-ukr,135284.html

Już jak pajac michałek sprzedajna dziwka gadasz

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Polscy wyborcy, powinni zagłosować na kogokolwiek, byle nie KO i Tuska. Brukselska wierchuszka pluje nam w pysk, wskazując bez ogródek końcem palca, na kogo zagłosować mamy. Tak wygląda ta pieprzona, cywilizowana demokracja zgniłego zachodu. Może brzmi to dla niektórych jak propaganda tvp info, ale czy na prawdę nie macie dość  tego prowadzenia na powrozie z wędzidłem w gębie w postaci euromamony? 

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Może wschodnia demokracja lepsza 🤔...bo PiS to ewidentnie bolszewickie metody powiela 

A Ty widzisz różnicę? Bo ja żadnej. Kiedyś sekretarz przyjeżdżał w teczce, a teraz mówią - wybierzcie sekretarza którego chcemy to damy wam/nie zabierzemy pieniędzy.  Chyba w tej znienawidzonej komuszej biedzie człowiek więcej godności miał niż w zachodnim dobrobycie. 

Edytowane przez bezbarwny
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Może ty miałeś więcej "godności "jak bliżej koryta byłeś .zresztą widać kogo popierasz i dla czego ...

Ja widzę różnicę bo nie jestem za bolszewia poisowska a ty nie widzisz bo popierasz i popierałes bolszewizm i komunę ...🤪

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.