Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
10 minut temu, kwiapa napisał:

dwa tygodnie temu owies kupowałem po 1500 zł/t

Ja kupowałem po 1100 a w skupie po 900 przyjmuja.no ale nas wolnym rynku są już takie ceny jak piszesz po 1500 i u nas

• 0
Opublikowano
26 minut temu, ravoj napisał:

Nieprawda. 

Po pierwsze jestem małorolny i nigdy nie poprę nikogo kto nawet wąchał okrągły stół, zwłaszcza PiS , PO, PSL i innych cwaniaków, tym podobnych. Takich jak ja jest wielu. 

Po drugie blokady wiele dały bo sam uczestniczyłem w kontrolach naszych handlarzyków i już wiem na 100%, że zalali rynek zbożem technologicznym, które cudownie zmieniło się w konsumpcyjne. Teraz po kontrolach polecą łby i mam nadzieję kary, ale trzeba tego dopilnować. To pokłosie blokad i protestów. Bez tego dalej jeślibyśmy pszenice przeznaczona na opał. (Chociaż obawiam się, że to tylko nazwa wprowadzona przez szubrawców z rządu, którzy mają w kieszeni wielkie młyny, przetwórnie pasz itp. żeby tanio kupić surowiec) 

A co do partii, zagłosujcie w końcu na jakiegoś wariata, to chociaż wesoło będzie a nie ciągle te same mordy, no ludzie. 

masz rację wszyscy, którzy chcą zmiany zagłosują na wariatów....

• 0
Opublikowano
7 minut temu, PawelWlkp napisał:

I według ciebie to jest to samo? To weź sobie w Rosji żaluz taki portal i pierdziel takie farmazony o władzy jak choćby w tym temacie co poniektórzy. Może wtedy zauważysz różnice.  

Jeszcze....

• 0
Opublikowano
12 minut temu, PawelWlkp napisał:

I według ciebie to jest to samo? To weź sobie w Rosji żaluz taki portal i pierdziel takie farmazony o władzy jak choćby w tym temacie co poniektórzy. Może wtedy zauważysz różnice.  

Czytanie ze zrozumieniem kłania Ci się w pas :) Ja pisałem o informacjach przekazywanych społeczeństwu a ty o czym innym. Tak żebyś zrozumiał dam taki zmyślony przykład:  nam podają jeden rodzaj informacji np. że ukraińców na frocie zginęło mało a ruskich 3 razy więcej a u ruskich podają odwrotnie. A ile zginęło to nikt nie wie prócz wojskowych i władz ale tego nie podają. Z obu stron propaganda. 

• 0
Opublikowano
27 minut temu, pawelek98 napisał:

Tu akurat, za pół roku może sie zmienić wszystko, jak ukrainy nie dozbroja, ruski walec sie rozkreca powoli

Jak im chińczyki nie pomogą to będzie gówno, a nie rozkręcanie. Już wagnerowcy są wku*wieni bo nie dostają zaopatrzenia, mit o potężnej drugiej armi świata upadł już dawno...

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-resort-szojgu-odpowiada-grupie-wagnera-prigozyn-plujecie-na-,nId,6613579#crp_state=1

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, PawelWlkp napisał:

Masz rosyjski RUTUBE , raczej jest mniej ocenzurowany jak nasz Youtube[przynajmniej w części dotyczącej walk na Ukrainie] później na Tik-toku Wagner Grupa i tam nie jest pokazywany sielankowy obraz walk , mam wręcz wrażenie że jest mniej propagandy  jak po stronie ukraińskiej w ogóle to tiktok  jest bardzie miarodajny w informacje jak reszta mediów[szczególnie w relacjach z walk]

• 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ws71 napisał:

mam wręcz wrażenie że jest mniej propagandy 

Wydaje ci się, obserwuje trochę telegrama i poziom propagandy jest podobny trzeba po prostu umieć odsiewać treści, na ruskich kanałach standardem było wrzucanie starych nagrań z wojny czeczeńskiej i nie tylko, podpisywane jako teraźniejsze i wiele innych manipulacji.

Edytowane przez tomek222
  • 0
Opublikowano

Kilka dni temu pszenica na matifie była prawie po 300 euro. Skupy w mojej okolicy nie zareagowały i pszenica była po 1000 zł netto. Dzisiaj na matifie 280 euro to jutro będzie błyskawiczna reakcja i zjazd na 900 zł/t

• Sad 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

By wiedzieć więcej warto chodzić na strajki albo choć obejrzeć YT ,tam jest wyjaśniane . Np . znikneło 70 tysięcy zbóż które przekroczyły granicę i nigdzie sie nie pojawiają .  kontrole jakie teraz sa prowadzone daja takie wyniki ze na 10 kontroli 6 wskazuje na przekręt i sprawa idzie do prokuratury . Na ostatnim proteście można było sie też dowiedzieć  że przekazywaliśmy błędne informacje bo początkowo ministerstwo przyznało że tranzyt wynosi 20 % a 80 idzie na kraj a po ostatnich spotkaniach okazało się ze tranzytu było tylko 2 % . Jest też wypowiedz pana na YT który opisał jak wygladało przyłapanie ukraińca z trzema zestawami dokumentów które pokazywał w zależności od potrzeb . Maja nawet zrobione zdjęcia tych dokumentów i zeznanie ukraińca ze wiezie techniczne zboże na paszarnie "dla gołębi" . Widział to Kowalczyk ale udaje głupa ze to nie możliwe . Jest też sprawa pobierania prób tylko dwa razy w tygodniu i to wyrywkowo . Cały przekręt ze zbożami technicznymi polegał na tym że nie chodziło ze nie ma czasu na pobieranie próbek bo nadal jest fikcja z badaniem ziarna , chodziło o to by do Polski przemycić GMO bez jakichkolwiek badań ,co w sumie zrobiono . Te nawet sporadyczne próbki na granicy tez wykazały 8% nie powinno wjechac a i tak wjechało , gdzieś znikło w kraju . Dlatego taka zmowa w mediach by konsumenci sie o tym nie dowiedzieli . Kowalczykowi za takie przegięcie grozi trybunał stanu dlatego tak reaguje i unika rolników a na dowody przedstawiane rżnie głupa ze jak stanie przed sądem będzie udawał ze o niczym nie wiedział . Tyle z niektórych faktów na protestach ,

tu jest dużo powiedziane 

Edytowane przez marks50
  • Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale tak się nie da po pierwsze umundurowanie, wyposażenie indywidualne żołnierza, czy nawet tak prozaiczne co mają do jedzenia[szczególnie dotyczy to jednostek pierwszoliniowych a w przypadku Wagnera raczej niemożliwe[bo nie uczestniczyli w tym konflikcie]

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

Ryczałtowiec może nieograniczone ilości sprzedać i co mu zrobia

Nie byłbym taki pewny, masz zasiane 10 ha pszenicy ,zgłoszone do agencji do dopłat i sprzedaj 1000 ton pszenicy, to nie wiem czy ktoś się nie przyp...i

Edytowane przez witejus
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, witejus napisał:

Nie byłbym taki pewny, masz zasiane 10 ha pszenicy ,zgłoszone do agencji do dopłat i sprzedaj 1000 ton pszenicy, to nie wiem czy ktoś się nie przyp...i

Skarbówka też ryczałtowców pilnuje spokojnie 😁

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
56 minut temu, ws71 napisał:

Masz rosyjski RUTUBE , raczej jest mniej ocenzurowany jak nasz Youtube[przynajmniej w części dotyczącej walk na Ukrainie] później na Tik-toku Wagner Grupa i tam nie jest pokazywany sielankowy obraz walk , mam wręcz wrażenie że jest mniej propagandy  jak po stronie ukraińskiej w ogóle to tiktok  jest bardzie miarodajny w informacje jak reszta mediów[szczególnie w relacjach z walk]

Tak. Że te półgłówki od Wagnera prowadzą relację na tik toku z walk to bardzo profesjonalne z ich strony. 

1 godzinę temu, melon10641 napisał:

Czytanie ze zrozumieniem kłania Ci się w pas :) Ja pisałem o informacjach przekazywanych społeczeństwu a ty o czym innym. Tak żebyś zrozumiał dam taki zmyślony przykład:  nam podają jeden rodzaj informacji np. że ukraińców na frocie zginęło mało a ruskich 3 razy więcej a u ruskich podają odwrotnie. A ile zginęło to nikt nie wie prócz wojskowych i władz ale tego nie podają. Z obu stron propaganda. 

Tak i przekazywanie społeczeństwu  w Rosji że się bronimy atakując Ukrainę i NATO chce podbić Rosję to też to samo co my słyszymy tylko w drugą stronę.  

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, melon10641 napisał:

Nigdy nie lekceważ swoich wrogów bo zostaniesz przegranym. 

Poza tym nie wiem czy się ze mną zgodzicie czy nie ale my żyjemy w bańce informacyjnej tak samo jak ruscy. My mamy informację tylko z zachodu a oni tylko od Putina.  Czym to się różni? Jedno i drugie propaganda. A kto z nas ma inne źródło informacji o Rosji niż tv i internet? Oni tez maja tv i internet tylko swój. 

Mówi też o ukraińskim zbożu 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, Fugeo napisał:

Kilka dni temu pszenica na matifie była prawie po 300 euro. Skupy w mojej okolicy nie zareagowały i pszenica była po 1000 zł netto. Dzisiaj na matifie 280 euro to jutro będzie błyskawiczna reakcja i zjazd na 900 zł/t

a co mają reagować jak zasypane zbożem, do żniw już niektóre młyny zapasy mają, może być że na giełdzie zielono a ceny nie będzie bo po co miałaby by być jak towaru w opór

w Polsce zostanie w do żniw około 1 mln ton rzepaku nieprzerobionego

7 godzin temu, Wicherek napisał:

Mówi też o ukraińskim zbożu 

i Kaczyński miał rację że nic nie powiedział, 

a zboże nie ukraińskie tylko ich cargilów i innych podobnych

• Like 2
  • 0
Opublikowano
Wicherek napisał:

https://www.youtube.com/embed/15gv-xceNCw?feature=oembed Mówi też o ukraińskim zbożu

Co wy oglądanie. Ten Bartosiak to taki wybitny analityk za nasze pieniądze wykłada na Akademi Sztuki Wojennej i uczy naszych dowodzączych że Rosja jest słaba że trzeba ją lekko popchnąć i się pszewruci. Według ich analiz Rosja miała paść pół roku temu itd.

• 0
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, mati86 napisał:

Co wy oglądanie. Ten Bartosiak to taki wybitny analityk za nasze pieniądze wykłada na Akademi Sztuki Wojennej i uczy naszych dowodzączych że Rosja jest słaba że trzeba ją lekko popchnąć i się pszewruci. Według ich analiz Rosja miała paść pół roku temu itd.

Wybitny czy nie wybitny ale w jednym mu muszę przyznać rację, polska klasa polityczna to dno, a po drugie cały czas z uporem maniaka marzy o Polsce która coś znaczy i nie daje tylko robotników na zachód, tylko ma wpływ co się w koło niej dzieje, 

nie mówi że amerykanie nas obronią tylko mówi o zbudowani armii z prawdziwego zdarzenia nie na łapu capu

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, szzone napisał:

I dzisiaj taka informacja. Wojska Rosji na pewien czas przerwały obronę ukraińską w obwodzie Ługańskim. 

temat o cenach pszenicy a my o wojnie, która wpływ ma na te ceny, to jest chore, wyglądamy porażki Ukraińców byleby cena skoczyła

jednak nie jesteśmy narodem zdrowym na umyśle

• Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano

Nie zrozum mnie źle ja się wcale nie cieszę i nigdy bym sobie tego nie życzył by Ukraina upadła. Tylko chcę pokazać że karmią nas propagandą sukcesu a sytuacja jest zgoła inna. 

Bajden zachował się w Polsce jak lekarz, który do ciężko chorego mówi myśl pozytywnie a resztą się nie przejmuj. Leki tu są nie potrzebne.

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
pawelek98 napisał:

nie mówi że amerykanie nas obronią tylko mówi o zbudowani armii z prawdziwego zdarzenia nie na łapu capu

Po co ci silna armia jak nie będziesz miał co do gara włożyć? Ukraińcy jak niektórzy twierdzili mieli najsiniejszą armię w Europie.Dziś wiemy jak skończyli!Tylko mądry Rząd i silna Gospodarka może nam coś dać.Dyplomacją można wszystko załatwić. Jak będziemy mieli dobrobyt to wtedy możemy myśleć na co wydać resztę pieniędzy.

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, mati86 napisał:

Po co ci silna armia jak nie będziesz miał co do gara włożyć? Ukraińcy jak niektórzy twierdzili mieli najsiniejszą armię w Europie.Dziś wiemy jak skończyli!Tylko mądry Rząd i silna Gospodarka może nam coś dać.Dyplomacją można wszystko załatwić. Jak będziemy mieli dobrobyt to wtedy możemy myśleć na co wydać resztę pieniędzy.

masz racje, tyle że zaraz na Ukrainie nie będzie komu do garnka wkładać

nasze rządy przez 30 lat ani silnej gospodarki nie stworzyły, w wojsku każdy wie jak jest wujek generał to rodzina awansuje

tu musi zostać przestawione całe myślenie klasy politycznej, ale również kościoła i zwykłych ludzi

ale to nie u nas

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.