Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, szzone napisał:

Jak to zbawca Jarosław powiedział ,,rolnicy są  pazerni żuci im się parę groszy i zagłosuj na nas "

Niestety wiekszość  małorolnych co ledwo funkcjonują jest do kupienia i to tanio. Nastraszą Tuskiem, UE, Rosją, LGBT , obiecaja jakąś pomoć dla małych gospodarstw i ludziska zagłosują. 

25 minut temu, VonVegans napisał:

To nie znaczy że ten był coś wart.

To jest prawdziwa i niestety bardzo smutna konstatacja.

8 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Najlepszą obroną jest atak tylko tak potrafisz pucuj bucie 

To człowiek opętany PISowską religią i doszczętnie ogłupiony ich propagandą. Ja traktuje go jako kliniczny przykład skrajnego zidiocenia poprzez sektę PIS. Gościu ma Jarusia w avatarze a w innych tematach wklejał to zdjęcie za każdym razem piejąc na temat zasług starego kawalera z kotem i nigdy nie określał go inaczej jak Pan Prezes Jarosław Kaczyński. Jakiś czas myślałem że sobie robi jaja ale się myliłem.

• Like 5
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, VonVegans napisał:

Co wy w tym aktorze ardanowskim widzicie to ja nie wiem.

no a kogo ty widzisz na stołku ministra?

• 0
Opublikowano

Ardanowski głos sumienia w radiu Maryja. Teraz to opowiada historie, bez względu na co myśli jest w partii, która przyczynia się do naszych problemów. Wieś nie ma reprezentanta, są ludzie co widzą finansowy i pijarowy potencjał na wsi w polityce. UE idzie jak walec i czy ktoś wnosi sprzeciw tym planom? Gra pozorów a gospodarstwa znikają 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Piffpaff napisał:

dzwoniłem dziś do skupu w okolicy Łosice to za pszenicę proponuję 1200zl brutto a za owies 1150zl brutto masakra

2 minuty temu, Piffpaff napisał:

Jaka firma?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak była 5dla zwierząt to jakoś nasze jutubery z musu nagrali bez zaangażowania po jednym filmie bo ludzie naciskali w komentarzach. Jak teraz zboże blokują to olaboga tragedia codzien lament i gotowi z gołą d*pą na tory się kłaść żeby nie jechało.

Problem jest poważny, nie ma co, ale trochę śmiać się z tych pozerów chce. Najebali wszystkie po kolei w lipcu najdroższych nawozów w promocji w zamian za reklamę żeby ludzi pchnąć, a tu masz klops. 

Przynajmniej może pasza stanieje

Edytowane przez pedro2
  • Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Śmiali się jak za świnie grosze płacili, likwidujcie jak się nie opłaca, kto każe wam to hodować, no i likwidowali ludzie na potęgę, a ja mówiłem, nie śmiejcie się zbożowcy, bo byli świniarze dołączą natychmiast do produkcji roślinnej i już tak kolorowo nie będzie, do tego zboże ze wschodu i na kredyciki za nowiusieńki sprzęcik nie będzie. Nie tak dawno wyliczali jak to się opłaca nawozy po 5 tys kupować i jeszcze ma zostawać, zobaczymy teraz.

Edytowane przez Desperado
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

70 tyś to słabe dwa transporty, co to jest, na dobrych skupach  to 4 miliony i więcej dziennie  w żniwa przyjmują

W tym roku to wystarczyło 20t rzepaku i było 70tys. W naszym rejonie od ponad 20 lat nikt nigdzie nie płacił gotówką na skupie zawsze przelew i nie ma problemów.

• 0
Opublikowano

youtuberom zawsze bedzie sie oplacac jak biora po kilka czy kilkanascie tys miesiecznie plus do tego kasa od producentow nasion srodkow ochrony itp za reklame. Do tego dochodzi sprzet na testy. Przeciez oni jak sieja to juz maja zaprogramowane 10 ton pszenicy 5 rzepaku 120 buraków  i 70 ziemniaka i jeszcze ostatnia prawie pk nie daja zadnego

• Like 2
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano
Desperado napisał:

Śmiali się jak za świnie grosze płacili, likwidujcie jak się nie opłaca, kto każe wam to hodować, no i likwidowali ludzie na potęgę, a ja mówiłem, nie śmiejcie się zbożowcy, bo byli świniarze dołączą natychmiast do produkcji roślinnej i już tak kolorowo nie będzie, do tego zboże ze wschodu i na kredyciki za nowiusieńki sprzęcik nie będzie. Nie tak dawno wyliczali jak to się opłaca nawozy po 5 tys kupować i jeszcze ma zostawać, zobaczymy teraz.

co produkujesz że tak zazdrościsz nowych ciągników na kredyt?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, yacenty napisał:

co produkujesz że tak zazdrościsz nowych ciągników na kredyt?

Widzisz gdzieś zazdraszczanie w moich postach, czy raczej możliwy realny scenariusz do ziszczenia, zbyt optymistycznego nastawienia producentów roślinnych?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Ototo. Dzisiaj mnie ten wojkiep zagotował. A lubiłem go oglądać. W d*pach się poprzewracało, posprzedawali się za rabaty, gratisy, a teraz wychodzi gdzie ta opłacalność. Tylko na papierku sztuczna. Albo ten bardowski i ta jego z reklamą Orlenu, no żeby ich jasny h*j, najgorsze sprzedawczyki żeby obsrajtka reklamować w takim czasie to już krzty godności trzeba nie mieć.

Poblokowali mnie wszystkie ścierwa, tylko pozytywne komentarze mogą być. 

Teraz tak po prawdzie to te dżokery wychodzą najbardziej normalne bo tylko maszyny im dają, a przynajmniej nie pyerdolą jakie miliony przy nawozach za 5k.

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

A to Orlen jest własnością Obajtka, że Bardowscy nie mają prawa go reklamować?🤣 Obajtek przeminie, a Orlen pozostanie.

• 0
Opublikowano

Niestety ale społeczeństwo wraz z rozwojem cywilizacji jest coraz głupsze. Dotyczy to również rolników, którzy wierzą w bajeczki jutuberów, przedstawicieli handlowych i niektórych z AF, którym rośnie po 8t pszenicy na V klasie. Czasami zastanawiam się czy taki bardowski to wierzy w to co mówi?  

• Like 2
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, szzone napisał:

Odsubskrybować i nie oglądać, a najważniejsze nie robić tego co Ci przedstawiciele handlowi mówią. Inaczej nie można ich nazwać.

Ja nie subuję i oglądam baaardzo rzadko i przypadkowo.

• 0
Opublikowano

Jak czytam wypociny niektórych to też mam wrażenie, że urwali się z księżyca. W tamtym roku były dużo mniejsze koszty produkcji, na wiosne przez moment pszenica była po 1900pln a oni k**wa czekali aż będzie droższa. Kupowali saletre po 900 a pszenica po ponad 1500 to jeszcze im było mało. Później żalą się na AF i pretensje ch*j wie do kogo.

Podobnie teraz. Przecież wiadomo było, że po żniwach kukurydza ruszy do nas tysiącami ton. Lokalny biznesmen zokolicy sam kupił kilkadziesiąt tys ton. Częsć sprzedał za granice ale część została w PL. Jak w październiku skupował kukurydze po 1100 to w tym tygodniu ostatki po 600.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, AS2 napisał:

Obajtek przeminie, a Orlen pozostanie.

jak lepsza fuchę znajdzie a takiej nie ma , ani pzu ani PGE czy pgnig tyle prezesury nie dają 

własności może nie jest ale niektóre strategie to jego widzimisie

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał:

Ototo. Dzisiaj mnie ten wojkiep zagotował. A lubiłem go oglądać. W d*pach się poprzewracało, posprzedawali się za rabaty, gratisy, a teraz wychodzi gdzie ta opłacalność. Tylko na papierku sztuczna. Albo ten bardowski i ta jego z reklamą Orlenu, no żeby ich jasny h*j, najgorsze sprzedawczyki żeby obsrajtka reklamować w takim czasie to już krzty godności trzeba nie mieć.

Poblokowali mnie wszystkie ścierwa, tylko pozytywne komentarze mogą być. 

Teraz tak po prawdzie to te dżokery wychodzą najbardziej normalne bo tylko maszyny im dają, a przynajmniej nie pyerdolą jakie miliony przy nawozach za 5k.

Dobrze kolego mówisz, nie za bardzo mam czas oglądać bo teraz na tapecie mam bardziej kanały historyczne albo co na świecie się dzieje. Generalnie do agro jutuberow podchodzę tak - są to żywe reklamy i nie są to osoby z których działań można brac przykład. 

Jaskrawym przykładem są dziewczyny z moich okolic gr załoga. Dziewczyny mają reklamy w każdym odcinku. I ok, nie mam nic do tego, szanuje i podziwiam że odważyły się nagrywać i że taki sukces odniosły. Ale ja je oglądałem z ciekawości co one robią u siebie w gospodarstwie a nie żeby czegoś się dowiedzieć. więc nie mam do nich żalu. I dalej oglądam :)

Ale np. kiedyś słomka oglądałem z myślą że coś może sie nauczę od niego i sam w gospodarstwie zastosuje. Że chłop coś doradzi itp. a tu zwykle reklamy... Zraziłem się do gościa i już żadnego nie oglądam, jedynie zaglądam do perqinsa tam się dzieje i 15min odcinek obejrzę w 3 min ale też u niego reklamy ..

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v