Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, Gimmeshelter napisał:

Jaki ty mądry. Dobrze was tutaj wszystkich jakoś podsumować, to beczycie już tutaj tyle czasu a świat się dalej kręci i będzie się kręcił. Idę plandeki przyszykować na jutro, bo jakiejś choroby można dostać czytając takie posty 

Żebyś wiedział, tylko w głupim narodzie przyszło mi żyć. Naród przeżył wszystko - wojny,  komunę, inflacje, Balcerowicza, a oślepł za 13 i 14 emerytury, jakieś zasiłki, socjal i mydlenie oczu, tak Polacy są podatni na fałsz i obłudę.  Bastion kleru i wiary w duchy. Nawet tu na forum widać kilku ogarniętych, myślących a reszta coś tam niby wie, coś słyszała, ale tylko z TVP i od księdza z ambony. 

Gospodarstwo to firma, trzeba myśleć i przewidywać, analizować a Tu co niektórzy chcieliby pszenicę po 2000zl sprzedawać, nawóz po 800 kupować  i na PiS głosować. To jak próbować palić ognisko w wodzie, NIE DA się!!! Albo PiS albo dobrobyt. Chyba że ktoś jest z rodziny tych nieuków to dobrobyt ma zapewniony. Rząd jest niekompetentny w skali 8/10. Niestety dla 30% społeczeństwa tego nie wytłumaczy, tuman zostaje tumanem do grobowej deski, jak u ruskich, ślepy, głuchy i oddany... 

• Like 5
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano

Przecież to społeczeństwo jest od 70 lat tresowane przez ruskich i ich popleczników a potem postkomunistów, wszystkim jest to na rękę , aby społeczeństwo było ciemne, głupie i uległe

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Przecież to społeczeństwo jest od 70 lat tresowane przez ruskich i ich popleczników a potem postkomunistów, wszystkim jest to na rękę , aby społeczeństwo było ciemne, głupie i uległe

Wystarczy że jest nastawione i skłócone.

• 0
Opublikowano
29 minut temu, hubertb napisał:

Spakuj się i wyjedź. Mój imiennik np. Niemcami zachwycony. 

Dokładnie. Teraz są takie możliwości. Spakować klamoty i wyjazd. Zobaczysz jaki dobrobyt. Wyjadą jeden z drugim zapierdalają za białych murzynów w germanii czy innym, przyjadą tutaj i opowiadają jak tam jest super, nic nie trzeba robić i płacą. Żebym nie jeździł pare razy to może bym wierzył w te głupoty. Znajomy jak wrócił po pół roku z niemiec to znowu  bajka jak jest super lekko itp itd. Ja tylko zapytałem się to czemu schudł ze 20 kilo z tej lekkości i nic nie robienia ? 🤣

Pewnie że jak ktoś jest ogarnięty, zna język itp to inna bajka, ale tam za darmo też nikt nic nie daje.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

"...w głupim narodzie przyszło mi żyć." Cóż za głęboka myśl, zawsze można zostawić ten "syf" i ten "głupi naród" i podążyć do niegłupiego narodu, odklerowanego, gdzie nie ma TVP i nie rządzi PiS. Powodzenia ii dużo seksa za pieniądze życzę. 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
52 minuty temu, ravoj napisał:

Rząd jest niekompetentny w skali 8/10.

Jesteś bardzo wyrozumiały. Daję 12/10. Takich debili jeszcze nie było i mam nadzieje, że nigdy więcej też ne będzie.

• Like 2
  • Thanks 5
  • 0
Opublikowano

Żebyś sie nie zdziwił. Problem jest tego typu że nikt rozgarnięty, mający jakieś zasady nie pcha się do polityki. Tam pchają się wszelkiej maści męty, lizusy i ludzie bez zasad. Znajomy ze studiów  jest burmistrzem miasta w Kujawsko Pomorskim to wypisz wymaluj to co napisałem. Taki śliski gość że aż na wymioty zbiera.

• Like 5
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Nikt z zasadami, mający jakieś ograniczenia moralne, z chęcią do pracy i umiejętnościami do polityki nie idzie. Tam się pchają szumowiny bez kręgosłupa, które żadną normalną pracą sobie nigdy raczek nie ubrudziły. Albo ludzie, których z wszelkich hamulców moralnych wyzwolił juz dawno nadmiar pieniędzy.

Tak jak z właścicielami skupów - ci, co jeszcze pamiętają , jak ciężko zarobić każdą złotówkę, to szanują swoich kontrahentów. Jak obrosną w piórka obracaniem łatwej gotówki, zapominają, jak trzeba się narobić na każdą zarobioną złotówke.

• Like 4
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Panowie , ja już po żniwach , plon od 3-7 t/ha . Liczę średnio na ok 5t/ha . Wszyscy w mojej okolicy mają podobne plony . 

Cena na dziś w PZZ to 1400PLN/netto . 

Kolejek BRAK

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Tu nie ma nic do rozumienia. Nie ma wystarczającej ilości naczep do transportu zboża to wożą plandekami w bagach.

Tak jak mówisz. Potwierdzone info

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Dla RR 7%, dla VAT 5%

Coś tu nie pasuje brałem dziś od vat-owca kuku i było 0, przecież dalej obowiązuje słynna tarcza antyinflacyjna

• 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, ws71 napisał:

Coś tu nie pasuje brałem dziś od vat-owca kuku i było 0,

Przy sprzedaży na fakturę,nie przy zakupie jest 5 i 7 %, pół roku jest to tu walcowane

Edytowane przez witejus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v