Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Benzynę też odliczam bo do kosiarki używam, przecież trawę trzeba skosić, piła, kosiarka do trawy na fv . W skarbówce dostałem info że jak jadę załatwiać sprawy związane z prowadzeniem gospodarstwa mogę sobie odliczyć vat od paliwa. Nawet auto można kupić  na FV tyle że suw musi być  i możemy lać do bólu jeśli używamy go w gospodarstwie.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Przepał osobówka wlicza się do zwrotu akcyzy??? Odliczasz cały vat czyli prowadzisz ewidencję przebiegów? Ty się naprawdę aż sam prosisz o kłopoty 

Oczywiście że się wlicza , nawet się pytałem 4 lata temu jak przechodziłem na vat i rozliczałem FV za kombajn w US , to dostałem odpowiedz że jeśli samochód jest wykorzystywany do działalności rolniczej to jak najbardziej można vat odliczyć , a skoro jedziesz coś załatwiać w sprawie gospodarstwa , to raczej podchodzi pod działalność rolniczą . Co do vatu to odliczam różnie , czasami cały vat , a czasami pisze na FV nim oddam księgowemu ,żeby odliczyć 50% vatu , a przy osobówce tankuje gaz . 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Tak myślisz? idź i powiedz w agencji że wydzierżawiłeś pole ,bierzesz dopłaty do tego pola i zwrot akcyzy ,zobaczysz jak to się skończy, zapewniam że bardzo nieprzyjemnie .

A co Ty mieszasz agencje do zwrotu akcyzy?

• 0
Opublikowano
14 minut temu, witejus napisał:

IDŹ to się dowiesz🤣

Ale co ma wspólnego agencja z akcyzą w paliwie, ustawę sobie chłopie przeczytaj to takich głupot tu nie będziesz pisał, 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, lszczepa1 napisał:

Ale co ma wspólnego agencja z akcyzą w paliwie,

Ano to ma że niedawno czytałem o takich trzech cwanych co wydzierżawili pole na gębe, okolice Wrocławia ,brali dopłaty i zwrot akcyzy.Agencja się dowiedziała o tym od gminy i skierowała sprawę do prokuratury , prokuratura do sądu .Dostali po kilkaset tysięcy grzywny, zwrot nienależnych pieniędzy z odsetkami i jeszcze chyba jaką odsiadkę.Tyle ma wspólnego

• Like 1
  • 0
Opublikowano

to musieli się ostro pokłócić z tym co pole uprawiał, nie dogadali się chłopaki :)

domyślam się że co niektórzy to nawet jak przekroczą prędkość to pewnie jadą na komisariat się przyznać by dostać pouczenia lub mandat

nie daj Boże wojny u nas, bo w tych czasach to ludzie by swoje prywatne interesy załatwiali donosząc okupantowi na sądiadów

• 0
Opublikowano
9 minut temu, KarolaKarotka napisał:

domyślam się że co niektórzy to nawet jak przekroczą prędkość to pewnie jadą na komisariat się przyznać by dostać pouczenia lub mandat

Dziś w lokalnej stacji radiowej mówili że koleś miał dozór policyjny i miał się stawiać na komendę 

Stawił się , tylko że miał 3 promile 

A że jest już innym człowiekiem niż kiedyś, zapewne uczciwym , to przyznał się że rowerem przyjechał 😆

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, witejus napisał:

Ano to ma że niedawno czytałem o takich trzech cwanych co wydzierżawili pole na gębe, okolice Wrocławia ,brali dopłaty i zwrot akcyzy.Agencja się dowiedziała o tym od gminy i skierowała sprawę do prokuratury , prokuratura do sądu .Dostali po kilkaset tysięcy grzywny, zwrot nienależnych pieniędzy z odsetkami i jeszcze chyba jaką odsiadkę.Tyle ma wspólnego

To może przeczytaj raz jeszcze, ale ze zrozumieniem. Agencja może ścigać za dopłaty a nie za akcyzę. I tak jak napisałem zwrot akcyzy dostaje właściciel lub dzierżawca, jeszcze raz polecę ustawę, 

• 0
Opublikowano
10 minut temu, pawel885 napisał:

Dziś w lokalnej stacji radiowej mówili że koleś miał dozór policyjny i miał się stawiać na komendę 

A że jest już innym człowiekiem niż kiedyś, zapewne uczciwym , to przyznał się że rowerem przyjechał 😆

Takie historie co jakiś czas się pojawiają, to na rowerze ,to traktorem to samochodem przyjechał,ciekawe kiedy helikopterem wyląduje.Choć już ktoś na cepenie wylądował by zatankować

1 minutę temu, lszczepa1 napisał:

To może przeczytaj raz jeszcze, ale ze zrozumieniem

Ty też, ja wiem swoje ,ty swoje.

• 0
Opublikowano
14 minut temu, pawel885 napisał:

Właśnie takie chwalenie ściąga kłopoty i o tym od wczoraj piszemy ale są tu kozacy co wiedza lepiej od US

26 minut temu, KarolaKarotka napisał:

to musieli się ostro pokłócić z tym co pole uprawiał, nie dogadali się chłopaki :)

nie daj Boże wojny u nas, bo w tych czasach to ludzie by swoje prywatne interesy załatwiali donosząc okupantowi na sądiadów

A po co komukolwiek donosić jak koledzy sami się przyznają? 

Któryś tam pisze że raz odlicza 50% vat a raz cały. To jest przyznanie się do wyłudzenia bo jak ma osobówkę do gospodarstwa to może odliczyć 50% vatu od paliwa a jak chce 100% to powinien prowadzić ewidencję przebiegu i na bank skarbówka przyjdzie na kontrolę. O ile wiem to taki samochód powinien być wciągnięty w środki trwałe zeby mieć podstawę do brania na niego faktur. 

Lanie ze zbiornika paliwa rolniczego do osobówki jest dla US podstawą do dogłębnej kontroli czy delikwent nie wyłudza vatu lub/i  akcyzy. Publiczne chwalenie się tym przed tysiącami forumowiczów to kręcenie bata na własny tyłek tym bardziej że w internecie nic nie ginie i jak nie teraz to za jakiś czas ktoś może to przeczytać i do tematu wrócić a wiadomo że mogą przegrzebać papiery kilka lat wstecz. Także panowie  proponuje kozaków tu nie zgrywać bo jak mówi stare przysłowie "ciszej jedziesz, dalej zajedziesz"  

• 0
Opublikowano

Dlatego lepiej lać do osobówki i nic nie mówić. Bo dziwny spór tu wyszedł. Jak niby ktokolwiek mógłby potem udowodnić, że pół roku tankował samochód ON na który odliczył VAT i dostał zwrot akcyzy? Jak dla mnie to jest fizycznie niemożliwe. 

• 0
Opublikowano

A czy ja pisałem że leje rolnicze ? 

Mam limit 1500 to zamawiam 2000 i leje czasem w samochód a resztę  na stacji , na co mam faktury których nie przedstawiam do zwrotu akcyza ani VAT .

A tą fakturę na 2000 składam do gminy i honorują tylko 1500 i nikt się nie czepia 

Jakie to wyłudzenie ??? 

Chce po prostu jeździć na legalnym paliwie kupionym 20 gr taniej niż na stacji kto mi zabroni 

Na stacji diagnostycznej mogą sprawdzić ile km robię samochodem 

Nie panikuj 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, jajonasz napisał:

Heh coroczny bek kombajnistów, którym nigdy się nie opłaca, a już żeby do kogoś pojechać, to musisz przyjść obmyć im nogi jak Jezus i do kabiny podsadzić, pojadą oczywiście z łaską, bo nic na tym nie zarobią, a może nawet jeszcze dołożą xD

Jeszcze trochę i do usługi będą doliczać papier do podcierania tyłka. A sam przecież też się nie podetrze, więc i za usługę podcierania warto coś doliczyć. 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, Leszy napisał:

Dlatego lepiej lać do osobówki i nic nie mówić. Bo dziwny spór tu wyszedł. Jak niby ktokolwiek mógłby potem udowodnić, że pół roku tankował samochód ON na który odliczył VAT i dostał zwrot akcyzy? Jak dla mnie to jest fizycznie niemożliwe. 

Nie chodzi czy jest możliwe czy nie tylko żeby się tym głupio nie chwalić.

Tu masz najlepszy przykład

4 godziny temu, Ulman napisał:

Przepał osobówka wlicza się do zwrotu akcyzy??? Odliczasz cały vat czyli prowadzisz ewidencję przebiegów? Ty się naprawdę aż sam prosisz o kłopoty 🤦‍♂️

2 godziny temu, mysza103 napisał:

Oczywiście że się wlicza , nawet się pytałem 4 lata temu jak przechodziłem na vat i rozliczałem FV za kombajn w US , to dostałem odpowiedz że jeśli samochód jest wykorzystywany do działalności rolniczej to jak najbardziej można vat odliczyć , a skoro jedziesz coś załatwiać w sprawie gospodarstwa , to raczej podchodzi pod działalność rolniczą . Co do vatu to odliczam różnie , czasami cały vat , a czasami pisze na FV nim oddam księgowemu ,żeby odliczyć 50% vatu , a przy osobówce tankuje gaz . 

• 0
Opublikowano

jeżeli rolnik jest tylko rolnikiem to nie ma w ogóle kosztów które by nie  mógł zakwalifikować jako nie związane z gospodarstwem , a takie zalecenia że niby może 50 % odliczać jest śmieszne i pewnie jak by się uparł to wszystko odlicza 100 % i US powinien  to zaakceptować

no ale polak potrafi być rolnikiem  na ryczałcie , pracować  na etacie ,  dodatkowo  prowadzić działalność gospodarczą i być watowcem  , w nocy stróżować i być dodatkowo na emeryturze    haha 

1 godzinę temu, witejus napisał:

skoro umowa była na gębe to czego  się agencja dowiedziała z gminy ????????

• 0
Opublikowano

Właśnie jechałem za patelnia przykryta brezentem podrzędną droga patelnia na ua powiat Tbu zdziwiony jestem bo nigdy nie spotkałem na tym terenie patelek z ukrainy

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Nie chodzi czy jest możliwe czy nie tylko żeby się tym głupio nie chwalić.

Tu masz najlepszy przykład

Nie wiem czemu mnie cytujesz , że robię coś złego . Skoro się pytałem w US i powiedzieli mi że jeśli użytkuje do celów w gospodarstwie , typu , jechać do miasta kupić gwożdzie , widły, ubrania robocze  czy obojętnie co , byle było związane z prowadzeniem działalności rolniczej, to wówczas mogę odliczać vat od takiego paliwa . 

I jeszcze dopiszę tylko tyle że utrzymuję się tylko z gospodarstwa , więc teoretycznie mógłbym odliczać cały czas 100%  , bo rozumie jeśli ktoś do tego robi jeszcze na etacie i sobie takim samochodem jezdzi do roboty , to pewnie inna sprawa

Tu masz pierwszą lepszą stronę gdzie to samo masz napisane .

Rolnicy zarejestrowani do VAT w sytuacji gdy wykorzystują w działalności samochód osobowy mogą odliczyć koszty paliwa i napraw. Jeśli samochód wykorzystywany jest zarówno w związku z prowadzonym gospodarstwem rolnym jak i do celów prywatnych możliwe jest 50% odliczenie podatku VAT

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Pytanie sprzed 4 lat w US mozesz sobie oprawić w ramki o ile masz to na pismie. Jesli coś ci mówili 4 lata temu to nie masz nic i jakby co US powie ci że jesteś zobowiązany stosować się do obecnego prawa a nie tego co usłyszałeś 4 lata temu.

50% vat ? to doskonale wiem ale widać żeś się zreflektował bo przed chwilą pisałeś tak

8 godzin temu, mysza103 napisał:

Pisał w następnych postach że jest na ryczałcie , ale nawet gdy by był na vacie ,ja, to przecież przepał osobówką też się wlicza do zwrotu akcyzy jak tankuje do osobówki  to normalnie odliczam vat , bo przecież ta osobówka mi służy do działalności rolniczej , typu jechać po opryski , lub inne rzeczy do sklepu , załatwiać coś w agencji i ogólnie można te rzeczy mnożyć , więc nie wiem jaki wy w tym widzicie problem.

Gdyby to skarbówce wpadło w oko to by ci raz -dwa  przeprowadzili  bardzo ekskluzywny kurs w zakresie odliczania akcyzy i vat.

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v