Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Alanio2011 napisał:

Trza wiedziec gdzie patrzec

No wszędzie widać ten wzrost że teraz tanieje to jest chwilowe odbije w górę jak ropa 8 zł sama stal w dwa tyg poszła 30-40 procent w górę mąka chleb w górę nawóz w górę to po ile wy ta pszenicę myślicie że już stanieje na 1100 to w żniwa cena po 800 będzie. To już nie chodzi o to sama inflacja jaka jest 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Navara1988 napisał:

Pszenica obecnie poleci w dół . Jutro będzie konkretny zjazd . 

Na razie się pomyliłeś i oby tak zostało 😛

18 minut temu, chwiolas napisał:

Chleb z 6,20 na 7,10 dzisiaj u nas już w geesowskim

W "Netto" wczoraj poniżej 3zl za bochenek.

3 minuty temu, tomciu86 napisał:

No wszędzie widać ten wzrost że teraz tanieje to jest chwilowe odbije w górę jak ropa 8 zł sama stal w dwa tyg poszła 30-40 procent w górę mąka chleb w górę nawóz w górę to po ile wy ta pszenicę myślicie że już stanieje na 1100 to w żniwa cena po 800 będzie. To już nie chodzi o to sama inflacja jaka jest 

Logicznie jest tak jak piszesz , ale nic nie zrobimy jeśli cena spadnie , bo to niestety nie rolnik decyduje za ile chce sprzedać a skupy dyktują cenę😐

• 0
Opublikowano

Cena pszenicy nie obniży się do poziomu sprzed 20 lutego, nie ma opcji. Jak ktoś myśli że spadnie do 1000-1100 to powodzenia. Nie ma jednego konkretnego argumentu na takie spadki w obecnym czasie. Oczywiście będą wahania, szczególnie na giełdzie, które będą starały się wykorzystać skupy, ale trend będzie rosnący. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Pszenica o parametrach białko 12,9, gluten 27,7 ciężar 75,8 próbować pchać na tira jako konsumpcja ? Jak jest w przypadku kiedy stwierdzą że nie przyjmują jako konsumpcja tylko pasza pomijając aspekt cenowy. Czy jest możliwość że taka pszenica wróci do mnie. Nigdy nie sprzedawałem w taki sposób ( na tira )  a teraz mam możliwość wjazdu pod silos. 

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Alanio2011 napisał:

Trza wiedziec gdzie patrzec

Lubelskie sako 1400 i wiozą sporo osób wozi jutro pewnie może być i 1200 i tez będą wieźli wczoraj jeszcze z 1600 może było 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, pep14 napisał:

Pszenica o parametrach białko 12,9, gluten 27,7 ciężar 75,8 próbować pchać na tira jako konsumpcja ? Jak jest w przypadku kiedy stwierdzą że nie przyjmują jako konsumpcja tylko pasza pomijając aspekt cenowy. Czy jest możliwość że taka pszenica wróci do mnie. Nigdy nie sprzedawałem w taki sposób ( na tira )  a teraz mam możliwość wjazdu pod silos. 

Dokąd ta pszenica , jesli na port to nie ryzykuj ,gęstość na granicy , może wyjść lepsza lub gorsza, jeśli wróci to pokrywasz transport , wszystko trzeba uzgodnic przed sprzedażą żeby nie było niespodzianki

• 0
Opublikowano
11 minut temu, pep14 napisał:

Na tira każde zboże ładują. A cenę i parametry ustalasz z kupującym.

Masz parametry to o cenie za takie parametry dyskutujesz a co finalnie kupujący z nią zrobi to już nie twój biznes.

Wybieraj pewnego odbiorcę a nie tego który w luźnej rozmowie rzuci cenę z kapelusza.

I najpierw kontrakt na e-maila z terminem ceną i parametrami, chyba że gotówka na wadze.

• 0
Opublikowano

gęstość 73-76 ale przeważnie 74-75 mi wychodzi białko  ponad 13  to jest konsumpcja Po prostu obniżają o 9 zł/t za 1 gęstości. Albo dogadać się że wszystko jak leci. 

Cargil wczoraj po południu 1770 netto. 

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, Damianek20 napisał:

Ceny spadły a gaz na stacji 30 gr do góry to nie wiem czy z nawozem szybko 🤣

gaz na stacji a gaz z rurociągu to dwa różne wyroby , jakbyś nie wiedział

• 0
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, jahooo napisał:

gaz na stacji a gaz z rurociągu to dwa różne wyroby , jakbyś nie wiedział

Aczkolwiek bardzo powiązane ze sobą I cena jednego ma wpływ na drugi. Ale mniejsza o to.

Edytowane przez Damianek20
  • 0
Opublikowano

Jak chcesz zjeść jabłko z drzewa to nim potrząsasz ,ciągnięcie w jedną stronę nic nie da , musisz raz w lewo raz w prawo huśtać to wtedy jabłko spadnie . To samo z giełdami , muszą nią huśtać w górę i w dół by coś kupić . Nie mniej obecna sytuacja jest taka że pamiętajmy o jednej zasadzie  jak sprzedajesz to nie trzymaj pieniędzy tylko coś za to kup , wymiana zboża na papier trzymany w banku to najgorsza z decyzji .

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
41 minut temu, miwigos napisał:

Dokąd ta pszenica , jesli na port to nie ryzykuj ,gęstość na granicy , może wyjść lepsza lub gorsza, jeśli wróci to pokrywasz transport , wszystko trzeba uzgodnic przed sprzedażą żeby nie było niespodzianki

Tak dokładnie może wyjść lepsza lub gorsza. Muszę zadzwonić i uzgodnić wszystkie szczegóły. 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, marks50 napisał:

Jak chcesz zjeść jabłko z drzewa to nim potrząsasz ,ciągnięcie w jedną stronę nic nie da , musisz raz w lewo raz w prawo huśtać to wtedy jabłko spadnie . To samo z giełdami , muszą nią huśtać w górę i w dół by coś kupić . Nie mniej obecna sytuacja jest taka że pamiętajmy o jednej zasadzie  jak sprzedajesz to nie trzymaj pieniędzy tylko coś za to kup , wymiana zboża na papier trzymany w banku to najgorsza z decyzji .

Jak tobie tak zawsze pasuje to gratulacje

• 0
Opublikowano

lubelskie ruch jak w żniwa, cena w dwa dni spadła ok 100zł. dużo nie mam zostało na ok 1 auto, nie wiem sprzedawać czy nie,, odbije jeszcze?

teoretycznie nic takiego się nie dzieje że tak tanieje, do żniw daleko ale różne może być. obecnie cena ok 1520-1640 brutto

• 0
Opublikowano

No tak w żółkiewce 1450 brutto pasza saletra 4k. To co robią  teraz z cenami nawozów i paliwa to jest jawne skur*****two nic więcej. Aby się tylko dorobić czyimś kosztem. Tłumaczą się sankcjami które na nas jeszcze tak naprawdę nie wpłynęły dopiero je odczujemy za miesiąc ale oni robią biznesy oczywiście na ludziach. Na giełdzie 50 zł w dół a na skupie 150. Szkoda że nie podnieśli tak szybko ja przemocą wychodziła 2k netto na giełdzie tylko max 1600 brutto była.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Te obniżki to gra o pieniądz pośredników i straszenie i chęć wywołania paniki jak na stacjach benzynowych. Ja miałem 3 tygodnie temu zasypany zestaw do sprzedania i czekam szczególnie gdy mój skupujący powiedział nie spiesz sie bo cena tylko będzie w górę. I mu wierzę bo z rzepakiem radził mi to samo ale kasa pilnie była potrzebna. Sprzedałem a po tygodniu rzepak podrożał 700-1000 pln

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, PanPawel napisał:

No tak w żółkiewce 1450 brutto pasza saletra 4k. To co robią  teraz z cenami nawozów i paliwa to jest jawne skur*****two nic więcej. Aby się tylko dorobić czyimś kosztem. Tłumaczą się sankcjami które na nas jeszcze tak naprawdę nie wpłynęły dopiero je odczujemy za miesiąc ale oni robią biznesy oczywiście na ludziach. Na giełdzie 50 zł w dół a na skupie 150. Szkoda że nie podnieśli tak szybko ja przemocą wychodziła 2k netto na giełdzie tylko max 1600 brutto była.

czemu tak jest bo jest się uzależnionym od jednego producenta paliw i nawozów a szczególnie dostaw gazu i ropy .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

czyli wychodzi na to że kto nie sprzedał przedwczoraj to musi z miesiąc poczekać na odbicie ceny bo giełdy odbij wczesniej ale nasze skupy mozolnie podnosza ceny chyba że wprowadza zakaz eksportu bo takie słuchy chodza ale nie chcę siać paniki 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v