Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
40 minut temu, hyperreal napisał:

A co masz z tego majatku? Komfort psychiczny? Bo chyba traktora nie włożysz do garnka? To siej pszenicę, dokładaj do interesu i siedź cicho. Zdecydujcie się w końcu - nie opłaca się, czy się opłaca?

Lepiej produkować za 2000/t (według rolnika) i sprzedawać za 1500/t. A inflacja nadal 16% 🤪

A Ty już swój majątek sprzedałeś, skoro uważasz że lepiej sprzedać ?

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, hyperreal napisał:

A co masz z tego majatku? Komfort psychiczny? Bo chyba traktora nie włożysz do garnka? To siej pszenicę, dokładaj do interesu i siedź cicho. Zdecydujcie się w końcu - nie opłaca się, czy się opłaca? 

Tobie to chyba te upały mózg zlasowały. Wcześniej pisałeś ,,co to jest 20 ha , choćby zostało na czysto 5 tys/ ha to rocznie jest tylko 100 tys " to teraz znajdź mi robotę za 8500/ miesiąc gdzie tyle będziesz robił czasu co na 20 ha , po drugie co roku jest zastrzyk gotówki , a pole ciągle jest , a jak sprzedaż to pole za milion , to po 4, 5, 6 latach te pieniądze się rozejdą i wtedy zostajesz bez kasy i bez pola i londujesz pod mostem  , lub się bierzesz za robotę , ale nikt ci nie zapewni że wówczas będzie jakaś praca albo , że wypłata starczy na przeżycie

Ps. Jeszcze dopiszę że z takich ludzi , gospodarza nie będzie , więc w twoim wypadku to akurat dobrze myślisz żeby to sprzedać , bo jak się nie ma do czegoś daru i pojęcia to szkoda się męczyć.

Edytowane przez mysza103
  • Like 3
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, masa24 napisał:

Jakbyś umiał chociaż odrobine czytać ze zrozumieniem , to przeczytałbys wyżej ze pisałem o tym ze czynsze w przetargach ofertowych ustalane są po ustawowych stawkach i nie jest to 3 dt za 1 ha , sam napisałeś 9 dt za 1 ha , czyli około 1 t z hektara i tak mniej więcej wyglądają czynsze w przetargach ofertowych lub od takiej wysokości wychodzi się w przetargach licytacyjnych .  Jeżeli ktoś uważa ze przetargi ofertowe to jest standard to niech przejrzy internet i poszuka artykułów o tym czemu kowr nie organizuje przetargów ofertowych lub organizuje i kończą się np tak https://www.agrofoto.pl/prawo/nieruchomosci/rolnicy-pikietowali-pod-kowr-we-wroclawiu-chca-wznowienia-przetargow-na-dzierzawy,116378.amp

Owszem , przetargi ofertowe są , ale być może nawet nie wiecie pod kogo są organizowane 😊tyle na ten temat 

Mnie w szkole nie uczyli czytać z zrozumieniem ale nauczyli tego że  0,9 to nie 9 i wiem że dt to decytona czyli 1/10( jedna dziesiąta).  Daje nam to 0,9x0,1=0,09 tony czyli całe 90 kilogramów za hektar dzierżawy.  Zycze miłego dnia i uczciwych kontrahentów kupujących zboża.

2 godziny temu, komizmo napisał:

To zaskoczę może tu co niektórych, ale ja wygrałem ofertowke właśnie bez żadnych znajomości, a o czynszu nawet nie będę wspominał bo jeszcze niejeden zawał by dostał 😂

Dodam tylko, że pozostałe działki wygrali rolnicy których też o żadne kombinacje bym nie posądzał, a startowali tacy których i owszem

Wygrać może każdy są do tego kryteria. Ale są tacy co nie robią nic i chcą żeby im z nieba spadło. Można podrasować swoja punktacje ale to trzeba umieć czytać i rozumieć co się czyta no ale są tacy co wiedza lepiej i twierdzą że przetargi są ustawiane.

• 0
Opublikowano
19 minut temu, mysza103 napisał:

Tobie to chyba te upały mózg zlasowały. Wcześniej pisałeś ,,co to jest 20 ha , choćby zostało na czysto 5 tys/ ha to rocznie jest tylko 100 tys " to teraz znajdź mi robotę za 8500/ miesiąc gdzie tyle będziesz robił czasu co na 20 ha , po drugie co roku jest zastrzyk gotówki , a pole ciągle jest , a jak sprzedaż to pole za milion , to po 4, 5, 6 latach te pieniądze się rozejdą i wtedy zostajesz bez kasy i bez pola i londujesz pod mostem  , lub się bierzesz za robotę , ale nikt ci nie zapewni że wówczas będzie jakaś praca albo , że wypłata starczy na przeżycie

Ps. Jeszcze dopiszę że z takich ludzi , gospodarza nie będzie , więc w twoim wypadku to akurat dobrze myślisz żeby to sprzedać , bo jak się nie ma do czegoś daru i pojęcia to szkoda się męczyć.

Przecież prowokacyjnie to napisałem. Wiadomo, ze tak naprawdę tysiące rolników i ich rodzin żyją z takich gospodarstw. I bardzo dobrze. Tylko po co wiecznie narzekać i mówić że się nie opłaca? Jeśli rzeczywiście dokładasz do gospodarstwa, to lepiej sprzedać. Jak z odsetek będziesz miał 5 tys/miesiąc, to wystarczy najprostsza praca i masz te swoje 8500/miesiąc bez ryzyka i myślenia o cenach nawozów i zboża.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, VonVegans napisał:

Tam gdzie mniej plastiku , credit Agricole 

Ale to okresowo tylko. A jeszcze 4 lata wstecz ledwo 2 proc było. Skończy się inflacja wydoją ludzi z kasy i znów zrobią oddech żeby można było się zadłużyć tanio na 30 lat. 

Zresztą ta praca i ta gospodarka tyle warta. Praca na państwowej posadzie to jeszcze ale u prywaciarza za 3 tys to wyciągnie z ciebie całe życie. 

Gospodarka też, ograniczenie stosowania środków ruszyły prace w uni nad tym przy jednoczesnym lobby eko zjebow którzy mają coraz więcej zjebanych wyznawców. Do tego import jedzenia z poza uni bez tych wszystkich ograniczeń i będzie tak jak mówił stryjek z Katowic do mnie w 95 r, że Europa ma być zalesiona zarośnięta leżąca odłogiem a Ukrainą i reszta świata będzie znajdowała sobie tutaj rynek zbytu 

A teraz poza tematem o cenach .

Kto był lub wybiera się na SITNO 

I jakie planuje zakupy do gospodarstw na produkcję 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, hyperreal napisał:

Przecież prowokacyjnie to napisałem. Wiadomo, ze tak naprawdę tysiące rolników i ich rodzin żyją z takich gospodarstw. I bardzo dobrze. Tylko po co wiecznie narzekać i mówić że się nie opłaca? Jeśli rzeczywiście dokładasz do gospodarstwa, to lepiej sprzedać. Jak z odsetek będziesz miał 5 tys/miesiąc, to wystarczy najprostsza praca i masz te swoje 8500/miesiąc bez ryzyka i myślenia o cenach nawozów i zboża.

tu nikt nie narzeka że się nie opłaca 

• 0
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, hyperreal napisał:

Jak z odsetek będziesz miał 5 tys/miesiąc

Pokaż bank który daje 5 tys odsetek na miesiąc i o jakiej sumy.Ostatnio nawet AmberGold nie dawał takich odsetek.

Edytowane przez witejus
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, NieMadry napisał:

Mnie w szkole nie uczyli czytać z zrozumieniem ale nauczyli tego że  0,9 to nie 9 i wiem że dt to decytona czyli 1/10( jedna dziesiąta).  Daje nam to 0,9x0,1=0,09 tony czyli całe 90 kilogramów za hektar dzierżawy.  Zycze miłego dnia i uczciwych kontrahentów kupujących zboża.

Wygrać może każdy są do tego kryteria. Ale są tacy co nie robią nic i chcą żeby im z nieba spadło. Można podrasować swoja punktacje ale to trzeba umieć czytać i rozumieć co się czyta no ale są tacy co wiedza lepiej i twierdzą że przetargi są ustawiane.

Radzę wrócić do szkoły lub ewentualnie doczytać ile to jest 1 dt

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał:

Ale gdyby ci kazali pokazać badania , to równie dobrze mógłbyś oddać do badań , obojętnie jaka ziemię , żeby tylko wyniki były takie jakie byś chciał 

Nie wiesz kiedy będzie  kontrol na miejscu i oni sami też pobiorą próbki, jest odpowiedni zapis w umowie że mogą wpaść raz na 2 lata

11 godzin temu, masa24 napisał:

Żeby było jasne . Wiem ze są przetargi ofertowe , wierze ze osoba czysta może taki przetarg wygrać. Pisze jak to jest w moim regionie . Jedno co to pierwszy raz usłyszałem o obowiazku badania gleby . Nie wyzywałem cie ws71 tylko napisałem ze to jakies bajki które opowiada znajoma , bo ja różne rzeczy już słyszałem i to zdaje się od osób które powinny mieć trochę oleju w głowie jeżeli zarządzają gospodarstwami kilkuset hektarowymi a bardzo często takie osoby nie rozumieją podstawowych rzeczy. Ale jak piszą tu inne osoby, jest to możliwe z tym badaniem, zastanawiają mnie sankcje za pogorszenie i czy jest to egzekwowane . Jeżeli kogos uraziłem to przepraszam

Kolego jak ktoś będzie chętny i mieć plecy to za takie pierdoły mogą zerwać dzierżawę[ znajoma miała jeszcze zapis ile musi zatrudnić ludzi z  byłych pracowników], dzierżawy pisane ok 2002 roku miały takie dziwne zapisy że to się w głowie nie mieści[szczególnie jak były dzierżawione całe byłe PGR], obecnie tacy zarządcy mają wysokie kompetencje inaczej wylatuja z hukiem po 2-3 latach,znajoma siedzi w interesie już prawie 40 lat, była przez właściciela delegowana do gospodarstw na Ukrainie,Rosji aby tam zaprowadzić porządek  i raczej nie ma w nawyku opowiadania bajek[ to jest stara dobra szkoła, lata 80]

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, ravoj napisał:

He he Polaczki, nam wojny nie trzeba. 

ty niemiec?

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Nie wiesz kiedy będzie  kontrol na miejscu i oni sami też pobiorą próbki, jest odpowiedni zapis w umowie że mogą wpaść raz na 2 lata

Kolego jak ktoś będzie chętny i mieć plecy to za takie pierdoły mogą zerwać dzierżawę[ znajoma miała jeszcze zapis ile musi zatrudnić ludzi z  byłych pracowników], dzierżawy pisane ok 2002 roku miały takie dziwne zapisy że to się w głowie nie mieści[szczególnie jak były dzierżawione całe byłe PGR], obecnie tacy zarządcy mają wysokie kompetencje inaczej wylatuja z hukiem po 2-3 latach,znajoma siedzi w interesie już prawie 40 lat, była przez właściciela delegowana do gospodarstw na Ukrainie,Rosji aby tam zaprowadzić porządek  i raczej nie ma w nawyku opowiadania bajek[ to jest stara dobra szkoła, lata 80]

zapisy o zatrudnianiu ludzi nie mogly byc w 2002 roku ,tylko w czasach gdy prywatne osoby przejmowaly pgr.  tam byly zapisy ile miejsc pracy nalezy utworzyc.   no chyba ze tez co region to inne obyczaje

Edytowane przez masa24
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, hyperreal napisał:

Poszukaj mi prace dla młodego co daja 8500 i jescze pewnie na ręke, ludie po studiach nie zarabiaja tyle

• 0
Opublikowano
18 minut temu, miwigos napisał:

Poszukaj mi prace dla młodego co daja 8500 i jescze pewnie na ręke, ludie po studiach nie zarabiaja tyle

Kierowca tira zarabia więcej na dalekich trasach nie zależnie od wieku. 

• 0
Opublikowano
25 minut temu, miwigos napisał:

No nie wiem. Mam znajoma co niedawno podjęła pierwsza pracę i już ma ponad 6tys. Branża sprzedaży pomp ciepła itd. Generalnie mam sporo znajomych co zarabiają 10tys +. 

• Confused 1
  • 0
Opublikowano

teraz pompy , nie dawno była fotowoltanika która bankrutuje . 

9 minut temu, danielursus3p napisał:

Kierowca tira zarabia więcej na dalekich trasach nie zależnie od wieku. 

od ilu lat jest tak dobrze od 3 lat ? pamietam jak chłopaki dla biedry jezdzili , za najnizszą krajową .

• 0
Opublikowano
10 minut temu, FarmerDyzio napisał:

to już lepiej te krowy doić jak tym kierowca być. Co to za życie, chyba że w koło komina i codziennie w domu ale to i zarobki wtedy śmieszne

Chociaż żeś dzban to tu masz rację 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v