Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

A gmina ma to do tego, że za pojazdy ciężarowe+ naczep i przyczepy płaci się podatek drogowy, którego stawki ustalane są przez każdą gmine indywidualnie. Nazywa się to podatek od środków transportu.

Taki podatek się płaci jak się ma działalność gospodarczą rolnik tego nie płaci. Kupa ludzi ma przyczepy ciężarowe i żadnego podatku nie płaci.

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Taki podatek się płaci jak się ma działalność gospodarczą rolnik tego nie płaci. Kupa ludzi ma przyczepy ciężarowe i żadnego podatku nie płaci.

Nie wiem jak jest teraz ale jak w 2015 kupiłem naczepę to gmina odezwała się do mnie o podatek. Pisałem oswiadczenie że naczepa będzie wykorzystywana do celów rolniczych. 

Opublikowano

To właśnie mentalność ludzka ..

5 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Sąsiad 20 lat temu 2 takie na złom wywiózł.

Podatek płacisz od chwili nabycia takiego pojazdu .. przyczepy/naczepy.

A dalej to możesz prostować do czego i po co to masz. A czy to teraz przejdzie to nie wiem.

Kupujesz np. czteroośkę i wszystkie opłaty spadają na Ciebie z automatu jako nabywca, nowy właściciel, szczęśliwy posiadacz.

Opublikowano
14 minut temu, gregory81 napisał:

Nie wiem jak jest teraz ale jak w 2015 kupiłem naczepę to gmina odezwała się do mnie o podatek. Pisałem oswiadczenie że naczepa będzie wykorzystywana do celów rolniczych. 

Ja tak samo.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Bukat82 napisał:

To właśnie mentalność ludzka ..

Podatek płacisz od chwili nabycia takiego pojazdu .. przyczepy/naczepy.

A dalej to możesz prostować do czego i po co to masz. A czy to teraz przejdzie to nie wiem.

Kupujesz np. czteroośkę i wszystkie opłaty spadają na Ciebie z automatu jako nabywca, nowy właściciel, szczęśliwy posiadacz.

http://www.vademecumpodatnika.pl/artykul_narzedziowa,1174,0,19751,zwolnienia-w-podatku-od-srodkow-transportowych.html

Jak jest się rolnikiem  to z podatku od przyczep i naczep niezależnie od ładowności jest sie zwolnionym, na tej zasadzie nic nie płacę za 3 ośkę 

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
21 minut temu, Pigmei napisał:

Jak jest się rolnikiem  to z podatku od przyczep i naczep niezależnie od ładowności jest sie zwolnionym, na tej zasadzie nic nie płacę za 3 ośkę 

Dokładnie tak to ująłem. Kupujesz z opłatami i podatkami, a co dalej to zależy od Ciebie co myślisz z tym robić dalej.

Opublikowano
16 godzin temu, kubamako66 napisał:

250 zł przeróbka u mnie na stacji diagnostycznej, swoja d44 tez przerabiałem 4 lata temu 

Teraz trzeba mieć dokument od rzeczoznawcy. Ja w tym roku przerabiałem temat. Ze sztywnej na rolniczą wywrotkę.

Opublikowano
22 godziny temu, jahooo napisał:

Tylko to jest ciężarowa, trzeba trochę pochodzić, żeby zarejestrowac jako rolnicza

to w papierach ma A nie znaczy że jest ciężarowa, na stacjach diagnostycznych mają taki porządek w papierach że głowa mała

Opublikowano
11 godzin temu, michal1993 napisał:

Jaki agregat prądotwórczy byście polecili tak do 3000zł? Wymagania niezbyt duże - zwykła dojarka dwukonwiowa, do tego zbiornik do mleka, ewentualnie piec

w  tej cenie na 3 fazy  co by to polazło ,nowego nie kupisz . Przy tych minimalnych wymaganiach  być może za 8-9 tys. Jak pisze na nim 5 kw ,to może i te 5 kw silnik powlecze pod warunkiem że na pusto i najpierw rozgonisz nie wiem czym ony silnik do obrotow wskazanych na nim .

Opublikowano
48 minut temu, astrahxenon napisał:

Udało się kupić? 

bylem widziałem i w miarę ok tylko ruda od spodu wchodzi a taki ok luzów nie ma resory nie wyrobione obrotnica sztywna borty i podłoga prawie idealna bez dziur ale parę wstawek trzeba zrobić 5500zł do zabrania z papierami, wypiaskować dorobić zakładki trójkąty malowanie plandeka opony takie średnie lub dobre jak na te lata nawet zapas jest łysy ale jest  i chyba jutro trzeba dzwonić i ja zabierać szukać lawety i jechać 

Opublikowano
10 minut temu, kubamako66 napisał:

bylem widziałem i w miarę ok tylko ruda od spodu wchodzi a taki ok luzów nie ma resory nie wyrobione obrotnica sztywna borty i podłoga prawie idealna bez dziur ale parę wstawek trzeba zrobić 5500zł do zabrania z papierami, wypiaskować dorobić zakładki trójkąty malowanie plandeka opony takie średnie lub dobre jak na te lata nawet zapas jest łysy ale jest  i chyba jutro trzeba dzwonić i ja zabierać szukać lawety i jechać 

Nie myślisz tego robić odrazu pod kiper? 

Opublikowano
astrahxenon napisał:

10 minut temu, kubamako66 napisał:

Nie myślisz tego robić odrazu pod kiper? 

przy tej cenie stali nie, mam 2 wywrotki i starczy 2 sztywne będą i będzie git

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v