Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, ZELKOW napisał:

U mnie w okolicy była niedawno akcja ba spore powierzchnie i wylicytowali dzierżawe po 3t/ha (trochę 3a/b, 50% 4a/b, 40% 5-6kl) tak jak kolega wcześniej napisał ziemie wydojone ile się dało i wapna nie widziały kilkanascie jak nie kilkadziesiąt lat, pszenica już teraz po 1400 jak im wyliczą czynsz to teraz pomyślcie jak tu zarobić, a znajomy mówił że ostatnio miał podobny przetarg i tam krowiarze licytowali od 3 do 7t pszenicy, taki zapas gotówki co nie którzy mają

Podobno juz polowa z nich zrezygnowala z podpisywania  umowy z agencją,  tracąc  wadium. Bedzie nastepny przetarg jesli muwimy o Przytocznie.

Opublikowano
6 godzin temu, Peron napisał:

... ani rozumu.

Nikt do interesu nie dokłada. Nawet jeśli tak mówi, to tylko pieprzenie. Jakiś interes w tym mają, i na pewno lepiej wyjdą niż ci co ciągle narzekają, że nic się nie opłaca. 

Opublikowano
9 godzin temu, szymon09875 napisał:

Nie ma takiej możliwości, żeby Ci nie wydali towaru, skoro masz opłacaną fakturę. Rozmawiałem na ten temat z gościem z firmy zajmującej się wierzytelnościami i ściąganiem długów. 

Niestety ja nie mam opłaconego, kiedy tylko dowiedziałem się że zamówienia są zawieszone, zadzwoniłem do firmy gdzie zamawiałem, mówiąc ze mogę od razu zapłacić. Usłyszałem tylko że mają opłacone kilka samochodów z kilkunastu, ale co z tego jak dystrybutorzy mogą odesłać pieniądze i tyle. Kilka tygodni później przy dostawie innych nawozów po moim pytaniu co będzie z saletrą, dostałem informację że dostali zapewnienie, że otrzymają zamówione samochody gdy naprodukują z tańszego gazu, ale jakoś nie widać tego tańszego gazu więc straciłem nawet nadzieję że dostanę, bo co z tego jak gaz będzie tańszy np w maju 😅

Opublikowano
8 godzin temu, ZELKOW napisał:

U mnie w okolicy była niedawno akcja ba spore powierzchnie i wylicytowali dzierżawe po 3t/ha (trochę 3a/b, 50% 4a/b, 40% 5-6kl) tak jak kolega wcześniej napisał ziemie wydojone ile się dało i wapna nie widziały kilkanascie jak nie kilkadziesiąt lat, pszenica już teraz po 1400 jak im wyliczą czynsz to teraz pomyślcie jak tu zarobić, a znajomy mówił że ostatnio miał podobny przetarg i tam krowiarze licytowali od 3 do 7t pszenicy, taki zapas gotówki co nie którzy mają

Dawaj ich do mnie dogadamy się, nie będę musiał myśleć o nawozie z wiosny😎

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Nikt do interesu nie dokłada. Nawet jeśli tak mówi, to tylko pieprzenie. Jakiś interes w tym mają, i na pewno lepiej wyjdą niż ci co ciągle narzekają, że nic się nie opłaca. 

Może i nie dokłada, ale też pewnie nie zarabia. Jesteś pewny, że potrafią dobrze liczyć? U mnie jak był przetarg to dwóch sąsiadów się licytowało tylko po to aby drugi nie kupił i pokazać jaki to on wielki bamber, tam się koszta już nie liczyły :P.  Skoro jest tak dobrze, to ozusować i opodatkować jak normalnego przedsiębiorce.

Edytowane przez Dastan
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

JohnyS i jak wygląda ten mocznik wizualnie według Ciebie. Na jaką szerokość myślisz poleci? Sam się zastanawiam,żeby go trochę kupić bo cenowo wychodzi bardzo korzystnie.No chyba ,że saletra spadnie do 1600 :) 

Edytowane przez Rumcajs73
Opublikowano
malorolny121 napisał:

7 godzin temu, ZELKOW napisał:

Podobno juz polowa z nich zrezygnowala z podpisywania  umowy z agencją,  tracąc  wadium. Bedzie nastepny przetarg jesli muwimy o Przytocznie.

tak tam tak licytowali, też tam byłeś ?

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

8 godzin temu, ZELKOW napisał:

Dawaj ich do mnie dogadamy się, nie będę musiał myśleć o nawozie z wiosny😎

akby tye dawali to też bym wydzierżawić 😂

• Haha 1
Opublikowano

wg top agrar to z tą grupą azoty nie tak źle. nawet za jakiś okres 60% większy dochód jak 2020

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

Proponuję 500 więcej, co tam się certolić

A po co się tak szczypią, niech od razu dadzą cenę 5tys i konkretnie zarobią, a nie takie zabawy.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, dzidzia202 napisał:

Mocznik uff wygląda jak mąka. Zrobię dziś zdjęcie na jednej gromadzie będzie mocznik uff mąka i cukier dla porównania.

Jeśli jak mąka to powinno się dobrze rozpuszczać , ja bym to rozpuszczał i lał jak rsm , bo jakoś nie widzę żeby ktoś rozsiewał to rozsiewaczem nawozowym , bo jedno że pewnie by zapychało , 2. na jaką szerokość mąka może polecieć 3-4 metry max , a po 3 . jeśli już poleci dalej to przy jakimś wietrze sąsiad się tylko może z tego cieszyć , że będzie miał darmowe nawożenie .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v