Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, daron64 napisał:

Ja pier**le. To zaznaczone na czerwono, to się nazywa "korpus pługa"? Patrzę po internetach to w zależności do jakiego modelu, to zamiennik ponad 600zl🤨 a mam dwa dość mocno już zjechane 🤦

IMG_20210903_120023907_HDR~2_copy_1156x650.jpg

Tu masz katalog części do kvernelanda : https://okat.granit-parts.com/index.php?customer=granitparts&shopLanguage=GP&articleNumbers=410073062&catalogLanguage=pl_PL&catalogName=Fricke_Katalog_1&sid=&onlinekatpage=1182&im=1

Model pługa to w katalogu chyba nr. 3

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie powiedzcie ile warty jest zetor 7011 84r od nowości w jednych rękach ze 3 lata temu był robiony remont silnika tzn tłoki pierścienie bez szlifu. Sąsiad odchodzi na emeryturę i chce sprzedać pytał ile może być wart, nie chcę go kupować tylko chłopina chce żebym pomógł mu sprzedać bo on nie internetowy.

Opublikowano
21 minut temu, Grzechooo napisał:

Panowie powiedzcie ile warty jest zetor 7011 84r od nowości w jednych rękach ze 3 lata temu był robiony remont silnika tzn tłoki pierścienie bez szlifu. Sąsiad odchodzi na emeryturę i chce sprzedać pytał ile może być wart, nie chcę go kupować tylko chłopina chce żebym pomógł mu sprzedać bo on nie internetowy.

od 28 tys wzwyż moim zdaniem, jak zadbany i nie malowaniec

Opublikowano

nie przepadam za byle jak pomalowanym sprzętem, wolę stan "naturalny", co pokazuje, jak użytkownik dbał o sprzęt

ojca 3p nie malowany od 1989 roku - poza wymienionymi z tyłu błotnikami  i wygląda całkiem znośnie jak na swoje 30+

Opublikowano
Bananek napisał:

Jak kto mniej rozgarnięty to lepiej niech nie pcha łap do prądu.

Ale ja szukam gotowca, wtyczkę wpiąć to chyba nie trzeba po studiach elektrycznych być 🤨 a nawet jak by trzeba było kilka kabli podpiąć to też się da radę.

Opublikowano

za 37 lat ,65 konie bez napędu , to tyle dać to musi być w miarę ,to jest taki traktor pomiędzy ,do wszystkiego i niczego

31 minut temu, jahooo napisał:

od 28 tys wzwyż moim zdaniem, jak zadbany i nie malowaniec

Opublikowano
11 godzin temu, themrsakmejek napisał:

Narazie to od zakupu tylko lemiesze i jedna pierś do niego kupowałem, no i dluta, to po prostu odkręciłem stare i w Grene z półki dobraliśmy nowe i tyle. Ale jakby chciał go zostawiać dla siebie na dłużej, to 2-3te korpusy do wymiany, 3plozy niedługo i odkładnie 2-3. Jak patrzę po cenach, to najgorzej te właśnie korpusy, no i oczywiście.odkladnie. 

40 minut temu, Grzechooo napisał:

Silnik to najmniejszy problem, zestawy naprawcze to te parę lat temu, to był tysiąc zł za Ori + robocizna. Musiałbyś wrzucić foto jakieś jak to się wszystko kupy trzyma. Jak sytuacja że skrzynią, jak opony, jak wspomaganie, jak maska, bo często jest mocno zniszczona w tych modelach, w jakim stanie przedni most - te rzeczy mogą baaaardzo wpłynąć na cenę. Opony to 3-4tys, wspomaganie jak nie działa, co przy serwie po tylu latach też nie jest niczym nadzwyczajnym, to orbitrol z 2.5k, maska ori gdzieś widziałem to okolice też 2.5k, skrzynia w zależności co do zrobienia - u siebie 2razy robiłem, bo za pierwszym razem chyba coś zostało przez mechanika spierdolone (wszystkie walki nowe, nowe prawie wszystkie tryby, a po złożeniu zaczął się zakleszczac na synchronizatorze + jak pochodził dłużej w polu, to był problem ze zmianą biegów) to na jedną naprawę koło 3k za części się zakręciło, za drugą nie pamiętam, ale też podobnie, bo co prawda wałków nie wymienialiśmy, ale też profilaktycznie wszystkie łożyska, pierścienie, uszczelniacze, chyba 4kola, kompletny synchronizator. Po robocie mieliśmy z mechanikiem podejrzenie, że część gratów poprzednio mogła przyjść od 7211, a tu jednak niby to samo, ale są różnice.

No ale nasz, to robił jako główny ciągnik na 30ha przez większość swojego życia i był dość mocno zajeżdżony, no ale że ojciec go nowego kupił i jest prawie 40lat w rodzinie, to ma raczej dożywocie. No przynajmniej dopóki ja będę gospodarzył, to go nie sprzedam.

Na teraz ma zrobiona skrzynie (jak pisałem 2razy 🤦), silnik (zestawy naprawcze, nowe głowice, dół silnika mechanik ocenił na bdb i żeby go nie zaczepiać), nowe wszystkie opony, przejrzany tyl (nowe uszczelniacze na tłoku podnośnika, nowe podkładki gdzieś w tylnim moście, już nie pamiętam, gdzie, no ale to detale - reszta była w bdb stanie), nowa pompa hydrauliczna (normalna cena, jak do 60),  tarcze sprzęgłowe teraz wymieniliśmy, stare jeszcze nie były tragiczne, ale to też nie były olbrzymie pieniądze, to jak już mieliśmy rozebrane wszystko, to przy okazji i to poszło.

Do zrobienia jest wspomaganie, maska, przedni most, no i trochę elektrykę poprawić. W tym roku postaram się wspomaganie i przedni most ogarnąć. 

Moim zdaniem jeśli skrzynia się jeszcze nie odzywa, opony są ok, wspomaganie działa, maska wygląda względnie, to te 25 to przy tych chorych obecnych cenach może spokojnie cenić. Jak coś nie działa, to odpowiednio mniej. Ale nawet jak coś nie działa jak powinno, ale ogólnie ciągnik wygląda na zadbany, to i tak te 20 to minimum.

Opublikowano
mani51 napisał:

Ale ja szukam gotowca, wtyczkę wpiąć to chyba nie trzeba po studiach elektrycznych być 🤨 a nawet jak by trzeba było kilka kabli podpiąć to też się da radę.

Do czego Ci potrzebny? Jakiej mocy silnik? Darek, podłączałeś ten regulator? Działa? Ciekaw jestem jak się zachowa pod obciążeniem.

Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

? Darek, podłączałeś ten regulator? Działa? Ciekaw jestem jak się zachowa pod obciążeniem.

Nie podłączał, chyba że po nocy w mojej stodole grasował.

Opublikowano
Grzechooo napisał:

ile wart to jedno a ile wziąść to drugie bez foto to trudno powiedzeć od 20 do 30tys w zależności od stanu i kupca

Opublikowano
6465 napisał:

5 minut temu, Bananek napisał:

? Darek, podłączałeś ten regulator? Działa? Ciekaw jestem jak się zachowa pod obciążeniem.

Ale myślałem, że swój podłączał, bo on dwa kupił.

Opublikowano
23 godziny temu, Pomorzanin1222 napisał:

Idzie sprzedać częśći od cyklopa typu rozdzielacze, siłowniki,pompa, przekładnia, ramię czy lepiej w kontener wszystko wpierdzielić

O ile dobrze pamiętam to rozdzielacze pasują do Bizona bez żadnych przeróbek.

Opublikowano
Bananek napisał:

Do czego Ci potrzebny? Jakiej mocy silnik? Darek, podłączałeś ten regulator? Działa? Ciekaw jestem jak się zachowa pod obciążeniem.

Ja chcę do "młynka" do czyszczenia zboża. Mam już taki co reguluje napięcie i się nie sprawdził. Minimalnie zmniejszają się obroty ale jak za bardzo przykręcę to z czasem potrafi się prawie zatrzymać a jak podkręcę za dużo to stopniowo rozpędza się do max. Silnik 300W.

Opublikowano

Ponad rok temu 7211 (sąsiad sprzedawał) "poszedł" za 28000 (zadbany, malowany ale nie na handel). 7011 z 84 roku od pierwszego właściciela to prawdopodobnie nawet wspomagania nie będzie miał. Moim zdaniem uwzględniając obecny wzrost cen to 25000 należałoby za niego "zawołać" i za 22-23 tys. sprzedać, pod warunkiem że stan jest w miarę OK i chce się sprzedać a nie sprzedawać. Ale w zasadzie nie widząc ciągnika można sobie gdybać.

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

Darek, podłączałeś ten regulator? Działa? Ciekaw jestem jak się zachowa pod obciążeniem.

Może dziś sprobuje

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Ten mój postaram się podłączyć, jakiś tam silnik mam, zobaczymy

Opublikowano

Zdjęć nie mam ale pewnie niedługo będę miał, ciągnik pracował na 12ha jako główny bo ma jeszcze ciapka. Opony bylejakie bo jeszcze oryginalne mówił że nie wymieniał ich jeszcze malowany to był kiedyś ale to z 5-7 lat temu, skrzynia chyba nie ruszana. To taki starszy gość tym jeździł do ideału mu sporo brakuje, wczoraj powiedziałem mu że minimum 20 musi wziąć, żeby chłopa jaki handlarzyk w uja nie chciał zrobić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v