Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Se odtwórz na tv w salonie. Będziesz widział i słyszał, a potem mi wytłumaczysz co zrozumiałeś

Opublikowano

a myślicie że dlaczego w polsce jest tak duże przywiązanie do pakowania forsy w nieruchomości? bo już nie pierwszy raz wychodziły oszustwa ze strony prywatnych instytucji jak i państwowych molochów

Opublikowano
W dniu 16.11.2024 o 16:51, Agrest napisał(a):

Nie krytykujcie bo ma dużo racji.

Dekretem Bieruta za***ali ziemię, nie można mieć pewności że dekretu tuska czy Kaczyńskiego nie będzie.

Wszystko z głową trzeba .

A to że 30 lat cena ciągle rośnie to jest bardziej argumentem za tym że w końcu tanieć zacznie.

Ubywa gospodarzy więc maleje liczba potencjalnych kupców.  

Duże gospodarstwa w obliczu zmniejszonej konkurencji dogadają się między sobą i miastowi swoje 3 ha ze starą szopą za 5 czy 10 lat będą wypychać by podatków nie płacić.

Może w terenie typowo krowiarskim warzywniczym czy sadowniczym będzie inaczej, ale czy cena będzie rosła to chyba bym o zakład nie poszedł.

Moje zdanie i zgadzać się nie musicie. U siebie widzę że nowych rolników nie będzie, pozostali dwuzawodowcy do emerytury dotrwają i baśń się kończy

Pewna jest tylko śmierci. W co innego można by było zainwestować ? Lokaty i obligacje to według mnie najgorsze inwestycje, pieniądze cały czas tracą na wartości a oni oferują śmieszny %. Mieszkania jak ktoś kupił jeszcze 2-3 lata temu to ok ale teraz to już duża górka się zrobiła i jak nie wprowadzą tego kredytu 0% to drożej już nie będzie. Przez ostatnie kilkanaście lat wchodzili w dorosłość ludzie z wyżu demograficznego i mieszkań było ciągle było mało a wystarczy spojrzeć na urodzenia w kraju po 2000 roku. Druga sprawa coraz więcej ludzi jest bogatych i chcą mieć dom z ogródkiem. Nawet złoto ostatnio spadło.

A z tą ceną ziemi to zależy od rejonu, gdzie jest "ciasno" to nikt nie kalkuluje tylko byle innego przebić i kupić chociaż kawałek.

Opublikowano
1 minutę temu, lamboEVO100 napisał(a):

Pewna jest tylko śmierci. W co innego można by było zainwestować ? Lokaty i obligacje to według mnie najgorsze inwestycje, pieniądze cały czas tracą na wartości a oni oferują śmieszny %. Mieszkania jak ktoś kupił jeszcze 2-3 lata temu to ok ale teraz to już duża górka się zrobiła i jak nie wprowadzą tego kredytu 0% to drożej już nie będzie. Przez ostatnie kilkanaście lat wchodzili w dorosłość ludzie z wyżu demograficznego i mieszkań było ciągle było mało a wystarczy spojrzeć na urodzenia w kraju po 2000 roku. Druga sprawa coraz więcej ludzi jest bogatych i chcą mieć dom z ogródkiem. Nawet złoto ostatnio spadło.

A z tą ceną ziemi to zależy od rejonu, gdzie jest "ciasno" to nikt nie kalkuluje tylko byle innego przebić i kupić chociaż kawałek.

sp500? 

Opublikowano

Teraz to chyba trochę strach inwestować w ziemię ja trochę kupowałem ale teraz chyba się wstrzymam bo jak widzę i słyszę jak nasz rząd i unia traktuje rolników to już mam duże wątpliwości czy to udana inwestycja jeszcze ta Ukraina i Mercosur.

Opublikowano
10 godzin temu, tatafifa napisał(a):

Teraz to chyba trochę strach inwestować w ziemię ja trochę kupowałem ale teraz chyba się wstrzymam bo jak widzę i słyszę jak nasz rząd i unia traktuje rolników to już mam duże wątpliwości czy to udana inwestycja jeszcze ta Ukraina i Mercosur.

Moim zdaniem za rozsądne pieniądze kupować można. Za to jak słyszę np tutaj 100 tys/ ha 4 klasa to już można poplynac

Opublikowano
W dniu 15.11.2024 o 22:02, Agrest napisał(a):

Tylko. Z przekąsem pisałem bo obligacje państwo ma obowiązek wykupić. Ale usłyszana wypowiedź mnie jednocześnie, zdziwiła, rozbawiła ale i zasiała jakiś niepokój.

Nie było celem straszenie słuchaczy że państwo może okraść swoich sponsorów ale niestety można i tak to zrozumieć.

Bo nie musi. Mają monopol na przemoc, to mogą robić co chcą. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zetix napisał(a):

Jak kasa ma leżeć na koncie to chyba lepiej wrzucić w pole... Kupione 3ha po 45 👍

Też na jesień miałem taką samą propozycję tzn.....tylko taki sam obszar i niestety po 80 tyś za hektar i może bym się skusil zeby nie ksztalt tego pola... idealny trójkąt rownoramienny.

Opublikowano
3 minuty temu, Pawel29 napisał(a):

Też na jesień miałem taką samą propozycję tzn.....tylko taki sam obszar i niestety po 80 tyś za hektar i może bym się skusil zeby nie ksztalt tego pola... idealny trójkąt rownoramienny.

Tutaj prostokąt.... 700m długości bez słupów.. 3a/3b 👍

Opublikowano

Będę składał wniosek w gminie o ulgę zakupową na podatek rolny za zakup gruntów. Wiadomo ulga udzielana z pomocy de deminis.... Potrzebuję pomocy które obecne dopłaty "łapówki" rządowe na udzielenie płynności finansowej, do nawozów, do zbóż kukurydzy czy też kredyt z linii UP były udzielane właśnie z tego?

Opublikowano
46 minut temu, przem64 napisał(a):

Będę składał wniosek w gminie o ulgę zakupową na podatek rolny za zakup gruntów. Wiadomo ulga udzielana z pomocy de deminis.... Potrzebuję pomocy które obecne dopłaty "łapówki" rządowe na udzielenie płynności finansowej, do nawozów, do zbóż kukurydzy czy też kredyt z linii UP były udzielane właśnie z tego?

jest strona w necie i tam można wszytko sprawdzić 

Opublikowano

to w takim razie proszę o dokładny adres wymienionej strony. :) 
Nie koniecznie, żadna pomoc udzielana przez ARiMR na dopłaty do nawozów czy zbóż nie została przesłana przez okoliczne biuro powiatowe w formie papierowej 

Opublikowano

Dopłaty do nawozów i zbóż to specjslny program utworzony po agresji Rosji i nie jest to de minimis.

By dostać ulgę musisz złożyć wniosek końcem roku by decyzja została wydana po nowym roku. 

W starym.roku otrzymasz decyzję odmowną gdyż limit krajowy wyczerpany.

W de minimis wchodzi materiał siewny, zakup ziemi, ulga w podatku z racji zakupu ziemi i chyba niektóre suszowe i mrozowe, ale to z dawnych lat, więc trzyletni okres pewno przeleciał

Opublikowano

@Agrest jak to jest zvplaceniem podatku 2% przy zakupie ziemi? Jeżeli opisy u notariusza będę miał w pierwszych dniach nowego roku to już mogę być pewien że będę zwolniony z płacenia tego podatku przy zakupie? I gdzie trzeba zlozyc wniosek na umozenie tego podatku? W urzędzie skarbowym?

Opublikowano

Na początku roku to 100% pewności że nie zapłacisz tych 2% podatku notariusz sam powiadomi urząd skarbowy ty nic nie musisz robić.

Do połowy roku może starczy tej pomocy Demiminis 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pawel29 napisał(a):

@Agrest jak to jest zvplaceniem podatku 2% przy zakupie ziemi? Jeżeli opisy u notariusza będę miał w pierwszych dniach nowego roku to już mogę być pewien że będę zwolniony z płacenia tego podatku przy zakupie? I gdzie trzeba zlozyc wniosek na umozenie tego podatku? W urzędzie skarbowym?

Jak kolega napisał. W styczniu jeśli spełniasz warunki czyli zakup min 1ha fiz lub przeliczeniowy po zakupie uteorzy gospodarstwo w przedziale 11-300ha to przysługuje Ci ulga de minimis, którą z automatu przy zakupie udziela notariusz, nie pobierając pcc 2%. Kolejny warunek że nie wykorzystałeś swojej puli 3 letniej która od stycznia wzrasta prawdopodobnie do 25000euro