Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim rejonie też sporo mleczarzy i cena jakoś oscyluje w granicach 40-60 tysi max. 

Kupić ziemię to cud bo narobiło się rolników dopłatowców.🤷‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, mzk napisał(a):

Jeszcze kilka lat pszenicy po 80 i cena ziemi 10tys ha ,wszystko jest uzależnione od zyskowności  i mechanizacji. Kiedys na konia to 10ha było  duzo a dzis gospodarz spokojnie obrobi 500ha

Może za V kl., dobra ziemia nie stanieje

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie będzie dopłat to będą czynsze dzierżawne, sami rolnicy sobie ten los zgotowali.

U nas pogranicze WG, LRY i LLU 100-200 i ponad tys.

Edytowane przez Elon
Opublikowano
Godzinę temu, sw_kamil napisał(a):

W mlecznych rejonach cena ziemi od 100tyś do ponad 200tyś za hektar. Jaki wpływ na to  mają dopłaty ? Raczej znikomy

Tylko te "mleczne rejony" to często zaraz za horyzontem się kończą. Średnie ceny gruntów tylko to potwierdzają.

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Może za V kl., dobra ziemia nie stanieje

Zaciera się różnica pomiędzy cenami według klas hektar to hektar i każdy chce wycisnąć ile się da.

Opublikowano
29 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Tylko te "mleczne rejony" to często zaraz za horyzontem się kończą. Średnie ceny gruntów tylko to potwierdzają.

Mam 20ha klasy 1-3 sprzedam po 100tys. -chętnych brak , brak hodowli ,brak warzyw to żaden producent rzepaku 100koła za hektar nie zapłaci a kilka lat temu po 80 koła kupowałem i trzech chętnych na jedną działkę było .Dziś nikt nie widzi światełka by stabilność i opłacalnośc wróciła -teraz będzie trzeci rok jazdy na pograniczu  opłacalności produkcji . Kupują Ci co maja wiatraki na swoich działkach ,ale max 50tys. ha .

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, mzk napisał(a):

Mam 20ha klasy 1-3 sprzedam po 100tys. -chętnych brak , brak hodowli ,brak warzyw to żaden producent rzepaku 100koła za hektar nie zapłaci a kilka lat temu po 80 koła kupowałem i trzech chętnych na jedną działkę było .Dziś nikt nie widzi światełka by stabilność i opłacalnośc wróciła -teraz będzie trzeci rok jazdy na pograniczu  opłacalności produkcji . Kupują Ci co maja wiatraki na swoich działkach ,ale max 50tys. ha .

jaki rejon Polski, aż się nie chce wierzyć. hodowla hulałaby jak z nut

Opublikowano
14 minut temu, mzk napisał(a):

U mnie jest podobnie jak u Ciebie. Pisałem o tym parę stron do tyłu. W tamtym roku kupiłem jedna działkę 3 klasy za sporo mniej jak 50 tys/ha. I to też pieniądze nie typowo zarobione na płodach rolnych. Spadło zainteresowanie

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

A po co hodowla na 1-3 klasie , nie wrto sie smrodzić , taka ziemia poszła by od ręki u nas

Opublikowano
40 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Dolnoślaskie DSW

Opublikowano
53 minuty temu, lamboEVO100 napisał(a):

Za dużo ludzi niezwiązanych z rolnictwem zainwestowało w ziemię żeby teraz drastycznie spadła. Też z tego się kilka lat temu śmiałem ale teraz inaczej na to patrzę.

W punkt. Jak rolnicy zaczną się wyprzedawać za te gdzieś tam wspomniane 10k hektar i nie będą to kawałki po 10 arów, to po pierwsze - kupi to państwo, po drugie jak tylko zrobi się jakaś furtka na obejście kupna tych działek przez państwo, będą kupować bogaci mieszczanie i inni przedsiębiorcy, bo coś kupować trzeba. 

Teraz, mzk napisał(a):

Dolnoślaskie DSW

Jakbyś sprzedawał po kawałku za te 100k- ktoś by to kupił na bank. Co innego kupić 1-3ha, co innego zadłużyć się na 2 miliony. Zresztą, możesz się ogłosić. To chyba Yacentego strony? 

Opublikowano
1 godzinę temu, malorolny121 napisał(a):

Nie przesadzaj, ja LLU i kupilem w tym tyg po 40 za ha.  4a

Okolice Żelechowa, jeśli nie masz 100 to właściwie możesz się nie interesować.

Opublikowano
3 minuty temu, Popier96 napisał(a):

W punkt. Jak rolnicy zaczną się wyprzedawać za te gdzieś tam wspomniane 10k hektar i nie będą to kawałki po 10 arów, to po pierwsze - kupi to państwo, po drugie jak tylko zrobi się jakaś furtka na obejście kupna tych działek przez państwo, będą kupować bogaci mieszczanie i inni przedsiębiorcy, bo coś kupować trzeba. 

Jakbyś sprzedawał po kawałku za te 100k- ktoś by to kupił na bank. Co innego kupić 1-3ha, co innego zadłużyć się na 2 miliony. Zresztą, możesz się ogłosić. To chyba Yacentego strony? 

Po kawałku nikt nie kupi 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, mzk napisał(a):

Po kawałku nikt nie kupi 

No to dziwne, ale może patrzę za bardzo przez pryzmat własnej okolicy. Za 1-3 w tej cenie to byłaby kolejka chętnych. 

Opublikowano

Ostatnia znana mi tranzakcja z tego roku 45 może 50 koła bo notariuszem nie byłem

1 minutę temu, mzk napisał(a):

Ostatnia znana mi tranzakcja z tego roku 45 może 50 koła bo notariuszem nie byłem

Ziemia 20 lat dzierżawiona w tym roku rozliczona ,kawałek 7ha

6 minut temu, mzk napisał(a):

Ziemia 20 lat dzierżawiona w tym roku rozliczona ,kawałek 7ha

Grunt rolny, pole, działa 3,8 ha Szymanów • OLX.pl  

Opublikowano
51 minut temu, mzk napisał(a):

Dokładnie tak jest u mnie. Ci co mają wiatraki to kupują tylko się z cena nie wychylają i chcą większe kawałki. 

2 minuty temu, Popier96 napisał(a):

Głupich nie sieją. Przedsiębiorca musi widzieć sens w kupnie żeby to wsiąść. Sens kupna się skończył koło 50tys/ha za typowa działkę rolną.  

U mnie aktualnie kto może to próbuje iść w stronę wiatraków/fotowoltaika zgodnie z zasadą kto pierwszy ten lepszy. Kto może to wydziela na działki/przemysłowke. 

Widziałem transakcje po 100 tys/ha w moim rejonie. Akceptowalna cena dla mnie to koło 40 tys. - przy założeniu że mam blisko. Lokaty/obligacje po podatku przekraczają grubo ponad 5%. Czy pada czy jest susza te 5% dostajesz. Przed tem wartość ziemi rosła i na tym się zarabiało. Teraz to już nie takie pewne. 

• Like 1
Opublikowano

Nie ma nic dziwnego ,ze cena ziemi spada -wracają lata dziewięćdziesiąte , ludzie bankrutowali na ziemi a nie jeden zostawił wszystko i do Niemca za robotą pojechał ( w miesiąc więcej zarobił jak w pięć lat na gospodarstwie).Dziś pracy u nas dostatek ,kto chce to dwa etaty ciągnie i pewny grosz ma . Moi synowie pracują i nigdy z polem sie nie zwiążą (kwestia zarobku i spokojnej głowy) , także zostali sami wielcy co przepłacać nie będą - jak oni nie kupią to nikt ziemi nie zabierze ,więc stąd te ceny . Kilka lat temu cena podskoczyła bo dużo młodego pobrali i  nie liczyli grosza ,teraz kasy szkoda na hektary .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Już się o to nie bójcie,cena ziemi nie spadnie.

U mnie 95% ziemi kupują osoby nie zajmujące się rolnictwem.Braknie ziemi na miejscu to będą kupować na drugim końcu kraju.Juz nawet jest kilku takich co kupują ziemię w całym kraju czy na słowacji.I potrafią za ziemię w dobrej lokalizacji zapłacić set tysięcy.

Opublikowano
2 minuty temu, FarMaster napisał(a):

Już się o to nie bójcie,cena ziemi nie spadnie.

U mnie 95% ziemi kupują osoby nie zajmujące się rolnictwem.Braknie ziemi na miejscu to będą kupować na drugim końcu kraju.Juz nawet jest kilku takich co kupują ziemię w całym kraju czy na słowacji.I potrafią za ziemię w dobrej lokalizacji zapłacić set tysięcy.

Skoro kupują ludzie nie związani z rolnictwem i płacą set tysięcy /ha jak to sam napisałeś , to na pewno nie kupują po to żeby na tym gospodarzyć czy wydzierżawić za 1-3 tys zł/rocznie , tylko jak sam zasugerowałeś w dobrej lokalizacji , czyli blisko miast czy pod inne inwestycje . a to że u ciebie takie lokalizacjie są to nie znaczy że u każdego będą takie same i ceny również te same 

• Like 2